Rusya’da yanardağ patlaması: Köylerin üzerini kül kapladı

Rusya'nın Kamçatka Yarımadası'nda karlı manzaranın üzerinde devasa, gri bir duman belirdi. Sokakları kalın bir kahverengi kül tabakası kapladı. Tüm bunların sebebi, Shiveluch yanardağının faaliyete geçmesi.

Çevre 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Patlamanın ardından arabaların üzerini küller kapladı. Fotoğraf: Ust Kamçatski Yönetimi / Reuters

Rusya’nın uzak doğusundaki Kamçatka Yarımadası’nda bulunan Shiveluch yanardağı, salı günü gece yarısından hemen sonra patlayarak, atmosfere yaklaşık 12 millik (19 kilometrelik) devasa bir kül püskürttü. Öyle ki çevre köylerin üzerini küller kapladı, uçaklar için acil durum uyarıları yapıldı.

Yanardağdaki şiddetli patlamaya rağmen Kuzey Pasifik Denizi’ndeki Bering Boğazı ile Ohhotsk Denizi arasındaki seyrek nüfuslu dağlık bölgede herhangi bir can kaybı ya da yaralanma bildirilmedi. Rusya Volkanik Jeoloji ve Sismoloji Enstitüsü’nün bir kolu olan Kamçatka Volkanik Patlama Müdahale Ekibi, kırmızı alarm verdi. Ekip, kül bulutunun yanardağdan batıya doğru 250 milden (402 kilometre) daha uzak bir mesafeye sürüklendiğini söyledi.

Ekibin yöneticisi Danila Çebrov, İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, yanardağın son bir yıldır patlama işaretlerini gösterdiğini ve patlamaların devam ederek atmosfere daha fazla kül yollayabileceğini söyledi. Ancak lav akıntılarının köylere kadar ulaşması beklenmiyor.

Yanardağın patlamasından 24 saat sonra Kamçatka kıyılarında 5.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Rus bilim insanları bu depremin, 3 Nisan’daki depremin artçısı olduğunu söyledi.

Bu arada bilim insanları, zirvesi deniz deviyesinden 10 bin fit yüksekte olan Shiveluch’un son 11 bin yılda yaklaşık 60 kez patladığına inanıyor. Son olarak 1999’da artış gösteren faaliyetleri, 2015’te bir dizi uçuşun iotal edilmesine yol açan kül ve lav emisyonlarına yol açtı.

Japonya Fuji yanardağı patlarsa arabayla değil yayan kaçılacakJaponya Fuji yanardağı patlarsa arabayla değil yayan kaçılacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.