Esir ailelerinin protestosu sürerken Hamas duyurdu: Bir esir açlıktan öldü

İsrail ve Hamas esir takası ve ateşkes için anlaşmaya varamazken Tel Aviv'de tepkiler büyüyor. Binlerce esir yakını bugün de sokaklardaydı. Protestocuların esir takası çağrısı yaptığı sırada Hamas, bir İsrailli esirin açlıktan öldüğünü duyurdu.

Dünya 24 Mart 2024
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Netanyahu’nun Batı Kudüs'teki evinin önünde çadır kuran esir yakınları, hükümeti halkın güvenliğini sağlamakta başarısız olmakla suçlayarak esirleri kurtarmak için bir an önce anlaşma yapılması çağrısında bulundu. 22 Ocak 2024. Fotoğraf: AA

İsrail’in Gazze saldırıları ve Katar’daki arabuluculuk görüşmeleri sürerken binlerce esir yakını her hafta olduğu gibi sokağa döküldü. İsrail’in birçok şehrinde eş zamanlı başlayan protestolarda gündem, esirlerin bir an önce serbest bırakılmasının sağlanmasıydı. İsrailli esirlerin yakınları Başbakan Binyamin Netanyahu ve onun yönetimine seslerini duyurmaya çalışırken Hamas’tan bir açıklama geldi. Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi’nde ellerindeki bir İsrailli esirin, ilaç ve gıda yoksunluğu nedeniyle öldüğünü duyurdu. Kassam Tugayları’nın Telegram hesabından yapılan açıklamada, “Daha önce düşman esirlerinin halkımızın çektiği açlık ve mahrumiyetin aynısını çektiği konusunda uyarıda bulunmuştuk. Onlar da halkımız gibi ilaç ve gıda yoksunluğu yaşıyor, hastalık bazılarının hayatlarını tehdit ediyor” ifadeleri kullanıldı. Bunların sonucu olarak İsrailli esirlerden 34 yaşındaki Yagev Buchshtav’ın ilaç ve gıda yoksunluğu nedeniyle öldüğü belirtildi.

Ölen esir sayısı 70’i geçti


Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde 8 Mart’ta yaptığı açıklamada, İsrailli esirlerin de Gazze’de yaşanan açlıktan etkilendiğini kaydetmiş ve “Esirlerin çoğunda, yetersiz beslenme, susuzluk ve zayıflık görülüyor. İlaç ve gıda olmadığı için hastalıklar hayatlarını tehdit etmeye başladı. Bir kısmı da daha önce açıkladığımız gibi saldırılarda hayatını kaybetti” ifadelerini kullanmıştı. İsrail makamlarına göre, Gazze Şeridi’nde, bazıları hayatta bazıları ölü 136 kadar İsrailli esir bulunuyor. Kassam Tugayları, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında öldürülen İsrailli esir sayısının 70’i geçtiğini duyurmuştu.

Esir yakınları Netanyahu’nun konutu önünde toplandı

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun resmi konutunun önünde toplanan yüzlerce protestocu, derhal bir esir takası anlaşması yapılması gerektiği çağrısında bulundu. Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu organizatörü Tom Barkai, Yahudilerin yaklaşan Purim bayramına atıfta bulunarak, “Tüm rehineler geri dönmeden hiçbir bayram gerçek bir bayram olmayacak” dedi.

‘İsrail hükümeti bu fırsatı heba etmemeli’

Protestolar, İsrail ile Hamas arasında Katar’da devam eden müzakerelerle aynı zamanda gerçekleşiyor.

Kibbutz Be’eri’den 7 Ekim’de kaçırılan Dror Or’un kardeşi Elad Or protesto esnasında yaptığı konuşmada, “Katar’da İsrail ve Hamas arasında kritik görüşmelerin yapıldığı günlerdeyiz, İsrail hükümetinin bu fırsatı heba etmesine izin veremeyiz. Rehinelerin ailelerinin bu kritik günlerde mümkün olduğunca çok desteğe ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.

Oğlu 7 Ekim’de ölen eski bakan da protestolara katıldı

Oğlu Yaron Shay 7 Ekim’de Hamas’ın Aksa Tufanı Operasyonu sırasında ölen eski Bakan Izhar Shay, Tel Aviv’de toplanan binlerce protestocuya seslendi. Shay, Gazze’deki rehinelerin serbest bırakılmasına yardımcı olacaksa “oğlunun katillerinin ve suç ortaklarının serbest bırakılmasına razı olduğunu” söyledi. Eski Bilim ve Teknoloji Bakanı, rehinelerin serbest bırakılması için her hafta Tel Aviv’de düzenlenen mitingde, “İsrail’in size adalet borcu olduğu gibi Gazze’deki rehinelerin ailelerine de adalet borcu var ve bu adalet hepsini geri getirmek anlamına geliyor” dedi.

Eski Bakan: Netanyahu’nun görev süresi savaş kadar

Başbakan Benjamin Netanyahu’nun önceki dönemi sırasında Savunma Bakanı olarak görev yapan Moşe Ya’alon, Netanyahu’nun orduyu Refah’a sokacağını söyledi. Ya’alon Kanal 12’ye verdiği röportajda, “Şu anda olan şey, onun (Netanyahu) savaşı uzatmak istemesi. Görev süresinin uzunluğu savaşın uzunluğu kadar. Savaşın bitmesini istemiyor. Aşırı sağcı koalisyonunu bir arada tutmak için rehineleri feda etmeye hazır” dedi.

Ya’alon, rehineler konusunda “Altı ay geçti. Orada kaldıkları her dakika için ağır bedel ödüyoruz. Eğer bu koalisyonun bekası değil de İsrail devletinin çıkarları doğrultusunda hareket etmiş olsaydık, rehineler meselesi askeri harekat henüz başlamamışken ele alınmalıydı ve biz de bunu bir koz olarak kullanabilirdik” diye konuştu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

Güvendiği Batı'ya karlar mı yağdı: İsrail artık yalnızGüvendiği Batı’ya karlar mı yağdı: İsrail artık yalnız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.