Filipinler’de Katolik ayinine bombalı saldırı: 4 ölü, en az 50 yaralı

Filipinler'de bir Katolik ayinine yapılan bombalı saldırıda dört kişi öldü, en az 50 kişi yaralandı. Saldırının arkasında IŞİD'e bağlı Maute örgütünün olabileceği belirtildi.

Dünya 4 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Filipinler polisi olay yeri görüntüsü.

Pazar sabahı Filipinler’in güneyinde bir Katolik ayininde büyük bir patlama oldu. Patlama Müslüman nüfusun en yoğun yaşadığı Marawi’deki Mindanao Devlet Üniversitesi’nin ayin için kullanılan spor salonunda meydana geldi.

Patlama sonucu dört kişinin hayatını kaybettiğini, en az 50 kişinin de çoğunlukla hafif yaralar aldığını belirten yetkililer durumun “kontrol altında” olduğunu duyurdu.

Marawi 2017 yılında hükümet güçleri ile IŞİD bağlantılı militanlar arasında beş ay süren bir savaşa sahne olmuştu. Bölgedeki polis komutanı Tuğgeneral Allan Nobleza bombalı saldırının arkasında IŞİD’e bağlı Maute örgütünün olabileceğini söyledi.

General Nobleza örgütün 1 Aralık’ta komşu Datu Hoffer Ampatuan kasabasında Filipin ordusuyla çatışmada 11 üyesinin öldüğünü, bombalı saldırının misilleme olabileceğini söyledi.

Devlet Başkanı’ndan açıklama: İçiniz rahat olsun

Olaya ilişkin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr’dan da açıklama geldi. Marcos bombalı saldırıyı “Yabancı teröristler tarafından gerçekleştirilen anlamsız ve iğrenç eylem” sözleriyle nitelendirdi. Başkan konuya ilişkin ayrıntılı bilgi vermedi.

Halka sükûnet çağrısı yapan Marcos “İçiniz rahat olsun, bu acımasız eylemin faillerini adalete teslim edeceğiz” dedi.

Yetkililer ön soruşturmaya dayanarak patlamaya elbombası ya da el yapımı patlayıcının neden olmuş olabileceğini söyledi.

Yerel yetkililer tarafından sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda patlamanın ardından üniversitenin spor salonunun zemininde dağınık halde plastik sandalyeler ve koyu renkli çeşitli parçalar görüldü. Zemini dışında binanın büyük bir hasar görmediği anlaşıldı.

Fotoğraflar bölgeye yakın bir hastaneye getirilen yaralıların çoğunlukla küçük yaralanmalar için tedavi gördüğünü gösteriyor. Eyalet Valisi Mamintal Adiong Jr yaralıların çoğunun evlerine gönderildiğini söyledi.

Dünkü ayin Katolik Kilisesi’nin Noel’e kadar olan dört haftalık süreçteki ilk ayin olması nedeniyle Filipinler genelinde her zamankinden daha büyük kalabalıklara sahne oldu.

Ülkenin 113 milyonluk nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i Katolik ve özellikle kilise bulunmayan yerlerde okul spor salonlarının ve hatta alışveriş merkezlerinin pazar ayini yeri olarak belirlenmesi alışılmadık bir durum değil.

Üniversitede akademik faaliyetler askıya alındı

Ülkenin en büyük üniversitelerinden olan Mindanao Devlet Üniversitesi “anlamsız ve korkunç” şiddet karşısında “derin üzüntü duyduğunu ve dehşete düştüğünü” söyledi.

Üniversitenin açıklamasında “Şiddetin medeni toplumda yeri yoktur ve MSU gibi bir yüksek öğretim kurumunda özellikle tiksindiricidir. Hıristiyan cemaatimiz ve bu trajediden etkilenen herkesle dayanışma içindeyiz” dendi.

Üniversite yönetimi kampüste ek güvenlik personeli görevlendirildiğini ve tüm akademik faaliyetlerin bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığını da duyurdu.

Mindanao: Cihatçı grupların mesken tuttuğu Filipinler adası

Ülkedeki Müslüman azınlığa ev sahipliği yapan kentlerden Mindanao İslamcı ve aşırılık yanlısı şiddetin en yoğun yaşandığı bölgelerden biri.

2012 yılında Filipinler hükümeti ve ülkenin en büyük cihatçı grubu Mindanao’da özerk bölge kurulması için anlaştı ve bölgesel meclis için ilk seçimler 2022 yılında yapıldı. Şiddet olayları zaman zaman bu süreçte de alevleniyordu.

IŞİD mescidine operasyon: 10 kişi gözaltındaIŞİD mescidine operasyon: 10 kişi gözaltında

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.