ABD’de zehirli yosun felaketi: Yüzlerce balina ve deniz aslanının ölümüne sebep oldu

ABD'nin Kaliforniya eyaletinin güney kıyılarında zehirli yosunlar yüzlerce balina ve deniz aslanının ölümüne neden oldu. Uzmanlara göre yosunların ürettiği domoik asit besin zinciri yoluyla yayılıyor, kabuklu deniz hayvanlarını yiyen deniz aslanı, balina gibi türler zehirleniyor.

Çevre 24 Haziran 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Verilere göre söz konusu durumdan en çok Santa Barbara ve Ventura sahilleri etkilendi.

ABD, Kaliforniya’da güney sahillerinde görülen zehirli yosunlar, yüzlerce balina ve deniz aslanının ölümüne yol açtı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresinin (NOAA) verilerine göre, haziran ayında Kaliforniya’nın güney sahillerinde 1000’den fazla deniz hayvanı öldü ya da hastalandı.

Bu durumun nedeninin bölgede ortaya çıkan zehirli yosunlar olduğuna işaret eden uzmanlar, bu yüzden yüzlerce deniz aslanı ve balinanın öldüğünü belirtti.

Zehirli yosunların mevsimsel olduğunu kaydeden uzmanlar, iklim değişikliğinin bu sorunu büyütebileceği uyarısında bulundu.

Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde biyolojik bilimler alanında çalışan akademisyen David Caron, yosunların ürettiği ‘domoik asitin’ hayvanlar arasında besin zinciri yoluyla yayıldığını belirtirken, kabuklu deniz hayvanları ve bazı balıkların bu zehri tükettiğini ardından da bu hayvanları yiyen deniz aslanı, balina ve deniz kuşları gibi türlerin zehirlendiğini aktardı.

NOAA verilerine göre, söz konusu durumdan en çok Santa Barbara ve Ventura sahilleri etkilendi.

İsveç'te muhteşem gazetecilik: Geri dönüşüm için toplanan kıyafetler yakılıyormuşİsveç’te muhteşem gazetecilik: Geri dönüşüm için toplanan kıyafetler yakılıyormuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.