Endonezya başkentini taşıyor: Yeni şehrin inşasında sona gelindi

Batmakta olan başkenti Cakarta'dan taşınan Endonezya'da yeni başkent Nusantara'nın inşasında son aşamaya gelindi. Başkan Widodo açılış için ağustos ayını işaret etse de iki üst düzey istifa bu takvimi zora sokabilir.

Dünya 6 Haziran 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Endonezya'nın yeni başkenti Nusantara'nın inşasından bir kare. / Fotoğraf: Shutterstock

Endonezya hükümeti 10 milyonluk nüfusu, sürekli doğal afetlerle boğuşması, altyapı sorunları ve aşırı yeraltı suyu kullanımı nedeniyle batma tehlikesi altında olan başkent Cakarta’nın taşınması gerektiğini açıklamıştı.

Hükümet ülkenin ekonomik faaliyetlerinin büyük kısmını barındıran Cava adasındaki nüfus yoğunluğunu azaltıp ekonomiyi çeşitlendirmeyi de hedefliyordu.

2019’da duyurulan ancak pandemi nedeniyle ertelenen başkenti taşıma planının bu yıl tamamlanması hedefleniyor. Yeni başkent Cakarta’nın yakalandığı tuzaklardan uzak, “kapsayıcı, yeşil ve sürdürülebilir” olacak.

Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo Doğu Kalimantan eyaletindeki yeni başkent inşaat alanlarında inceleme yaptığını duyurdu. Widodo yeni başkent inşasının yüzde 80 tamamlandığını ve gelecek ay temiz su bağlanınca yeni ofisine taşınacağını söyledi.

33 milyar dolarlık şehir Doğu Kalimantan’ın yemyeşil tepelerinde, aşırı kalabalık, kirli ve kronik sel baskınlarına maruz mevcut başkent Cakarta’dan yaklaşık 1300 kilometre uzakta inşa ediliyor.

Ağustos ayında açılması planlanıyor

Başkanlık Sarayı inşaatı önünde konuşan Widodo “Yeni ofisime geçiş için oldukça iyimserim. Yeni başkentin resmi açılışını ağustos ayında Bağımsızlık Günü kutlamaları sırasında gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.

Su deposu inşaatı ve üniversite ile okul temel atma törenlerine katılan Widodo havalimanı inşaatının da ağustos ayında tamamlanmasının beklendiğini paylaştı.

Hükümet geçen yılın sonlarında yeni başkent için temel altyapı inşaatının yaklaşık yüzde 63 oranında tamamlandığını ve 2024 yılı sonuna kadar tümüyle bitmesinin planlandığını söyledi. Ancak memurların ve kabine üyelerinin ağustos ayındaki taşınma süreci inşaatın yavaş ilerlemesi nedeniyle ertelendi.

Öte yandan çevreciler başkentin Doğu Kalimantan’a taşınmasının orman alanlarını tehdit edeceği, çevre kirliliğini artırabileceği uyarısı yapıyor.

İki üst düzey istifa: Projenin geleceği tehlikede

Widodo projenin bitmesi için her ne kadar ağustosu işaret etse de hükümet yetkilileri yeni başkent Nusantara’nın inşasını denetleyen kurumun en üst düzey iki yetkilisinin beklenmedik şekilde istifa ettiğini ve Widodo’nun imza attığı proje üzerinde yeni bir belirsizlik yarattığını söyledi.

Jakarta Globe’un haberine göre Devlet Sekreterliği, Nusantara Başkent İdaresi (OIKN) Başkanı Bambang Susantono ve yardımcısı Dhony Rahajoe’nin görevlerinden istifa ettiklerini basına doğruladı.

Sekreterlik Mart 2022’de OIKN’nin başına getirilen ikilinin istifalarını birkaç hafta önce sunduklarını ancak görevden alınmalarına ilişkin başkanlık kararnamesinin ancak dün yayınlandığını belirtti. Kurumun açıklamasında ikilinin yerine kalıcı yedekler bulunana kadar Bayındırlık ve İskan Bakanı Basuki Hadimuljono ile Tarım İşleri ve Mekansal Planlama Bakan Yardımcısı Raja Juli Antoni’nin göreve getirileceği duyuruldu.

Ekim ayında göreve başlayacak olan seçilmiş Devlet Başkanı Prabowo Subianto, Nusantara projesini geliştirmeye devam etme sözü vermiş olsa da gözlemciler ani istifaların, hükümetin iddialı vizyonunu kısmen de olsa yerine getirmek için yıllar sürecek bir çaba gerektiren projenin geleceği hakkında soru işaretleri yarattığını söylüyor.

Endonezya Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi analistlerinden Arya Fernandes Reuters’a verdiği demeçte “Bu istifalar insanların projeyi sorgulamasına neden olacak. Asıl soru yatırımcıların bir sorun olmadığına nasıl ikna edileceği” dedi.

Türk-Endonezya ortak yapımı tank Kaplan görücüye çıktıTürk-Endonezya ortak yapımı tank Kaplan görücüye çıktı

Endonezya, Türkiye'den 300 milyon dolarlık İHA satın aldıEndonezya, Türkiye’den 300 milyon dolarlık İHA satın aldı

Endonezya, evlilik dışı seksi yasakladıEndonezya, evlilik dışı seksi yasakladı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.