CHP’de seçim krizi bitmiyor: Bir yanda aday tanıtım toplantısı diğer yanda istifalar

CHP dün son adaylarını tepkiler eşliğinde belirledi. Gürsel Tekin ve bazı belediye başkanları partiden istifa etti, Sarıyer ve Avcılar için yapılan protestolar il binası önüne taşındı. Aday tanıtım toplantısında da 'dövizli' gerginlik vardı.

Siyaset 13 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

Yerel seçimlere 48 gün kala CHP’deki değişim sancısı aday belirleme sürecine de bire bir yansımış durumda. Birçok ilçede parti kurultayında Özgür Özel’e ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerin aday olarak tepeden atandığını söyleyenler bu duruma itiraz ediyor. CHP pek çok yerde mevcut belediye başkanlarını yeni ve Özgür Özel’e veya Ekrem İmamoğlu’na yakın isimlerle değiştirdi, bu değişiklikler de ciddi tepki gördü.

Aday isimlerini MYK’da belirleyip son kararı PM’ye bırakan CHP son tur adayları belirlemek üzere bir araya geldi. Geç saatlere kadar süren toplantının ardından açıklanan isimler bazı ilçelerde protesto da getirdi. CHP İstanbul ilçe belediye başkan adaylarını da dün bir toplantıyla tanıttı. Aday belirleme sürecine tepkiler tanıtım toplantısında da sürdü.

İsmi CHP ile özdeşleşen eski Genel Sekreter ve eski İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin CHP’den sürpriz biçimde istifa etti. Tekin Kadıköy için aday adaylığı başvurusu yapmıştı, adı Kadıköy ya da Esenyurt ilçe belediye başkan adayı olarak geçiyordu.

Tekin istifa duyurusunda “Gençlik yıllarımdan beri hayatımı adadığım, ilkelerini kalbime mühürlediğim Cumhuriyet Halk Partisi’nden yine inandığım, uğruna yaşadığım ilkeler bunu emrettiği ve mevcut yapıda çalışma imkanım kalmadığı için büyük bir üzüntüyle istifa ediyorum” dedi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Tekin’in açıklaması şöyle:

“Aziz milletime ve yol arkadaşlarıma,

Cumhuriyet Halk Partisi’nin temel ilkeleri tüzük ve programında yer almaktadır. Ne yazık ki geçen zamanda CHP çağdaş uygarlığı hedefleyen, Türkiye’de iktidar olma ve halka hizmet etme amacına sahip Atatürkçü ve sosyal demokrat bir parti kimliğinden uzaklaştırılmış,

Hiçbir objektif koşul, liyakat ve ehliyetin olmadığı,

Parti içi hemşericilik, gruplaşma, ekipleşme ilişkileri ile makam ve mevkilerin dağıtıldığı,

Partiye emek veren, partinin iktidar olması için çalışan insanların dışlandığı,

Türkiye’de iktidar mücadelesi yerine parti içi iktidar mücadelesinin yeğ tutulduğu,

Parti hukukunun ve partimiz emekçilerinin haklarının yok sayıldığı, Genel Merkezin kendi açıkladığı kural ve talimatlara bile uymadığı, parti hukukuna ve açıklamalarına güvenerek emek sarf eden insanların emeklerinin gasp edildiği,

İdeoloji, ilke veya düşünce ile oluşan yoldaşlık ruhu yerine ahbap – çavuş, eş, dost, akraba ilişkilerinin her düzeyde belirleyici olduğu bir yapı haline dönüşmüştür. Partinin her makamında görev alma onuruna erişmiş, her zaman sokakta, halkın içerisinde Türkiye’de iktidar olmak için çalışmış benim için ortaya çıkan bu tablo acı ve üzüntü vericidir.

Bu sebeple; Gençlik yıllarımdan beri hayatımı adadığım, ilkelerini kalbime mühürlediğim Cumhuriyet Halk Partisi’nden yine inandığım, uğruna yaşadığım ilkeler bunu emrettiği ve mevcut yapıda çalışma imkanım kalmadığı için büyük bir üzüntüyle istifa ediyorum. Uğruna hayatımı adadığım ilkeler için çalışmaya devam edeceğim. Kamuoyuna saygıyla duyururum.”

Açıklamasının ardından Sözcü’ye konuşan Tekin “Ben müteahhitlere yenildim. Temiz eller operasyonu ile mücadeleye devam edeceğim” dedi.

Sarıgül: Gürsel Tekin ‘giderse gitsin’ denecek bir siyasetçi değil

Gürsel Tekin’e CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’den destek geldi. “‘Kurultaydaki tercihine bakmaksızın herkesi kucaklayacağız, bir kişiyi dahi geride bırakmayacağız’ iddiasıyla yola çıkanların siyasi ve demokratik nezakete uyması beklenir” diyen Sarıgül parti yönetiminde başarılı olmanın yolunun tasfiye değil demokratik nezaketten geçtiğini söyledi.

Gürsel Tekin’le parti içinde mücadele ettiğini belirten Sarıgül Tekin’in CHP için bir değer olduğunu ifade etti ve “Gürsel Tekin ‘giderse gitsin’ denecek bir siyasetçi değildir. Herkesi bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum” dedi.

