Türkiye-Ermenistan maçına İtalyan hakem
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir'e gitti, mevkidaşı Tebbun ile görüşmesinde ikili ilişkiler ve Gazze'deki son durum ön plandaydı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türkiye saati ile (TSİ) 10.00’da resmi ziyarette bulunmak üzere özel uçakla Cezayir’e gitti. Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ile bir araya geldi. Erdoğan burada da İsrail’in Gazze’deki faaliyetlerine karşı tepkisini dile getirdi.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun tarafından resmî törenle karşılandı. pic.twitter.com/LN78sqfRL3
— T.C. İletişim Başkanlığı (@iletisim) November 21, 2023
Abdülmecid Tebbun ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Cezayir Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ikinci toplantısına başkanlık yaptı. Görüşmede Türkiye-Cezayir ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirildi, iki ülke işbirliğinin daha da derinleştirilmesi için atılabilecek adımları ele aldı, konseyin adına ”Stratejik” sıfatı eklendi. Kültürden doğalgaza toplam 12 anlaşma ve mutabakat metni imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl 5,3 milyar dolar olan iki ülke arasındaki ticaret hacmini en kısa zamanda altı milyar dolara, uzun vadede ise 10 milyar dolara yükselmesini umduğunu söyledi. Erdoğan, ticaret alanında karşılıklı teşvik anlaşması imzalandığını ve Ziraat Bankası’nın Cezayir’e şube açacağını duyurdu. Cezayir milli petrol ve gaz şirketi Sonatrach ile Türkiye Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) arasındaki anlaşma da beklendiği gibi yenilendi.
Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze ve işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları da konuşuldu. Cezayir’in Filistin’e ”en samimi ve güçlü” desteği veren ülkeler arasında geldiğini söyleyen Erdoğan, İsrail’in saldırılarını ”vicdansızlıktır, barbarlıktır” diye nitelendirdi. Kalıcı ateşkesin ”önceliği” olduğunu söyleyen Erdoğan, ”Filistin’in 1967 sınırlarına dönmesi ve başkentinin Doğu Kudüs olması” gerektiğini savundu.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Gazze’deki soykırımın sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması gerektiğinin altını çizdik” dedi.
Cezayir Bağımsızlık Savaşı’nın yıldönümünde konuşan Abdülmecid Tebbun tüm uluslararası kamuoyunu ”İsrail’in saldırılarına dur demeye” davet etmişti. Tebbun Cezayir’in Filistin’in ”haklı davasına koşulsuz desteğini” hatırlatmış, ”Cezayir halkı sözde ve eylemde her zaman Filistin’in yanında olmuştur” demişti.
Cezayir Meclisi ayrıca ”İsrail’in Filistin’e karşı işlediği savaş suçlarını” soruşturmak için uluslararası bir komite kurulmasını, suçluların yargılanmasını talep etmişti.
Erdoğan’a Cezayir seyahatinde kabineden bakanlar ve diplomatlar da eşlik etti. Bu isimler şöyle: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç.