Epstein’in listesinde adı geçen avukat Adalet Divanı’nda İsrail’i savunabilir

İsrail Adalet Divanı'nda "soykırım suçu" ile yargılanacak. İddiaya göre Netanyahu ülkeyi savunacak en uygun kişinin avukat Dershowitz olduğu düşüncesinde. Zamanında tecavüz suçluları Epstein ve Weinstein'i savunan Dershowitz de tecavüzle suçlanıyor.

Dünya 4 Ocak 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Avukat Alan Dershowitz. Fotoğraf: Shutterstock

Güney Afrika Cumhuriyeti İsrail’e “soykırım suçu” işlediği gerekçesiyle geçen hafta Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtı. Savaşın başından bu yana Gazze’de 22 binden fazla insan hayatını kaybetti. “Önümüzdeki hafta görülecek davada İsrail’i en iyi kim savunabilir” sorusuna İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun cevabı açık gibi: Alan Dershowitz. Yani cinsel istismar ve fuhuş ağı yönetmekle hüküm giyip hapiste intihar eden iş insanı Jeffrey Epstein, hüküm giymiş tecavüzcü Harvey Weinstein ve eski ABD Başkanı Donald Trump’ın avukatlığını yapan Alan Dershowitz.

85 yaşındaki Dershowitz’in, Uluslararası Adalet Divanı ile sıkıntılı bir geçmişi olmasına rağmen İsrail’in mahkemedeki savunma ekibine liderlik etmesi seçenekler arasında. Dershowitz 2004 yılında Birleşmiş Milletler’in (BM) yüksek yargı organı olan Adalet Divanı’nın “ayrımcılık üzerine kurulduğunu” iddia etmişti. Bu yorumu İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da yasalara aykırı şekilde inşa ettiği “Ayrım Duvarı”na dair 2004 tarihli danışma görüşüne istinaden yapmıştı.

ABD haber sitesi Axios’un muhabiri Barak Ravid’in İsrailli yetkililere dayandırdığı sosyal medya paylaşımında Başbakan Binyamin Netanyahu’nun gelecek hafta görülecek soykırım davasında İsrail’i Alan Dershowitz’in savunmasını istediğini yazdı. Haberi teyit etmek için Dershowitz’i aradığını söyleyen Ravid avukatın iddiayı yalanlamamakla birlikte “Şu anda bu konuda yorum yapamam” dediğini aktardı.

Savunduğu kişilerin sicili kabarık

Dershowitz’in ünlendiği dava OJ Simpson’un savunma avukatlığını yaptığı davaydı. Simpson eşini ve arkadaşını öldürmek suçundan yargılandığı ve uluslararası arenada da büyük ilgi çeken davada beraat etmiş, üç yıl sonra kurbanların ailelerinin açtığı davada ise cinayetlerden sorumlu tutulmuştu.

Ancak avukatın savunduğu en kritik isimler arasında Epstein ve Weinsten da var. Epstein 2019 yılında Florida ve New York’ta reşit olmayan kızları kandırarak seks işçiliğine zorlamakla suçlanmış ve hapse atılmıştı. Hapse atılmasından bir ay sonra hücresinde ölü bulunan Epstein’in dava dosyasının bir kısmı bugün açıklandı. Dava dosyalarına göre mağdurlardan biri Epstein’a para veren Dershowitz’in kendisine en az altı kez tecavüz ettiğini anlatıyor. Dershowitz ise skandal patlak verdiğinden beri hakkındaki iddiaları sürekli reddetti.

Epstein’ın intiharından bir yıl sonra Mossad yetkililerinden biri Epstein ve fuhuş ağındaki ortağı Ghislaine Maxwell’in genç kızları siyasetçilere şantaj yapmak için kullanan İsrail ajanı olduklarını iddia etmişti.

Dershowitz’in savunduğu diğer bir isim olan Weinstein ise mayısta tecavüz suçlamasıyla tutuklanan Hollywood yapımcısı. Kendisine yöneltilen beş suçtan ikisiyle 2020’de suçlu bulunan Weinstein’in İsrailli istihbarat şirketi Black Cube’un yardımıyla kurbanları hakkında bilgi topladığı biliniyor.

Netanyahu’nun dostu ve danışmanı olarak da bilinen Dershowitz’in uluslararası hukukça yasa dışı kabul edilen İsrail yerleşimlerini savunduğu, sivil kayıplarını küçümsediği ve liberal Yahudi örgütlerini hedef aldığı düşünüldüğünde İsrail yanlısı pek çok kişi bu dava için en uygun kişinin Dershowitz olduğunu söylüyor.

Jeffrey Epstein'ın dava dosyasında ismi geçen kişiler açıklandıJeffrey Epstein’ın dava dosyasında ismi geçen kişiler açıklandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.