İddia eski bir başbakandan: Fransa, Kaddafi’ye suikast için yolcu uçağı düşürdü

Eski İtalya Başbakanı Giuliano Amato, La Republica gazetesine verdiği mülakatta 1980 yılında Fransa'nın Libya'nın o dönemki lideri Muammer Kaddafi'ye başarısız bir suikast girişiminde bulunduğunu öne sürdü. Amato'nun iddiasına göre Fransa yolcu uçağını düşürdü ve 81 kişinin ölümüne sebep oldu.

Dünya 3 Eylül 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Amato'nun iddiasına göre Kaddafi hedefteyken yolcu uçağı vuruldu.

Eski İtalya Başbakanı Giuliano Amato, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği mülakatta, küresel çapta şok yaratacak bir iddia ortaya attı.

Amato, 1980’da 81 kişinin yaşamını yitirdiği, Ustica kazasıyla ilgili Fransa’yı suçlayarak, Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron’un durumu açıklığa kavuşturmasını istedi.

Amato’nun iddiasına göre bir Fransız jeti 1980’de Libya’nın o dönemki lideri Muammer Kaddafi’ye yönelik suikast girişiminde bulundu ancak başarısız oldu. Fakat bu sırada yolcu uçağının Akdeniz’e düşürülmesine sebep oldu. Bu kazada 81 kişi yaşamını yitirdi.

İki dönem başbakanlık görevi yapan Amato, bu konuda elinde kanıt olmadığını söyledi fakan İtalya’nın söz konusu durumu Kaddafi’ye ihbar ettiğini ileri sürdü. Nitekim habere göre Yugoslavya’daki bir toplantıdan Trablus’a dönen Libya lideri askeri jete binmemişti.

Giuliano Amato, iki dönem İtalya Başbakanlığı görevini yürüttü. Amato’nun iddialarını mevcut Başbakan Giorgia Meloni, kayda değer olarak gördü.

Amato, NATO’nun birçok uçak hareket halindeyken bir füzenin fırlatıldığı ve Kaddafi’nin hedef olduğu bir tatbikat planladığını öne sürerken, “En inandırıcı versiyon, Amerikalılarla suç ortaklığı içinde olan ve 27 Haziran akşamı gökyüzünde bir savaşa katılan Fransız hava kuvvetlerinin sorumluluğudur” ifadesini kullandı.

Büyük gizem: Ustica kazası

İtalyan havacılık tarihinde gizemi çözülmeyen kazalar arasında yer alan Ustica kazası, 27 Haziran 1980’de meydana geldi. Bolonya-Sicilya seferini yaparken Ustica adası yakınlarına düşen Itavia havayollarına ait uçakta yolcu ve mürettebatın tamamı olan 81 kişi yaşamını yitirmişti. Bulunan enkazdan, uçağın füzeyle vurulduğu ortaya çıkmıştı. Amato’ya göre füzeyi fırlatan uçak tahminen Fransa’nın Korsika adasından havalanmıştı.

Fransa’nın bu durumu aydınlığa kavuşturması gerektiğini söyleyen Amato, “Macron gibi genç bir cumhurbaşkanının, yaşı itibariyle Ustica trajedisine yabancı olsa da, Fransa’nın üzerindeki bu utancı neden kaldırmak istemediğini kendime soruyorum” ifadesini kullanırken, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Amato’nun iddialarını dikkate değer olarak niteledi. Meloni, Amato’nun elinde bu iddialarını destekleyecek somut kanıtlar bulunması halinde hükümetinin ileri soruşturma yürütebileceğini söyledi.

Macron, 'Protestolardan ders aldık' dedi ama yaşananlardan bekar ebeveynleri sorumlu tuttuMacron, ‘Protestolardan ders aldık’ dedi ama yaşananlardan bekar ebeveynleri sorumlu tuttu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.