Fransa’da antisemitizme karşı yürüyüşte partiler ayrı düştü

Fransa'nın bir çok şehrinde Yahudi karşıtlığına karşı eylem düzenlendi. Eyleme katılan aşırı sağ partisi Ulusal Birlik milletvekilleri protesto edildi. Aşırı sol partisi Boyun Eğmeyen Fransa ise boykot etti.

Dünya 13 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Fransa’nın bir çok şehrinde antisemitizme karşı yürüyüş düzenlendi. Senato başkanı Gérard Larcher ve Meclis başkanı Yael Braun-Pivet’nin çağrısıyla yapılan eylem, Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı harekatından bu yana ilk kez farklı siyasi parti temsilcilerini bir araya getirdi.

İçişleri bakanlığının verilerine göre, ülke genelinde 182 bin kişi eyleme destek verdi. Yürüyüşe bazı imamların katılması da dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yürüyüşe katılmayacağını açıklamıştı ancak eyleme destek mesajı verip, “Yahudi vatandaşlarımızın korktuğu bir Fransa, Fransa değildir” demişti. Başbakan Elisabeth Borne dahil bir çok bakan ve milletvekili eylemdeydi.

Ancak ana muhalefet partisi aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI), yürüyüşü boykot etme kararı verdi, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik (RN) ise bir çok grup tarafından ‘istenmeyen parti’ ilan edildi.

LFI: ‘Köklerini Nazizm’den alan bir parti ile yürümeyi reddediyoruz’

Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki ana muhalefet partisi LFI, çarşamba günü yürüyüşe katılmayacağını açıklamıştı. Boykotun sebebi, yürüyüşe aşırı sağ parti RN lideri Marine Le Pen ve milletvekillerinin katılımı. Parti tarafından yapılan açıklamada, ”Köklerini Nazizm’den alan bir parti ile aynı yürüyüşe katılmayı reddediyoruz” ifadeleri yer aldı. Bunun yerine LFI, cumartesi günü ateşkes yürüyüşüne katılım çağrısı yapmıştı.

Aşırı sağ partiyi protesto etmek için dünkü yürüyüşe katılmayan LFI milletvekilleri, kendi aralarında toplanıp Yahudi karşıtlığını kınadılar. Milletvekilleri, İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin kamplara gönderilmek üzere Paris polisi tarafından toplandığı Velodrome d’Hiver’deki anıtın önünde bir araya geldi. Ancak eylem sırasında, partiyi antisemitik olmakla suçlayan Yahudi gruplar gösteriye engel olmaya çalıştı.

Fransız Yahudi Kurumları Temsilcileri Konseyi (Crif), sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda ”Velodrome d’Hiver anıtını kirletmeye çalışan LFI milletvekillerine engel olanlara şeref olsun” ifadelerini kullandı. Crif Başkanı Yonathan Arfi ayrıca ”7 Ekim’den bu yana Jean-Luc Mélenchon, Hamas’ın eylemlerinin meşrulaştırıyor ve bu da ülkemizdeki şiddet eylemlerini teşvik ediyor” demişti.

Mélenchon’un partisi LFI’nin farklı milletvekilleri ”Hamas’ın bir terör grubu değil, halk direnişi” olduğunu söylemişti. Hem sağ partiler hem de diğer sol partiler tek ağızla partinin duruşunu eleştirmişti.

Le Pen ‘istenmeyen kişi’ olmasına rağmen katıldı

Crif, antisemitizm karşıtı yürüyüşe aşırı sağcı Marine Le Pen’in katılmasına karşı olduğunu ifade etmişti. X üzerinden açıklama yapan Crif Başkanı Yonathan Arfi ”Pazar günü Cumhuriyet için ve Yahudi karşıtlığına karşı yürüyeceğim, ancak yalnızca değerlerini paylaştığım kişilerin yanında yürüyeceğim” demişti.

Le Pen’in yürüyüşe katılması siyasetçi olmayan eylemciler tarafından da protesto edildi. L’Humanité gazetesine konuşan Yahudi bir eylemci ”Ulusal Birlik antisemitizm ile mücadelede asla müttefikimiz olmayacaktır” dedi.

Fransız siyasetinde tarihsel olarak Yahudi karşıtı söylemleri milliyetçi partiler dile getiriyordu. Örneğin eski adıyla Ulusal Cephe lideri Jean-Marie Le Pen, ‘Yahudi soykırımı o kadar da insanlık dışı değildi” veya ”Gaz odaları sadece küçük bir detaydı” gibi ifadeleri yüzünden yargılanmıştı. Ancak bugün tablo daha farklı. Parti liderliğini baba Le Pen’den devralan Marine Le Pen, Yahudi karşıtı söylemleri nedeniyle babasını partiden ihraç etmişti.

Le Pen, son olarak mecliste yaptığı konuşmada Fransa’daki Yahudileri ‘İslami terörden’ koruyacağına söz vermiş, ”İsrail’in kendini savunma hakkı var ve hatta halkını korumanın İsrail devletinin görevi olduğunu düşünüyorum” demişti. Aynı hafta partisinin bazı milletvekillerinin İsrail lehine bir yürüyüşe katılması da dikkat çekmişti.

Eylemden kamera karşısında röportaj veren Marine Le Pen, ”Siyasi hareketimiz Yahudi karşıtlığı konusunda net bir pozisyon alabildiğini göstermiştir” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 7 Ekim’den bu yana Fransa’da 1200’den fazla Yahudi karşıtı eylem şikayeti oldu ve 486 kişi gözaltına alındı.

Fransa'da aşırı sağda 'gelenekselden kopuş', antisemit eylemlerde artışFransa’da aşırı sağda ‘gelenekselden kopuş’, antisemit eylemlerde artış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.