Eşi yolsuzlukla suçlanıyor, İspanya Başbakanı Sanchez istifanın eşiğinde

Eşiyle ilgili yolsuzluk soruşturması başlatılan İspanya Başbakanı Sanchez görevi bırakmayı düşündüğünü, 29 Nisan'da nihai kararını açıklayacağını söyledi. Başbakan o tarihe kadar tüm etkinliklerini de iptal etti.

Dünya 25 Nisan 2024
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez / Fotoğraf: Shutterstock

İspanya, Başbakan Pedro Sanchez’in eşi Begona Gomez’in adının yer aldığı yolsuzluk soruşturmasıyla sarsıldı. Ülke gündemine bomba gibi düşen soruşturma Sanchez’i istifanın eşiğine getirdi. Başbakan müfettişlerin eşi hakkında soruşturma başlattığı gün yazdığı mektupta ailesine sağcı saldırılar yöneltildiğini söyledi.

Aşırı sağcı sempatizanı Manos Limpias (Temiz Eller) adlı sendikanın suç duyurusunun ardından Madrid’deki bir mahkemenin eşi Begona Gomez ile ilgili nüfuz kullanarak bazı iş çevrelerine etki yapmak ve yolsuzluk iddialarıyla gizli soruşturma başlattığının ortaya çıkmasından sonra Sanchez X hesabından dört sayfalık bir mektup paylaştı.

Solcu İspanyol politikacı “Vatandaşa Mektup” başlığını verdiği yazısında “Düşünmek için zamana ihtiyacım var” dedi ve şöyle devam etti: “Kendime sürekli sorduğum bir soruya acilen cevap vermem gerekiyor: aşırı sağın çamur atmalarına rağmen görevde kalmaya değer mi?”

“Bu hükümete liderlik etmeye devam mı etmeliyim, yoksa bu en yüksek onurdan feragat mı etmeliyim?” diye yazan ve hiçbir zaman görev ve sorumluluktan kaçmadığını Sanchez “Sağcıların şahsımla ilgili karikatürlerine rağmen ben bu makama bağlı değilim… Benim bağlılığım görev anlayışım ve kamu hizmetim” diye ekledi.

Tüm toplantılarını iptal etti, yargıya güven mesajı verdi

Kamuya açık tüm görüşmelerini bir süreliğine iptal ettiğini söyleyen Sanchez mektubunu gelecek hafta pazartesi günü (29 Nisan) ulusa sesleneceğini ve istifa edip etmeyeceğini açıklayacağını duyurarak bitirdi.

Sanchez parlamento genel kurulundaki bir oturumda da muhalefetten gelen sorular üzerine “Eşim hakkındaki suçlamalara rağmen ülkemde yargıya güvenmeye devam ediyorum” dedi.

İspanya Başbakanı’nın mektubu iki önemli seçimin ufukta göründüğü bir dönemde geldi. 12 Mayıs’ta Katalonya’da erken bölgesel oylama yapılacak ve bir ay sonra da İspanyollar blok genelinde düzenlenecek olan Avrupa Birliği (AB) seçimlerine katılacak.

Aşırı sağcıların kontrolünde olan Temiz Eller isimli sendika 5 Nisan tarihinde Gomez hakkında yaptığı suç duyurusunda Gomez’in eşinin başbakan olmasından dolayı bazı iş çevrelerinde nüfuzunu kullandığını ve yolsuzluklara karıştığını savunmuştu.

2018’den bu yana görevde olan İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) Genel Başkanı ve Başbakan Sanchez en son geçen yıl Sosyalist Parti ve sol kanat Sumar koalisyonu tarafından kurulan azınlık hükümeti için parlamentonun desteğini sağlamayı başarıp yeniden başbakan seçilmişti.

Bir tutarsızlığın portresi: Sanchez ve İsrailBir tutarsızlığın portresi: Sanchez ve İsrail

Katalan affı İspanya meclisinden geçmediKatalan affı İspanya meclisinden geçmedi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.