Ekvador’da başkan adayı seçim mitinginde öldürüldü: ‘Kurtlar’ üstlendi

Ekvador'da 20 Ağustos'ta gerçekleşecek başkanlık yarışında aday olan Fernando Villavicencio, başkent Quito'daki seçim mitingi sırasında suikasta uğrayarak öldürüldü. Saldırıyı 'Los Lobos' (Kurtlar) denilen bir suç örgütü üstlendi.

Dünya 11 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Ekvador'da 20 Ağustos'ta gerçekleşecek seçimlerde devlet başkanlığına adaylığını koyan Fernando Villavicencio. Fotoğraf: Shutterstock

Ekvador’da yolsuzluk ve organize suçları sert bir dille eleştirmesiyle bilinen başkan adayı Fernando Villavicencio, başkent Quito’da yaptığı kampanya mitinginde suikasta uğrayarak öldürüldü. Yerel medya Quito’nun kuzeyindeki mitingde yaklaşık 30 el ateş edildiğini bildirdi. Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde 59 yaşındaki Villavicencio’nun olaydan sonra bir arabaya bindiği, silah sesleri ve çığlıkların duyulduğu görüldü.

El Universo gazetesi, Villaviencio’nun ‘kafasına üç el ateş edilerek’ öldürüldüğünü bildirdi. Savcılık, olayla ilgili bir şüphelinin çıkan çatışmada aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü açıkladı. Saldırı sırasında aralarında bir milletvekili adayı ve iki polis memurunun da bulunduğu dokuz kişi yaralandı. Daha sonra yapılan baskınlarda suçla bağlantılı olarak şu ana kadar altı kişinin tutuklandığı açıklandı.

Öte yandan sosyal medyada dolaşıma giren bir videoda, kendilerini ‘Los Lobos’ (Kurtlar) suç örgütünün üyesi olarak tanımlayan kar maskeli ve ağır silahlı yaklaşık 20 erkeğin, “Tüm Ekvador halkına açıkça belirtmek isteriz ki, yozlaşmış politikacılar, kampanyalarını finanse etmek için milyonlarca dolarımızı alıp verdikleri sözleri yerine getirmedikleri her seferinde aşağıya indirilecektir” dediği duyuldu. Çete, sıradaki hedeflerinin bir diğer başkan adayı Jan Topic olduğunu söyledi.

Görevden ayrılan Ekvador Devlet Başkanı Guillermo Lasso, başkan adayı Fernando Villavicencio’nun başkent Quito’daki bir kampanya mitinginde öldürülmesine tepki olarak ülke genelinde 60 gün süreyle olağanüstü hal ve üç gün yas ilan etti.

Aynı zamanda gazeteci de olan Villavicencio, devlete ait petrol şirketi Petroecuador’un petrol sözleşmelerinde yaşandığı iddia edilen kayıpları eleştiriyordu. Villavicencio, salı günü söz konusu petrol işletmesiyle ilgili olarak Ekvador savcılığına bir rapor sunmuş ancak bu raporun ayrıntıları kamuoyuna açıklanmamıştı.

2007-2017 yılları arasında ülkenin devlet başkanlığını yapan Rafael Correa’yı da açık açık eleştirdiği bilinen Villavicencio, Correa’ya yönelik sözleri nedeniyle hakaret suçundan 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Cezadan kaçmak için Ekvador’daki yerlilerin yaşadığı bölgelere giden Villavicencio, daha sonra da Peru’ya sığınmıştı.

Eski devlet başkanı suikastı kınadı

Ekvador polisi ve İçişleri Bakanlığı, cinayetin ayrıntılarına ilişkin yorum taleplerine yanıt vermese de görevinden ayrılan Devlet Başkanı Guillermo Lasso, polisin faillerin geride bıraktığı bir el bombasını güvenli bir şekilde imha ettiğini teyit etti.

Lasso, YouTube’da perşembe günü yayımlanan konuşmasında, “Silahlı kuvvetler şu andan itibaren vatandaşların güvenliğini, ülkenin huzurunu ve 20 Ağustos’taki özgür ve demokratik seçimleri garanti altına almak için topraklarımızın tamamında seferber oldu” dedi. Güvenlik ve seçim yetkilileriyle görüştükten sonra yerel saatle gece yarısını geçtikten sonra yaptığı video açıklamasında, “Bu terör niteliği taşıyan siyasi bir suçtur ve bu cinayetin seçim sürecini sabote etmeye yönelik bir girişim olduğundan şüphe duymuyoruz” sözlerini dile getirdi.

Lasso sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda ise, “Başkan adayı Fernando Villavicencio’nun öldürülmesi karşısında öfkeli ve şaşkınım. Eşine ve kızlarına dayanışma ve başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi.

Kolombiya değil İstanbul raporu: Yılbaşından bu yana 8,5 ton uyuşturucu, 29 bin 539 gözaltıKolombiya değil İstanbul raporu: Yılbaşından bu yana 8,5 ton uyuşturucu, 29 bin 539 gözaltı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.