Japonya’da bir Bayburtlu… Skibbe ile başarıdan başarıya koşuyor

Bir dönem Galatasaray'ı da çalıştıran teknik direktör Michael Skibbe’nin Sanfrecce Hiroshima'daki başarısında Bayburt kökenli antrenör Serhat Umar'ın büyük payı bulunuyor.

Spor 5 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Serhat Umar, Skibbe'nin yardımcılığını yapıyor.

Türkiye’de Galatasaray’ın yanı sıra Eskişehirspor ve Karabükspor’u çalıştıran Alman Michael Skibbe, 2022’nin başında Japonya 1. Futbol Ligi (J1) takımlarından Sanfrecce Hiroshima ekibiyle başarılı performans sergiliyle anlaştı. İlk sezonunda Levain Lig Kupasını kaldıran Skibbe aynı sezon yılın antrenörü seçildi. Alman çalıştırıcı, 2023 sezonunu üçüncü bitirerek Asya Şampiyonlar Ligi (AFC) turnuvasına katılmayı garantiledi.

Skibbe’nin Japonya’daki başarısının arkasında en büyük paylardan biri, takımda Alman hocanın sağ kolu olarak bilinen UEFA A Lisans sahibi, Bayburt kökenli bir aileye mensup Serhat Umar’a ait.

Siyaset yine topa girdi! Primler bakandanSiyaset yine topa girdi! Primler bakandan

Makine mühendisliğinden futbola…

Sanfrecce Hiroshima’da Skibbe’nin yardımcı antrenörlüğü görevini yürüten 40 yaşındaki Umar, Darmstadt Teknik Üniversitesi’nde makina mühendisliği bölümünü bitirdi. 2013 yılında Almanya’nın Hennef Futbol okulunda katıldığı UEFA A Lisans kursunu birincilikle bitirdi. Skibbe ile 2011’de Almanya Futbol Federasyonunun altyapı projesinde tanıştı. Umar yardımcı antrenörlük kariyerinde Göztepe ve Akhisarspor’da Yılmaz Vural, Yeni Malatyaspor’da Erol Bulut ve Bundesliga 2 ekiplerinden Hannover 96’da Kenan Koçak ile çalıştı.

Skibbe’nin teklifini kabul etti

Türkiye’de çalışmak isterken Skibbe’den gelen teklifi kabul ederek mart 2022’de Japonya’nın yolunu tuttu. İlk etapta ‘Acaba futbol piyasasında unutulur muyum?’ ön yargısı taşıdığını belirten Umar, bunun doğru olmadığını kısa sürede anladığını söylüyor. Umar’ın açıklamaları özetle şöyle…

Japonya kural sever ülke: Büyüdüğüm Almanya ile şu an görev yaptığım Japonya kural sever ülkeler. Japon sosyal ilkelerine alışmakta zorluk hissetmedim. Ancak en çok zorlandığım halkın, Japonca hariç dil bilmemesi ve İngilizce konuşulmaması. Bu konuda en başta iletişim sorunu oldu. Aşamalı şekilde Japonca öğrenmeye çalışıyorum.

Japonca talimatlar önemli: Almanya’da büyümüş bir Japon futbol tercümanıyla Sanfrecce Hiroshima’ya birlikte geldik. Alman hocanın verdiği direktiflerini Japon tercüman vasıtasıyla takıma aktarıyoruz. Japonca okuması zor bir dil. Tercüman burada önemli. Bazen birebir tercüme edilmesi bazen dil yapıları sebebiyle futbol taktiğine göre ‘istenilenin anlatılmasının’ gerek.

