İskoçya’nın ilk Müslüman Başbakanı Yusuf istifa etti
Fransa Başbakanı Gabriel Attal parlamento seçimlerinin ardından görevinden resmen istifa etti. Attal'in istifası Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından kabul edildi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ülkenin en genç ve ilk eşcinsel Başbakanı Gabriel Attal’in istifasını resmen kabul etti. Yılbaşından bu yana görevde olan 35 yaşındaki Attal ve kabinesi yaklaşan Paris Olimpiyatları sırasında yeni hükümet başkanı atanana kadar görevde kalacak.
Eski başbakan ve kabinesi sadece devletin devamlılığını sağlamakla görevli bir hükümet olarak sorumlu olacak. Prensip olarak bu ara dönemde geçici hükümet tarafından hiçbir siyasi tedbir alınamaz.
Bu durum geçiş aşamasında işe yarayabilirse de özellikle Fransa’daki parlamento seçimlerinin ardından yeni başbakan için yürütülen müzakerelerin zorluklarla dolu olduğu düşünüldüğünde uzun sürmesi halinde demokratik bir sorun teşkil edebilir.
Parlamento seçimlerinde en fazla sandalyeyi kazanan sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP) bölünmüşlük ve uzlaşmaya varma konusundaki yetersizliğini açıkça ortaya koyuyor.
Pazartesi akşamı Sosyalistler, Komünistler ve Yeşiller, sivil toplumdan gelen Laurence Tubiana adlı ortak bir aday üstünde anlaştı. Diplomat ve ekonomist olan Tubiana 2015 yılında Paris İklim Anlaşmasının hazırlanmasında kilit rol oynayan isimlerden biriydi. Ancak adaylığı sol ittifakın ana partisi Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) tarafından reddedildi.
Dün sabah saatlerinde LFI’ın koordinatörü Manuel Bompard Tubiana’nın adaylığını “ciddi değil” sözleriyle değerlendirdi.
Partinin bazı milletvekilleri Bayan Tubiana’nın Macron’un partisiyle koalisyon çağrısında bulunan bir köşe yazısını imzalamasının ardından Emmanuel Macron’a çok yakın olduğunu düşünüyor.
Boyun Eğmeyen Fransa Partisi’ne göre Tubiana’nın adaylığı Yeni Halk Cephesi tarafından sunulan “programın terk edilmesi” anlamına gelecektir.
BFMTV kanalının haberine göre Fransa’daki iktidar partisi Rönesans isim değişikliğine gitti. Partinin Ulusal Meclis’teki grup başkanvekili Başbakan Gabriel Attal ile bir araya gelen Rönesans milletvekilleri toplantıda alınan karar doğrultusunda partinin yeni adını ‘Cumhuriyet için Birlikte’ olarak kabul etti.
İktidar partisi 2022’de Rönesans adını almıştı, ancak geçmişte 2016-2017 yılları arasında Yürüyüş (En Marche) ve 2017-2022 yılları arasında Cumhuriyet Yürüyüşü (La Republique En Marche) olarak biliniyordu.
‘Cumhuriyet için Birlikte’ ismi ise ilk kez Kasım 2021’de, Macron’un kendi tarafındaki partileri 2022 yasama seçimlerine yönelik ortak bir ittifak altında toplamak amacıyla kullanılmıştı.
Fransa’da 2024 parlamento seçimleri, 30 Haziran’da yapılan ilk tur ve 7 Temmuz’da gerçekleştirilen ikinci tur ile tamamlandı. Seçim, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ulusal Meclisi feshedip erken seçim çağrısında bulunması sonrasında yapıldı. Bu karar, Macron’un partisi Renaissance (Rönesans) ve onun desteklediği Ensemble (Birlikte) koalisyonunun, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Ulusal Birlik (RN) karşısında önemli kayıplar yaşamasının ardından alındı.
Seçim sonuçlarına göre, Ulusal Birlik (RN) ilk turda oyların %33,15’ini alarak önde geldi. Sol partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NFP) yüzde 28,14, Macron’un desteklediği Ensemble koalisyonu yüzde 21,27 ve sağ eğilimli Cumhuriyetçiler (LR) yüzde 10,22 oranında oy aldı. Toplam katılım oranı ise yüzde 66,71 olarak kaydedildi.
İlk turda 76 aday doğrudan seçilirken, 306 seçim bölgesi üçlü ve 5 bölge dörtlü ikinci tura kaldı. RN destekli adaylar 444 seçim bölgesinde, NFP adayları 414, Ensemble adayları 321 ve LR adayları ise 88 bölgede ikinci tura kalmayı başardı.
Bu sonuçlar, Fransa’daki siyasi dengelerin nasıl şekilleneceği konusunda belirsizlik yaratırken, üç ana bloğun arasındaki çekişme ve potansiyel çıkmazlar, yeni bir erken seçimin olasılığını gündeme getirdi.