TikTok’u yasaklama kervanına NATO da katıldı

NATO, veri güvenliğinden duyduğu endişeyi gerekçe göstererek, personellerinin kısa video uygulaması Tiktok'u iş için kullandıkları cihazlara yüklemelerini yasakladı.

Bilim Teknoloji 1 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
TikTok'u yasaklayanlar kervanına ABD, Norveç, Danimarka, İngiltere ve Avrupa Parlamentosu'ndan sonra NATO da katıldı.

Sosyal medya platformu TikTok’u yasaklama kervanına ABD, İngiltere, Norveç ve Avrupa Parlamentosu’ndan sonra  NATO da katıldı. NATO yetkilileri, personellerine yolladığı bir notta iş için kullandıkları cihazlarda sosyal medya platformu TikTok’a yer vermemelerini istedi. Bu notla NATO’nun TikTok yasağı kesinleşse de ittifakın daha önce personellerine verdiği cihazlarda var olan kısıtlamalar sebebiyle uygulamaya zaten girilemediği belirtiliyor.

TikTok’un sahibi olan teknoloji şirketi ByteDance, sözkonusu uygulamayı kullanan kişilerin verilerini Çin hükümetine verdiği suçlamalarıyla karşı karşıya. Bu suçlamaları tetikleyen şey ise Çin yasalarına göre talep edildiği takdirde tüm firmaların Beijing’e bilgi vermek zorunda olması.

TikTok, ABD’li yetkililere veri güvenliğine dair güvence vermek için kullanıcı trafiğini Oracle’ın veritabanına taşımış, Oracle’a uygulamanın bazı kodlarını inceleme imkanı tanımıştı. Üstüne üstlük Oracle, TikTok’un teknoloji altyapısının ByteDance’ten ayrı olmasını sağlamakla da görevlendirilmişti. Ancak atılan bu adımlar ABD’nin korkularını yatıştırmaya yetmedi.

ABD hükümeti, ByteDance’den TiKTok’u satmasını istedi. Teknoloji şirketinin TikTok’u satmaması durumunda uygulamanın ABD’den tamamen yasaklanacağı bildirildi. Bunun üzerine TikTok CEO’su Shou Zi Chew, ABD Kongresi’nin huzuruna çıkarak Temsilciler Meclisi üyelerinin sorularını yanıtlamıştı. Ancak Shou’nun ifadesi, meclisi tatmin etmedi. Her şeye rağmen Çin, ByteDance’in TikTok’u satmasına izin vermeyeceğinin altını çiziyor.

TikTok ABD’de yasaklanmanın eşiğinde: Sırada WeChat mi var?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.