Bodrum’daki vahşi cinayet, Rusya’da yardım seferberliğine dönüştü
Ermenistan, gelecek hafta ABD ile ortak askeri tatbikat gerçekleştireceğini duyurdu. Rusya bu tatbikatı, 'endişe verici' olarak nitelendirirken, Ermenistan son dönemlerde attığı adımlarla Rusya ile arasına mesafe koyduğunu gösteriyor.
Ermenistan Savunma Bakanlığı, 11-20 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ‘Eagle Partner 2023’ çerçevesinde ABD ile ortak askeri tatbikat gerçekleştireceklerini duyurdu. Uluslararası barışı koruma misyonlarında yer almaya hazırlanmak için ABD ile böyle bir tatbikat gerçekleştireceği belirtildi.
ABD Savunma Bakanlığı sözcüsüne göre, yaklaşan Ermeni-Amerikan askeri tatbikatlarına 85 Amerikalı ve 175 Ermeni askeri personel katılacak. 20 yıldır Ermenistan’la işbirliği yapan Kansas Ulusal Muhafızları da tatbikata katılacak ABD ordusunun bir parçası olacak. Tatbikatlar sırasında ABD ordusu yalnızca hafif silahlar kullanacağı ve ağır askeri teçhizat kullanmayacağı bildirildi.
Ermenistan’da bir askeri üsse sahip olan Rusya, 1991 yılına kadar Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Güney Kafkasya bölgesinde kendisini önde gelen güçlerden biri olarak görüyor. Rusya, Sovyetlerin çöküşünden beri ikinci kez çatışan Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020 yılında savaşı sona erdiren anlaşmayı korumak için bölgede barış gücü bulunduruyor.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Ermenistan ve ABD arasında yapılacak ortak tatbikat hakkında gazetecilere verdiği demeçte, “Tabii ki özellikle de mevcut durumda böyle haberler endişeye sebep olur. Dolayısıyla bu haberleri derin bir şekilde analiz ederek durumu gözetim altında tutacağız” dedi.
Hafta sonu bir İtalyan gazetesine demeç veren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ‘Azerbaycan’ın devam eden saldırganlığına karşı Rusya’nın Ermenistan’ı koruyamadığını’ söyleyerek, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş nedeniyle Ermenistan’ın güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamadığını iddia etti.
Son dönemde Azerbaycan ve Ermenistan arasında bir sınır tartışması yaşanıyor. Azerbaycan, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Savunma Ordusu’nun sınıra tahkimat yaptığını iddia ederken, Ermenistan da Azerbaycan’ı aynı ithamlarla suçluyor.
Peskov ise gazetecilere verdiği demeçte Paşinyan’ın sözlerine katılmadığını belirterek, “Rusya bu bölgenin kesinlikle ayrılmaz bir parçasıdır. Rusya bu bölgedeki durumun istikrara kavuşturulmasında tutarlı ve çok önemli bir rol oynamaktadır ve biz bu rolü oynamaya devam edeceğiz” demişti.
Ermenistan’ın bu ortak tatbikat kararı, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Belarus’un da üye olduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’ndeki (KGAÖ) temsilcisi Viktor Biyagov’u geri çağırıp Hollanda Büyükelçisi olarak ataması sebebiyle de dikkat çekici. Zira Hollanda’daki Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında tutuklama kararı çıkarıldı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü’nün beş gün önce Ermenistan Parlamentosu’na gönderildiği biliniyor. Bazı analistler parlamentonun statüyü kabul edeceğini düşünüyor. Bu senaryo gerçekleşirse Putin’in Ermenistan sınırları içerisine girmesi zorlaşır ya da böyle bir faaliyette bulunsa bile Ermeni kolluk kuvvetleri tarafından tutuklanıp uluslararası mahkemeye teslim edilmesi gerekir.
Ermenistan’ın KGAÖ’ye yeni bir temsilci atayıp atamayacağı da muallakta. Atamazsa bu, Ermenistan’ın KGAÖ’ye katılımının azalması anlamına gelir. Üstelik Ermenistan aylar önce Belarus’ta yapılması planlanan KGAÖ tatbikatlarına katılmayı reddetti. Ayrıca KGAÖ tatbikatlarının Ermenistan’da yapılmasına da karşı çıktı.
Bununla birlikte Ermenistan ‘Eagle Partner – 2023’ün yanı sıra KFOR ve Saber Junction denilen iki NATO tatbikatına da katılıyor. Bu da Ermenistan’ın Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya ve Belarus ile ilişkilendirilmekten olabildiğince kaçındığını gösteriyor.