Ozempic dünyanın ‘en kilolu ülkesi’ Çin’de de hızlı büyüyor
BM Genel Kurulu toplantısı sebebiyle ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yoğun görüşme trafiğini tamamlayarak Türkiye'ye döndü. İsrailli lider Netanyahu, Yunan lider Miçotakis ve ABD'li milyarder Musk ile görüşen Erdoğan'ın ABD'li lider Biden ile resmi olarak bir araya gelmemesi dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’de düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 78’inci Genel Kurulu’nda yoğun görüşme trafiği yaşadı. Bu görüşmelerden İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile yapılanlar, ülkeler arasında yıllardır gözlemlenen sallantılar nedeniyle normalleşme için kritikken, ABD’li milyarder Elon Musk ile yapılan görüşme, ülkeye yatırım çağrısı yapılması açısından önemliydi.
AA’da yer alan habere göre Erdoğan, temaslarını tamamlamasının ardından ‘TRK’ uçağıyla dün saat 15.00’te İstanbul’a geldi. Erdoğan’ın, ABD Başkanı Joe Biden’la görüşüp görüşmediği kesinleşmedi.
Son bir aydır Hindistan ve Vietnam’a ziyaret düzenleyen Biden, geçen aylarda Güney Kore ve Japonya liderleriyle de Camp David’de bir zirve gerçekleştirdi. BM Genel Kurulu’nda ise Biden mesaisini, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Netanyahu, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ve son olarak Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüştü.
YeniÇağ gazetesinin 17 Eylül’de yayına aldığı ‘Erdoğan-Biden görüşmesi hakkında ABD basınından bomba iddia’ haberinde Politico’daki bir analize yer vermiş, bu analizde, “Fakat Biden yine de bazılarıyla görüşebilir. Örneğin Türkiye’den Erdoğan’la ve Katar’ın lideriyle resepsiyonlar gibi daha az resmi bir ortamda görüşebilir” ifadelerine yer verilmişti.
Erdoğan, eşi emine Erdoğan ile birlikte Biden ve eşinin verdiği resepsiyona katıldı ve bildirilene göre resepsiyonda bir saat kadar da kaldı. Ancak geçen seneki resepsiyondaki gibi bir çift fotoğrafı medyaya yansımadı. İki liderin yine ‘ayaküstü’ görüşmüş olma ihtimali elbette var. Zira G20 zirvesindeki görüşme de ayaküstü olmuştu.
Erdoğan ayın başlarında Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin ardından gazetecilere verdiği demeçte, “Sayın Biden ile bir görüşmemiz ayaküstü de olsa oldu. F-16 konusunu görüştük. Maalesef dostlar işi alıyorlar götürüyorlar İsveç diyorlar” demişti.
İki lider en son temmuz ayında Vinius’ta düzenlenen NATO zirvesinde resmi olarak bir araya gelmişti. Esasen iki ülke arasında hâlâ çözüme kavuşamamış konular var. Bunlardan biri F-16’ların satışı, diğeri ise İsveç’in NATO’ya katılımı ve tabii G20 zirvesinden beri gündemi meşgul eden Hindistan-Orta Doğu deniz koridoru.
Erdoğan’ın NATO zirvesinde İsveç meselesinin TBMM’de gündeme getirileceğini dile getirmesinin ardından Biden, senatörlere ‘F-16 meselesini çözüme kavuşturmak için hızlanma’ talimatı vermişti. Ancak o zamandan beri konuyla ilgili yeni bir adım atılmadı. İki lider resmi olarak görüşseydi Erdoğan’ın dile getireceği en kritik meselelerden biri deniz koridoru olacaktı.
ABD’nin G20’de Hindistan, Suudi Arabistan, BAE, İtalya ve Fransa gibi ülkelerle imzaladığı ‘Hindistan-Orta Doğu’ anlaşması, Çin’in Kuşak ve Yol girişimine tepki olarak Asya’yı Orta Doğu üzerinden Avrupa’ya ticari olarak bağlama amacı güdüyor. Bu koridorda Türkiye’ye yer verilmemesine Erdoğan büyük tepki göstermiş, “Türkiyesiz koridor olmaz” açıklaması yapmıştı. Dolayısıyla analistler olası bir görüşmede en kritik konuların başında Türkiye’yi de koridora dahil etme meselesinin geleceğini tahmin ediyordu.