‘Türkiye’den para almak’la suçlanan New York Belediye Başkanı için çember daralıyor

New York Belediye Başkanı Eric Adams hakkında açılan soruşturma kapsamında Adams'ın telefonlarına elkondu. Adams, kampanyasına Türkiye hükümeti ve Türk şirketler tarafından yasa dışı bağış yapıldığı suçlamasıyla soruşturuluyor.

Dünya 11 Kasım 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinin belediye başkanı Eric Adams’ın hakkında seçim kampanyası sırasında Türkiye Hükümeti’nden yasa dışı bağış aldığı gerekçesiyle açılan soruşturma hız kaybetmeden ilerliyor.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) 2021 yılındaki seçim kampanyası için Türkiye ve başka ülkelerden para desteği almakla suçlanan Adams’ın iki telefonuna ve IPad’ine elkoydu. Olay anını New York Times’a anlatan bir kaynak ”FBI Ajanları Pazartesi akşamı Manhattan’daki bir davetten sonra Belediye Başkanına yaklaşıp güvenlik ekibinden uzaklaşmasını istedi. Arabasına bindiler, arama emrini gösterip cihazlarına elkoydular” dedi.

Cihazlar birkaç gün içinde Belediye Başkanına geri iade edildi, ancak FBI’ın aygıtların veri tabanını kopyalama hakkı bulunuyor.

Adams’ın seçim kampanyasına yapılan bağışların yöneticisinin evi aranmıştı

Eric Adams hakkındaki federal soruşturma 2 Kasım’da açılmıştı. FBI ajanları Adams’ın seçim kampanyasına yapılan bağışların baş sorumlusu Brianna Suggs’ın New York’un Brooklyn semtindeki evi basmış, arama yapıp iki dizüstü bilgisayar, üç iPhone ve “Eric Adams” etiketli bir klasöre elkoymuştu. FBI Suggs’ın evine yaptığı baskında kampanya finansman yasasını ihlal ettiğine dair kanıtlar arandı. Arama sırasında ajanlar özellikle Adams, Türkiye hükümeti temsilcileri ve ABD’de bulunan Türk asıllı kurumlar arasında imzalanmış belgeler aradı.

New York Times’ın haberine göre Türkiye ile bağlantılı olarak Amerika merkezli iki kurum gösteriliyor. Biri Brooklyn merkezli KSK adlı inşaat şirketi. Diğeri ise İstanbul’daki Bahçeşehir Üniversitesi’nin Amerika’daki uzantılarından olan Washington DC’deki Bay Atlantic University adlı küçük üniversite. Soruşturmada Türk hükümetinin veya Türk vatandaşlarının Adams’ın kampanyasına sahte isimlerle bağışta bulunup bulunmadığı da araştırılıyor.

Federal yetkililer ayrıca herhangi bir Adams kampanya üyesinin kampanya bağışı karşılığında Türkiye’ye veya inşaat şirketine herhangi bir fayda sağlayıp sağlamadığına dair kanıt arıyor.

Adams Türkiye’yi birçok kez ziyaret etti

New York’un 2021 yılında seçilen belediye başkanı Eric Adams “Türkiye dostu” olarak bilinen bir isim. Daha bu şehirde emniyet müdürüyken Türkiye’ye gelip gitmeye başladı, Beşiktaş spor kulübüne üye oldu. 2021’de seçildiğinde de şehirdeki Türkler çok sevindi.

Eric Adams görevdeyken Türkiye’ye en çok giden New York Belediye Başkanı. Tam altı kez gelmiş, bu seyahatlerden birinde konaklama giderlerinin Türkiye hükümeti tarafından ödendiği öne sürülmüş.

New York Belediye Başkanı'na 'Türk hükümetinden para aldın' soruşturmasıNew York Belediye Başkanı’na ‘Türk hükümetinden para aldın’ soruşturması

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.