Yunanistan Savunma Bakanı’ndan Türkiye değerlendirmesi: Bu fırsatı heba etmeyelim
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis, NATO zirvesi kapsamında bir araya geldi. İki liderin 16 ay sonra ilk yüz yüze teması olan görüşmede, sonbaharda daha detaylı bir görüşme yapılması kararı alındı.
Türk-Yunan ilişkileri, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde Yunanistan’ın Türkiye’ye yolladığı yoğun destekle yumuşamış, her iki lider de yakın zamanlarda yeniden seçilerek birbirlerini tebrik etmişti. Bu karşılıklı tebriklerden, Vilnius’taki NATO zirvesinde ikili görüşme gerçekleştirme kararı çıkmıştı.
Erdoğan, 16 ay sonra ilk kez Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile gününde bir araya geldi. Görüşmede son aylarda iyileşen ilişkilerin sürekliliğinin ve tutarlığının sağlanması konusunda mutabık kalındı. Görüşmede ayrıca ‘Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin bir sonraki toplantısının sonbaharda Selanik’te düzenlenmesi konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.
‘İlişkileri yeniden başlatma’ çabaları epey kapsamlı olacak: Her iki ülkenin dışişleri bakanlarının süreçlere rehberlik etmek ve ilerleme hakkında rapor vermekle görevlendirildiği belirtildi.
Öte yandan Erdoğan sosyal medyada yaptığı paylaşımda, “NATO Zirvesi marjında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantımız ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun” ifadelerine yer verdi.
NATO Zirvesi marjında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile bir görüşme gerçekleştirdik. Toplantımız ülkelerimiz için hayırlara vesile olsun. 🇹🇷🇬🇷 pic.twitter.com/lbIX20Oks9
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) July 12, 2023
Zirvedeki basın toplantısında ikili görüşmesinin iyi bir atmosferde geçtiğini vurgulayan Miçotakis, “Bugünkü görüşmemiz hem benim hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk-Yunan ilişkilerinin yeniden başlamasına ilişkin niyetimizi ve önümüzdeki aylarda nasıl hareket edip, nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi bir kez daha ortaya koydu” dedi.
Miçotakis sözlerine, “Bu, Türkiye ile aramızdaki önemli sorunların sihirli bir şekilde çözüldüğü anlamına gelmez ancak her iki liderin pozitif bir bakış açısıyla tekrar yakınlaşma isteğini gösterdiğine inanıyorum ve bana göre bugünkü görüşmenin en önemli sonucu budur” diyerek devam etti.
Gerilimin azaltılması ve güven artırıcı önlemlerin hızlı bir şekilde uygulanması gibi konuların mutabık kalınması nispeten kolay ilk adımlar olarak görülüyor. Yunan gazetesi Kathimerini, ilişkilerdeki iyileşme için topun Türkiye’nin sahasında olduğunu yazdı. Gazete haberinde, “Türkiye, ‘Mavi Vatan’ doktrini üzerinden bir vizyon kurmak yerine ABD, AB ve komşularıyla ilişkilerinin daha avantajlı olduğuna karar verirse işler hızla düzelebilir” ifadelerine yer verdi.
Kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölgelerin sınırlandırılması gibi konuların ancak Uluslararası Adalet Divanı’na başvurarak çözülebileceği düşünülüyor. Zira her iki taraf da bu politikalarından geri adım atmamaya kararlı bir tavır sergiliyor.