Filistinli aileyi yakarak öldürmüştü: Fanatik İsrailli hücre hapsinden çıkarılıyor

2015'te Filistinli Devabişe ailesini yakarak öldüren fanatik İsrailli Ben-Uliel 'insani gerekçelerle' hücre hapsinden çıkıyor. Karar Filistinliler arasında öfkeye yol açtı, 'İsrail içindeki aşırıcılara verilen bir ödün' olarak yorumlandı.

Dünya 2 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı

İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria bölgesinde Filistinli bir aileyi acımasızca yakan ve biri bebek üç kişiyi öldüren fanatik İsrailli Amiram Ben-Uliel ‘insani gerekçelerle’ hücre hapsinden çıkarılacak. Bu karar bölgede zaten yüksek olan tansiyonu daha da artırırken Filistinli topluluklarda büyük bir öfke ve endişeye neden oldu.

2015 yılının Temmuz ayında sıcak bir yaz gecesinde Batı Şeria’nın Nablus kenti yakınlarındaki Duma beldesi bir trajediye tanık olmuştu. Filistinli bir aile evlerinde uyurken fanatik İsrailli Amiram Ben-Uliel ve beraberindeki aşırılık yanlıları Devabişe ailesinin evini kundaklamıştı. 18 aylık Ali Devabişe henüz hayata yeni başlamışken bu acımasız saldırının kurbanı olmuştu. Ailesi, anne Riham ve baba Saad çocuklarını korumak için çabalamış ancak onlar da alevlerden kaçamamıştı. Bu dehşet verici saldırıdan yalnızca dört yaşındaki Ahmed hayatta kalmış, ancak o da ağır yaralarla hastaneye kaldırılmıştı.

Olayın hemen ardından dünya genelinde büyük bir infial yaşanmıştı. İsrail’in içinde de birçok kişi bu vahşetin karşısında dehşete düşmüş ve adaletin yerini bulması için çağrılar yapılmıştı. 2020 yılında sonuçlanan davada Ben-Uliel üç cinayetten üç kez müebbet, cinayete teşebbüsten 17 yıl ve kundaklamadan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak yıllar sonra gelen bu karar Filistinli topluluklar için yetersiz bir teselli oldu.

Mahkumun avukatı şaşırtmadı: Aşırı sağcı Ben-Gvir

Ben-Uliel’in savunma avukatı Itamar Ben-Gvir o dönemde müvekkilinin ifadesinin işkence altında alındığını iddia ederek mahkeme kararını tartışmaya açmaya çalıştı. Ancak mahkeme oy birliğiyle bu savunmayı reddetti.

Bugün ise aşırı sağcı Ben-Gvir İsrail siyasetinde yükselmiş ve Yahudi Gücü Partisi’nin lideri olarak iktidar ortağı olmuş durumda. Aynı zamanda İsrail’deki kolluk kuvvetlerinden sorumlu Ulusal Güvenlik Bakanı olarak görev yapıyor. İsrailli politikacı sık sık Filistinlilere ve Gazze’ye yönelik nefret içerikli söylemleriyle gündeme gelmeye devam ediyor.

Aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir'in adımları Filistinlileri olduğu kadar İsraillileri de endişelendiriyor

İsrailli aşırı sağcı bakan Itamar Ben-Gvir. / Fotoğraf: AA

Son günlerde İsrail’de yayın yapan Kanal 7 televizyonu Ben-Uliel’in hücre hapsinden çıkarılacağını duyurdu. Habere göre bu karar ‘insani gerekçelerle’ alındı ve Ben-Uliel dindar Yahudiler için ayrılan bir bölüme nakledilecek. Bu kararın İsrail’in iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) ve bazı Siyonist hahamların çabaları sonucu alındığı belirtiliyor.

Bu gelişme, Filistinliler arasında büyük bir öfkeye yol açarken, İsrail-Filistin çatışmasının ne kadar derin ve karmaşık olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Devabişe ailesinin acı dolu hikayesi, Filistin topraklarında süregelen şiddet sarmalının ve adalet arayışının sembolü haline geldi. Olaydan yıllar geçmesine rağmen Filistinliler kaybettikleri sevdiklerinin yasını tutmaya ve adalet aramaya devam ediyor.

İsrail rehinelerden altısının cansız bedenini buldu: Biden Hamas'a, rehine aileleri Netanyahu'ya çıkıştıİsrail rehinelerden altısının cansız bedenini buldu: Biden Hamas’a, rehine aileleri Netanyahu’ya çıkıştı

İsrail istihbaratı 7 Ekim'den aylar önce Netanyahu'yu uyarmışİsrail istihbaratı 7 Ekim’den aylar önce Netanyahu’yu uyarmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.