Beşiktaş taraftarı stada girdi ama Ankara'da husumet bitmediBeşiktaş taraftarı stada girdi ama Ankara’da husumet bitmedi

Japon futbolcuların hata yapma korkusu: Japon futbolcular bilgiye aç, disiplinli ve çalışma arzusuna sahip ama hata yapma korkusu yaşıyor. İnisiyatif ve karar almakta zorluk çekiyorlar. Süreç içerisinde, küçük yaştan itibaren Japonlara hatasız iş baskısı uygulandığını fark ettik. Futbolsa hata oyunu. Örneğin şut çekmesi iyi ya da birebir de iyi, öyleyse ona yükleniyoruz. Ancak sol ayağı kötüyse, ‘sol ayağına çalış ve sol ayağını daha iyi yap’ derseniz, o zaman iyi yaptıklarını kenara bırakıyorlar.

Skibbe ile mentalitemiz uydu: Bitirdiğim mühendislik analitik düşünme ile olasılık hesaplamada mesleğime katkı sağlıyor. Skibbe ile futbol mentalitemiz uyuşuyor. Skibbe’nin başarı, oyunculara öz güven aşılamasından kaynaklanıyor.

Japoya’da yeni bir futbol kültürü tanıdım: Urawa, Kobe, Nagoya, Kawasaki gibi büyük yatırımlı kulüplere nazaran bütçe olarak Sanfrecce Hiroshima son beşte, ancak altyapıdan yetişen 8 oyuncu ilk 11’de ve takımda ofansif futbol oynatılıyor. Takımla yıllık sözleşme yaptık. Yeni bir futbol kültürü tanıdım. Japonya’da çalışmaktan memnunum.

Yeni stadyumla hedef büyüyecek: Şehrin kalbine inşa edilen yeni Hiroshima ‘Peace Wing’ stadı bitiyor. Kulüp sahibi 2024’te çok başarılı bir sezon geçirmeyi istiyor. Takım ve kadro oluşturulması gerekli.

Merve Dinçel Kavurat tekvandoda dünyanın en iyisiMerve Dinçel Kavurat tekvandoda dünyanın en iyisi

Japon taraftarlar farklı: J1 değerli ve güçlü bir lig. Avrupa ve Türkiye’de taraftar grupları, takım performanslarını etki edebiliyor ama Japonya’da taraftarlar daha pozitif yönde takımlarına destek veriyor. Stadyumlar dolu ve çok pozitif destekliyorlar. Takım yenilse de yense de berabere de kalsa maç sonunda alkışlanıyor. Siyasi en ufak bir şey görmedim. Ne zaman sahaya adım atsam hemen Türk bayrağı açılıyor. Sporu resmen spor olarak hissedebiliyorsunuz ve bu bir antrenörün işine daha çok sarılmasına sebep oluyor.
Futbolcular profesyonel: Futbol kamuoyunda, Japonya’da takımın mağlubiyeti hisseden ruh hali olmadığı söyleniyor. Ama onlar da insan. Berabere bile kaldığımızda futbolcuların moralleri bozuk oluyor. Ama ertesi gün her şey unutuluyor ve tekrar işlerine odaklanıyorlar. Bu konuda profesyoneller. Anında o şalteri çevirmesini iyi biliyorlar. Japon kültüründe yüksek sesle konuşma, küfür söz yok. Bu da büyük bir avantaj.

Hiroşima’da yaşam: Önceki kariyerime kıyasla erken uyanıyorum. Sabah 06.00’da spor sonrası, şehre bir saat mesafedeki tesislerde antrenman yapıyoruz. Rutin mesai sonrası Hiroşima’da vakit geçiriyorum. Japonya’daki toplum bozulmamış bir dünya, sokaklar temiz, sesleri alçak, sözlüklerinde küfür yok. Japon mutfağında çiğ olmadıkça kızartılan her balık ile Hiroşima lezzetlerinden Okonomiyaki’nin vejetaryan türünü severek tüketiyorum.

Annemi ve patlıcan oturtmasını özlüyorum: Japonya’nın uzaklığı nedeniyle, en çok İstanbul’daki annem ile patlıcan oturtması yemeğini özlüyorum. Her yıl Şubat-Kasım arasında süren J1 sezonunun mevcut takvimine doğrultusunda, yılda beş hafta izin kullanıyorum. Bu süreyi, Almanya ve Türkiye’deki aile ziyaretlerine ayırıyorum.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.