Özgür Özel’e göre Yunanistan ve İsrail sermayesi Türkiye’de toprakları ele geçirmeye çalışıyor
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, salı günü Yunan mevkidaşı Yorgo Gerapetritis ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin Yunanistan ile ilişkilerinde yeni ve olumlu bir döneme girdiğini söyledi.
Türkiye ile Yunanistan arasında özellikle 2020 yılında Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin münhasır ekonomik bölge iddiasında bulunduğu bölgelerde arama sondaj hakları konusunda 2020 yılında yaşanan gerginlik iki ülkeyi siyasi bir krize sürükledi. Erdoğan’ın, “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözleri ise ilişkileri uçuruma sürükleyen nokta oldu.
Ancak iki bakan arasındaki görüşme, Yunanistan’ın 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye’ye yardım göndermesi ve Türkiye’nin bu yılın başlarında Yunanistan’da meydana gelen tren kazasının ardından taziyelerini sunmasının da etkisiyle dostane bir şekilde gerçekleşti.
“Ankara ve Atina Ege ve Akdeniz’de görüş ayrılıkları yaşıyor. Taraflar artık sorunlarını çözmek için yeni bir yaklaşım sergilemeli” diyen Fidan, Gerapetritis ile iki ülke arasında yıllardır devam eden anlaşmazlıkları ele aldıklarını bildirdi.
Bu görüşmeye zemin hazırlayan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in temmuz ayında Vilnius’ta düzenlenen NATO zirvesi sırasında gerçekleştirdikleri ve her iki ülke tarafından da olumlu bir dönüm noktası olarak yorumlanan görüşmeydi.
🇹🇷🇬🇷Dışişleri Bakanlığı
Bakanımız Hakan Fidan’ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis ile Ortak Basın Toplantısı pic.twitter.com/mDMFWa0cKF
— THS Savunma (@THSsavunma) September 5, 2023
Gerapetritis, basın açıklaması sırasında Miçotakis ve Erdoğan’ın 18 Eylül’de New York’ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir araya geleceklerini doğruladı. “Yunanistan ile önkoşulsuz bir şekilde diyalog sürdürme konusunda mutabık kaldık” diyen Fidan, Türkiye’nin ‘her alanda ortak çıkarlar temelinde’ ilişkiler geliştirmeye hazır olduğunu vurguladı.
Gerapetritis’e göre komşuların yıl sonundan önce Selanik’te üst düzey işbirliği konseyi toplantısı yapması bekleniyor. O toplantı, iki ülke arasında yedi yıl sonra bu düzeyde gerçekleştirilecek ilk toplantı olacak. Gerapetritis, “Görüşmelere bir an önce başlamak en önemli adım olacak. Türkiye ile Yunanistan arasında güven artırıcı önlemler ve görüşmeler yakında başlayacaktır” dedi.
İkilinin ele aldığı yol haritası üç aşamalı olarak yürütülecek. Bunlardan ilki Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandra Papadopoulos’un gözetimindeki siyasi görüşmeler olacak. Gerapetritis ve Fidan, Kıbrıs sorunu, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreci ve düzensiz göç gibi uzun zamandır devam eden anlaşmazlıkların yanı sıra ekonomik ve ticari işbirliğin artırılması ve ulaştırma, denizcilik, teknoloji, çevrenin korunması ve doğal afetlerle mücadele gibi diğer alanlarda işbirliğini ele aldı.
Fidan, Doğu Akdeniz ve etnik olarak bölünmüş Kıbrıs’ta Türkiye’nin her zaman ‘adil paylaşım ilkesini’ savunduğunu söyledi. “Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin duruşumuz nettir” diyen Fidan, Rum tarafının federal çözüm ısrarına karşı Türkiye ve Kıbrıs Türk hükümetinin eşit egemenliğe dayalı iki devletli çözüme bağlılığını vurguladı.
Gerapetritis, Ankara’nın AB hedefini Yunanistan’ın uzun yıllardır desteklediğini ve ‘gerekli koşulları yerine getirmesi koşuluyla’ Türkiye’nin bloğa katılma talebini desteklemeye hazır olduğunu söyledi.