Suudi Arabistan ve Fransa’dan 11 milyar dolarlık petrol yatırımı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Nijer'deki askeri varlığını yıl sonuna kadar sona erdireceğini söyledi. Bu, Nijer'de askeri cuntanın yönetimi ele geçirmesinden bu yana iki ülke arasında devam eden yüksek tansiyonun son kritik gelişmesi oldu.
Fransa’nın Afrika’daki son kalesi diyebileceğimiz, uranyum açısından oldukça zengin olan Nijer’de meydana gelen darbe hesapları bozdu. İktidarı ele geçiren Abdurrahman Tchiani öncülüğündeki cuntayı tanımadığını vurgulayan Fransa, ülkenin tek meşru otoritesinin devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum olduğunda ısrar ediyor.
Cunta ve cuntayı destekleyen halk da ülkedeki Fransa varlığını istemiyor, bu amaçla da birçok kez Fransa Büyükelçiliği’ne baskın düzenlendi. Macron, bölgedeki Fransız askeri varlığın gelecek haftalarda askeri cunta ile koordinasyon halinde geri çekileceğini bildirdi. Geri çekilmenin en azından 2023 yılı sonuna kadar süreceği belirtildi.
Çekilmenin sakince gerçekleşmesini istediklerini belirten Macron, Fransa’nın ‘Nijer’in iç siyasetiyle uğraşmak gibi bir derdinin olmadığını’ ve ‘Fransız askerinin darbecilerin rehinesi olmak için bölgede bulunmadığını’ söyledi.
Fransa, özellikle El Kaide ve IŞİD gibi terör örgütleriyle mücadele için Nijer’i askeri üs olarak kullanıyordu. Bölgede yaklaşık 1500 askerin kaldığı biliniyor. Mali, Burkina Faso gibi ülkelerde geçen yıllarda gerçekleşen darbeler, Fransa’nın elinde bir tek Nijer’i bırakmıştı.
Macron ayrıca Nijer Büyükelçisi Sylvain Itte’yi de Fransa’ya geri getirme kararı aldığını bildirdi. Fransız lider, bir hafta önce Itte’nin ‘kelimenin tam anlamıyla rehin tutulduğunu’ ve Nijer’in başkenti Niamey’deki elçiliğe ‘yiyecek ulaştırılmasının engellendiğini’ söylemişti.
Bölgeden askerlerini çeken tek ülke Fransa değil. Bu ayın başlarında ABD’li iki yetkili, Washington’ın Nijer’de konuşlu 1100 askerinin yarısını gelecek haftalarda ülkeden çekebileceğini söylemişti.