Japonya Fuji yanardağı patlarsa arabayla değil yayan kaçılacak

En son 1707'de patlayan ve eteğinde üç eyaletin uzandığı Japonya'nın Fuji dağının tekrar aktif hale gelmesi durumunda hayata geçirilecek felaket senaryosu güncellendi. 9 yıl sonra değişen plana göre felaket anında bölge halkı araçlarla değil yürüyerek kaçacak.

Çevre 31 Mart 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Fuji en son 1707'de patlamıştı.

Felaketlere hazırlık konusunda dünyanın en gelişmiş ülkesi Japonya, Fuji’nin patlaması halinde hayata geçirilecek eylem planını 9 yıl sonra güncelledi.

En son 1707’de patlayan ve 100 kilometre uzağındaki Tokyo’da bile 4 santimlik volkanik kül tabakası bırakan Fuji için yeni felaket senaryosunda, halktan bulundukları yeri araçlarla değil yürüyerek terk etmeleri istenecek.

Merkezi hükümet ve 3 çevre eyalet yetkililerinin katıldığı Afet İdare Konseyi toplantısında, lavların ilk 24 saatte ulaşacağı tahmin edilen bölgelerdeki halktan tahliye için trafik oluşturmamak adına araçlarını kullanmamaları kararı çıktı. Patlama öncesi yapılacak uyarıda ise otomobiller dahil olmak üzere şahsi araçlar kullanılabilecek. Açıklamada”Güvenli tahliyeye öncelik verirken, sosyal ve ekonomik faaliyetlerde sürekliliği de önemsiyoruz” denildi.

Fuji’deki dağcılar için de planlar şimdiden hazır. Buna göre her belediye yönetimi, meteorolojinin volkanik alarm seviyesini 5 üzerinden planladığı duruma göre hareket edecek. Fuji’ye erişimi kapatan 3 seviyesiyle başlayan kriz anı için ya yürüyerek ya da otobüsle tahliye ihtimalleri hayata geçirilecek.

Japonya’da büyüme beklentisi geriledi

3,776 metre yükseliğiyle Japonya’nın zirvesi olan Fuji’nin etekleri Yamanaşi, Şizuoka ve Kanagawa eyaletlerine uzanıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.