Fransa ve Almanya’da sel nedeniyle ‘kırmızı alarm’

Almanya ve Fransa'daki sel felaketi nedeniyle iki ülkede de "kırmızı alarm" verildi, Fransa AB'den araç talebinde bulundu.

Çevre 3 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Pas-de-Calais bölgesi sel nedeniyle iki ay içinde ikinci kez kırmızı alarm durumunda.

Almanya ve Fransa yüksek sel alarmı vermeye devam ediyor. Almanya’da özellikle Saksonya-Anhalt, Aşağı Saksonya Türingiya bölgeleri su baskınlarından etkilendi. Birçok bölgede nehirden ya da denizden gelen suların çok alçak arazilere taşmasını engellemek için inşa edilen bentler şimdiden tehlikeli bir şekilde sular altında.

Hunte Nehri’nin taşmasının şehrin bazı bölgelerini tehdit ettiği Oldenburg’da durum özellikle kritik. Aşırı yağmur, bentlerin gevşeyip dağılması riskini artırdı.

Fransa’da da ülkenin batı ve kuzeyindeki on bölge için tehlike çanları çalıyor. Bazıları için durum tatsız bir dejavu vakası. Pas-de-Calais bölgesi iki ay içinde ikinci kez kırmızı alarmda. Yani sel nedeniyle hayati risk söz konusu. Aa Nehri taşma riski taşırken vilayetteki Blendecques kasabasında bir futbol sahası tamamen sular altında kaldı.

İlk olarak kasım ayında Saint-Omer yakınlarındaki Blendecques sakinleri şiddetli yağışlar ve kasabanın içinden geçen Aa nehrinin bir kolunun taşması sonucu evlerini tahliye zorunda kalmıştı. Aynı bölgedeki Bourthes ve Lumbres köyleri de daha önce görülmemiş sel baskınlarına maruz kalmıştı.

Su baskınlarıyla sürekli karşı karşıya kalan Pas-de-Calais’ye bağlı Therouanne Köyü Belediyesi kriz toplantısı düzenledi. Bölgede birçok yerde su taşkınları nedeniyle halk ulaşımda güçlük yaşadı. Bourthes köyünün bazı sakinleri çareyi traktörle yolculuk etmekte buldu.

Gece boyunca etkili olan şiddetli sağanak yağışlar da Lys ve Hem nehirlerinin taşmasına neden oldu. Ulusal basındaki haberlere göre su baskınları hayatı olumsuz etkilerken, bölge halkından evlerinin üst katında kalmaları ve sadece yerel makamların talimatıyla evlerini tahliye etmeleri talep edildi.

Önümüzdeki birkaç saat içinde bölgede 15 ila 30 milimetre arasında yağmur bekleniyor. Fransa’nın meteoroloji örgütü Météo France’a göre Pas-de-Calais’de sellerin doruk noktasına henüz ulaşılmadı.

Darmanin duyurdu: Fransa AB’den araç bekliyor

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin de sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada Pas-de-Calais’de yaşanan su baskınlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un talimatıyla ek 120 itfaiye erinin görevlendirildiğini duyurdu.

Darmanin paylaşımında “Pas-de-Calais’deki yeni sel felaketine karşı Macron’un talebi üzerine hâlihazırda devam eden yardım faaliyetlerinin 120 yeni itfaiyeci, sivil güvenlik görevlisi ve yeni pompalama araçlarıyla güçlendirilmesi talimatı verdim. Ayrıca Avrupa’dan (Avrupa Birliği) Fransa’ya yüksek kapasiteli araçlar sağlamasını da istiyoruz” dedi.

Felaket üstüne felaket: 2024 Japonya'ya yaramadıFelaket üstüne felaket: 2024 Japonya’ya yaramadı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.