Erdoğan, Biden görüşmesini anlattı: F-16 konusunda olumlu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın gündeminde Biden ile yaptığı görüşmenin detayları ve İsrail vardı. Cumhurbaşkanı, Biden'ın F-16 satışına olumlu olduğunu söyledi.

Dünya 15 Aralık 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Arşiv / AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Üsküdar’daki Hz. Ali Camisi’nde kıldığı Cuma namazının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın gündeminde ağırlıklı olarak diplomasi vardı. Cumhurbaşkanı açıklamasında ABD’den, İsrail’e birçok güncel konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden’la önceki gün gerçekleştirdikleri görüşmedeki konu başlıklarına ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

“Bildiğiniz gibi dün akşam Sayın Biden’la etraflıca bir görüşmemiz oldu. Bu görüşmenin ana başlıklarını F-16’yla ilgili gelişmeler teşkil etti. F-16’yla ilgili gelişmeler konusunda Biden kendisinin olumlu bir bakış açısının olduğunu ve bununla ilgili olarak da Kongre’ye her türlü bu noktada teklifini yapmaya hazır olduğunu söyledi. Tabii tek şeyleri, özellikle İsveç konusundaki yaklaşımımız ve İsveç’le ilgili olarak da parlamentomuzun vereceği kararı çok çok önemsediklerini söylediler. Biz de kendilerine, İsveç konusunda bizim parlamentomuzun dürüst bir yaklaşım içerisinde olduğunu, yeter ki terörle ilgili yaklaşımlarını İsveç kontrol altına alsın. Millet Meclisimiz olarak şu anda komisyondan zaten geçti. Komisyondan geçmenin ötesinde de Dışişleri Komisyonumuz şu anda Kongre’yle bu gelişmeleri yürütüyor.”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD yönetimi olarak Türkiye’ye F-16 savaş uçaklarının satışını desteklediklerini bildirdi.

‘Eurofighter’lar ile ilgili görüşmeler devam ediyor’

Eurofighter Typhoon uçaklarının alımıyla ilgili de konuşan Cumhurbaşkanı görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Erdoğan, “Şu anda Eurofighter’lar ile ilgili Savunma Bakanlığımız muhataplarıyla görüşmelerini yapıyor. Bu görüşmeler devam ediyor. Temenni ederiz ki inşallah bu görüşmeler olumlu istikamette seyreder” dedi.

Erdoğan’ın bu açıklamalar, bir ay önceki Almanya ziyaretini akıllara getirdi. Almanya’nın başkenti Berlin’de Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile basın açıklaması yapan Erdoğan uzun bir süre dünya medyasının gündeminde yer almıştı. Eurofighter savaş uçaklarına ilişkin Erdoğan Almanya’da, “Eurofighter konusunda Almanya verir veya vermez. Dünyada savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerden bunların çalışmasını yaparız, temin ederiz” demişti.

Eurofighter Typhoon uçakları, Almanya, İspanya, İtalya ve İngiltere ortak yapımı.

‘Biden’a müdahil olmanız gerekir dedim’

Biden’la görüşmesinde ele alınan, Amerika’nın Gazze hakkındaki tutumuyla ilgili soruyu da cevaplayan Erdoğan, “Özellikle Gazze konusunu Biden’la etraflıca ele aldık. Gazze’deki gelişmelerde, şu an itibarıyla 18 bini aşkın çocuk, kadın, yaşlı, okullar, camiler, bunun yanında kiliseler, bunların yıkılmasının ne denli insani olduğunu… Bu noktada özellikle Amerika’nın, başta siz olmak üzere buraya müdahil olmanız gerekiyor dedik. Buna sizin müdahil olmamanız halinde bir insanlık suçu var, vicdani suç var. Bizim de burada tabii elimiz, kolumuz bağlı duramayız. Bizler de elimizden geleni yapmaya yine aynı şekilde devam ediyoruz, devam edeceğiz dedik. Bunları da kendileriyle değerlendirdik” dedi.

‘Devran değişti’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’de ateşkes olmayacağına dair açıklamasının hatırlatılması ardından, “Yani İsrail’den bu noktada iyi niyet beklemek mümkün değil. Fakat İsrail’den iyi niyet beklemekten öte şu anda tüm dünyanın İsrail’e nasıl baktığını görmemiz lazım. Nitekim Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda hatırlayın, önce 121 (ülke) burada İsrail’in tamamıyla karşısında yer aldı ve bu 121 bizimle beraber hareket etti. O zaman 40 (ülke) çekimser kalmıştı, 10 (ülke) Amerika’yla beraber İsrail’in yanında yer almıştı. Ama şimdi devran değişti ve bu 121 ciddi manada artarak bizlerle beraber hareket etti. Bu da gösteriyor ki, İsrail artık bir yalnızlığa doğru gidiyor. Bundan sonraki süreçte de İsrail’in bu yalnızlığı daha da artacak” diye konuştu.

AK Parti'nin adayları Aralık sonuna kaldıAK Parti’nin adayları Aralık sonuna kaldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.