Ermenistan’da üst düzey komutanlara darbe gözaltısı

Ermenistan’da Başbakanı Paşinyan’ın muhalefetin sokak eylemleri yoğunlaşınca ‘bir darbe planından’ bahsetmesinin ardından dün ülkedeki 8 üst düzey komutan darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla gözaltına alındı.

Dünya 25 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Azerbaycan’ın Karabağ operasyonun sonrasında Karabağ’da ateşkes ilan edilse de gerilim, Ermenistan’da bir süredir muhalefetin ülkedeki birçok sorun nedeniyle yaptığı sokak eylemlerini yoğunlaştırmıştı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, muhalefetin sokak eylemleriyle kendisini istifaya davet etmesinin ardından yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, ülkedeki bazı örgütlerin iktidarını devirmek için “darbe planı” içerisinde bulunduğunu söylemişti.

Dün ise Paşinyan’ın bu açıklamasının devamı niteliğinde kritik gelişmeler yaşandı.

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi, 8 üst düzey komutanı “Yurtsever Haçlılar” grubuyla işbirliği yaptıkları ve darbe girişiminde bulundukları iddiasıyla gözaltına aldı.

‘Ele geçirilen araç ve gereçler’

Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi tarafından yapılan açıklamada, örgüt üyelerinin hükümet üyeleri ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’a karşı ideolojik düşmanlık beslediği belirtildi. Operasyonlar sırasında çok sayıda silah ve mühimmatın da ele geçirildiği aktarılan açıklamada, “Suç örgütü üyeleri, suçun işlenmesi için telekomünikasyon cihazları, sinyal bozucu cihazlar, araç ve gereçler edinerek kendi rızaları ile önceden koşullar oluşturmak istemişlerdir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, “Ceza yargılaması çerçevesinde elde edilen yeterli maddi verilere dayanılarak, suç işlediğine dair makul şüphe bulunması durumunda suç örgütünün sekiz üyesi gözaltına alınmış, kamu cezai kovuşturması başlatılmış ve 43. madde uyarınca suç duyurusunda bulunulmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Kritik adım atıldı: Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a entegrasyonu için ilk görüşmeKritik adım atıldı: Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’a entegrasyonu için ilk görüşme

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.