Elon Musk antisemitizm tartışmasından sonra bu sefer de Auschwitz’de

Antisemitizm tartışmaları üzerine reklamverenlerin platformdan çekilmesinin ardından pişmanlığını göstermek için kasım ayında İsrail'e giden ABD'li milyarder Elon Musk bu sefer de Auschwitz'e gitti.

Dünya 23 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Elon Musk oğlunu omzuna almış, sağında İsrail'in Gazze'ye saldırılarını destekleyen Ben Shapiro var. Fotoğraf: Avrupa Yahudi Birliği

ABD’li milyarder Elon Musk Nazi Almanyasının kurduğu en büyük toplama ve imha kampı Auschwitz’i ziyaret etti. Musk İkinci Dünya Savaşı sırasında askerlerin binlerce Yahudi’yi infaz ettiği Ölüm Duvarı’na çelenk bıraktı. Musk gaz odalarını ve krematoryumu da ziyaret etmiş. Musk Auschwitz ziyaretinde yanına oğlunu da aldı. Musk’a Auschwitz ziyaretinde savaşın başından beri İsrail’in Gazze’deki faaliyetlerini destekleyen Daily Wire podcastinin sunucusu Ben Shapiro eşlik etti.

İkinci Dünya Savaşı’nda Polonya’da kurulan Auschwitz’de en az 1.1 milyon insan katledildi. Bu kişilerin neredeyse bir milyonunu Yahudiler, 200 binini de çocuklar ve gençler oluşturuyordu.

Musk antisemitizmin yükselişine karşı bu hafta Avrupa Yahudi Birliği (EJA) tarafından düzenlenen bir sempozyuma katılmak üzere Polonya’ya gitti. Milyarder girişimci geçen yıl X’te paylaşılan antisemitik komplo teorisine destek vermesinin ardından eleştiri tahtasına oturtulmuştu. Musk kasım ayının sonunda yaptığı açıklamada “Aslında ben benden nefret edenlere ve asıl kendisi antisemit olanlara koz vermiş oldum. Çok üzgünüm. Niyetim bu değildi” dedi.

Milyarder kasım ayında da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 7 Ekim’de Hamas’ın saldırıları sırasında 1200 İsraillinin öldürüldüğü bölgeyi ziyaret etmişti. Bunun üzerine Hamas Musk’ı bir de Gazze’yi görmeye çağırmıştı. Musk İsrail’e gittiğinde savaş daha 50’nci günündeydi ve 14 bin 800’den fazla Filistinli yaşamını yitirmişti. Savaşın başlamasının üstünden110 günden fazla vakit geçti, ölen Filistinli sayısı 25 bini geçti.

Öte yandan Media Matters for America adındaki bir grup X’teki antisemit içeriklerin yanlarına reklamlar yerleştirildiğini iddia etti. Bunun üzerine Apple ve Disney dahil pek çok büyük marka platformdaki reklamlarını geri çekti. X’in buna yanıtı ise iddiayı ortaya atan gruba “manipülasyon yaptığı” suçlamasını yönelterek dava açtı ve platformdaki antisemit söylemlere ulaşımın azaltılması konusunda gerekli adımlar atıldığını söyledi. Ancak Media Matters haberinin arkasında durarak kendisine açılan davanın anlamsız olduğunu söyledi.

Öte yandan Musk platforma reklam vermeyi reddeden şirketlere New York’ta bir etkinlik sırasında “S*ktirin gidin” diye yanıt vermişti. Ne var ki reklam verenlerin gerçekten gitmesi X’e pahalıya patlamış gibi görünüyor. X’te hissesi olan Fidelity’nin Axios’a yaptığı açıklamaya göre Musk’ın satın almasından bu yana hisselerinin değerinin yüzde 71.5 oranında düşmüş. 

Elon Musk'a bir darbe daha: X'in değeri yüzde 71 düşmüşElon Musk’a bir darbe daha: X’in değeri yüzde 71 düşmüş

Elon Musk boykotçu reklamverenlere kızdı: S.ktirin gidinElon Musk boykotçu reklamverenlere kızdı: S.ktirin gidin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.