Ev yapımı denizaltıyla okyanus aşırı kokain kaçakçılığı

Kokain kaçakçılığı için başvurulan yöntemlerin en çarpıcısı ev yapımı denizaltıyla çıkılan yolculuklar. Hem yolculuk açısından hem de emniyet güçlerinin yakalaması açısından en zorlu operasyonlar olan bu kaçakçılık türünün en çılgın örneği için kullanılan denizaltıyı BBC görüntülemiş.

Dünya 24 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bu denizaltı Brezilya'da üç mürettebat ve 150 milyon dolarlık üç ton kokainle yola çıktı ve İspanya'ya kadar ulaştı. Sonunda mürettebat yakalandı ve tutuklandı.

2019 yılında Brezilya’da yağmur ormanlarından yola çıkan üç kişi 20 metre uzunluğunda, karbon elyafından ev yapımı bir denizaltıyla İspanya’nın Galiçya özerk bölgesi sahillerine kadar ulaşmışlardı. Onların yolculuğunu sıradışı kılan bir diğer şey de yanlarındaki 150 milyon dolar değerindeki üç ton kokaindi.

BBC, 27 günlük yolculuk sonunda 20 bin litre yakıt yakarak ulaştıkları son durakta yakalanıp hapse atılan Ekvadorlu iki kuzen ve bir eski boksör olan İspanyol’un idaresindeki narko denizaltıyı yerinde görerek bir izlenim yazısı yayınlamış. 

Brezilya’dan İspanya’ya kadar ulaşan denizaltının içi.

İspanya’da Avila kentinde bir polis akademisinin otoparkında duran bu denizaltıya bir de kardeş geldi. İspanya Galiçya sahillerinde bir denizaltı daha yakalandı. Emniyet Müdürlüğü Narkotik Büro Başkanı Antonio Martinez Duarte “20 yılı aşkın zamandır uyuşturucu kaçakçıları Afrika ve Avrupa’ya ulaşmakta denizaltı kullanıyor. Ama bu ikisi ilk yakalananlar” diyor. 1,5 ton kokain hammaddesi elde edilen denizaltı son örnek oldu.

Avrupa istikametinde yüzlerce ev yapımı denizaltının kullanıldığı düşünülüyor. Avrupa, ABD’den sonra en büyük kokain pazarı ve özellikle de Covid salgını dönemi sonrasında bu pazar hızla büyüyor. İddiaya göre Atlas Okyanusu’nun ortasında Kanarya ve Azor Adaları civarında, toplu kokain denizaltısı mezarlıkları bulunuyor. Bunların çoğu, kargolarını başarıyla ulaştırdıktan sonra bile isteye batırılanlar. Duarte, denizaltıları tespit etmenin çok zor olduğunu vurguluyor.

Piyasaya sürülen uyuşturucunun gözle görülür şekilde arttığı bir ye de Belçika’nın Antwerp kenti. 2022’de 110 ton kokainin yakalandığı şehirde, bu kadar kokaini hızla yok etmek için çöp fırınları yetersiz kaldı. Beraberinde çatışmaları da getiren bu kokain pazarına karşı güvenlik güçlerinin elde ettiği başarılı sonuçlarla beraber rota değişebilir. Birleşmiş Milletler’e göre kokain kaçakçıları artık Asya ve Afrika’ya yoğunlaşabilir.

Her masada varız: Brezilya’da yakalanan 117 kilogram kokainin rotasında Türkiye de vardıHer masada varız: Brezilya’da yakalanan 117 kilogram kokainin rotasında Türkiye de vardı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.