Adaylar açıklandı protestolar başladı

CHP’nin İstanbul’da ilçe belediye başkanlıklarına önerdiği adaylara tepki gösterenler CHP İstanbul İl Binası önünde toplandı. Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin yeniden aday gösterilmesini isteyen bir grup CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde bir araya gelerek parti yönetimine seslendi. Avcılar’da dışarıdan aday istemediklerini söyleyen partililer Turan Hançerli’nin aday gösterilmemesi durumunda 31 Mart’taki yerel seçimlerde oy kullanmayacaklarını belirtti.

CHP Avcılar Belediye Başkan adayları da CHP Genel Merkezi’ne seslendikleri bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya mevcut Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli de katıldı. Açıklamada “Partimiz içinde bazı grupların ilçemize müracaat eden aday adayları dışında ve Avcılar’da yaşamayan, ilçenin dışında olan ismin önerildiği veya aday önerileceği konuşulmaktadır. Avcılar dışından aday istemiyoruz” dendi.

Hançerli: Anket sonuçları dikkate alınmadı

10Haber’e konuşan Hançerli anketlerde kendisinden memnuniyetin çok yüksek olduğunu ve anket sonuçlarına uyulmadığını söyledi. Son bir iki saate kadar Avcılar Belediye Başkan adayı olacağına kendisinin ve çevresindekilerin emin olduğunu belirtti. Televizyonda protesto düzenlediğinin iddia edildiğini ama bunun yalan olduğunu söyleyen Hançerli beş yıl boyunca depreme dayanıklı ilçe inşa etmek için çabaladığını anlattı ve Avcılar’a hizmet edemeyecek olmasına üzüldüğünü ifade etti. Başka bir partiden aday olmayacağını söyleyen Hançerli yerel yönetimin CHP’de olmasının iktidarla denge kurma açısından önemli olduğunu belirtti ve CHP’de siyaset yapmaya devam edeceğini söyledi.

Protestolar aday tanıtım toplantısında da sürdü

Haliç Kongre Merkezi’nde yapılan İstanbul aday tanıtım toplantısında da protestolar sürdü. Mevcut Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yerine Oktay Aksu’nun aday gösterilmesini bir grup dövizler açıp slogan atarak protesto etti. Sözü kesilen Ekrem İmamoğlu ise slogan atanlara “Şu anda Şükrü başkana saygısızlık yapıyorsunuz” diye seslendi. Protestoları İl Başkanı Özgür Çelik’in yarattığı demokratik ortama bağladı.

Adana’da iki ilçe belediye başkanı istifa etti

Adana’da CHP’nin 2019’da kazandığı Çukurova ve Seyhan belediyelerinin başkanları aday belirleme sürecini eleştirerek partilerinden istifa etti.

Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin sosyal medya hesabından istifa ettiğini duyurdu.

Parti yönetiminin yerel ve genel seçimleri kazanmayı hedeflemediğini sadece parti içi iktidarlarını korumaya çalıştığını belirten Çetin aday belirleme süreciyle ilgili şu eleştirileri sıraladı:

“Atatürk ilkeleri, cumhuriyet değerleri, sosyal demokrasinin evrensel kuralları gibi partinin kimliğini oluşturan kavramların göz ardı edildiği, tarafsız ve liyakate hiçbir kriterin dikkate alınmadığı, parti içi dar kadrolaşmanın ön plana çıktığı, adaylıkların ahbap-çavuş ilişkileriyle dağıtıldığı bir süreci üzülerek yaşadık.

Tanık olduğum bu kaygı verici tablo nedeniyle ömrünü Cumhuriyet Halk Partisi içinde geçirmiş, partinin birçok kademesinde gururla görev yapmış biri olarak partimden istifa ettiğimi üzülerek açıklıyorum. Ancak… Bu hikaye burada bitmez! Kamuoyuna saygıyla duyurulur…”

Adana’nın Seyhan ilçe Belediye Başkanı Akif Kemal Akay da 10Haber’e aday belirleme sürecinin ardından istifa ettiğini söyledi. Akay “Sürecin böyle olmasını beklemiyordum” dedi. Başka bir partiden ya da bağımsız olarak aday olup olmayacağına ilişkin soru ise “Onu değerlendireceğiz” şeklinde yanıt verdi.

CHP İstanbul aday tanıtım toplantısından

CHP’nin kalesine genç aday

Öte yandan CHP’nin kalesi olarak bilinen ve tartışmalı ilçeler arasında bulunan Çankaya’da PM üyesi Hüseyin Can Güner CHP’nin en genç belediye başkan adaylarından biri oldu. Güner, daha önce hakimlik ve savcılık mülakatlarında “Alevi” olduğu gerekçesiyle iki kez elenen sembol bir isim olmasının yanı sıra CHP’de geçmişte Gençlik Kolu Başkanlığı, Çankaya ilçe yöneticiliği, milletvekili adaylığı gibi aktif görevlerde bulunması sebebiyle örgütten gelen bir isim olarak tanınıyor ve aynı zamanda Genel Başkan Özgür Özel’e en yakın isimlerden olmasıyla biliniyor. Çankaya Belediye Başkan adayı olarak gösterilen Hüseyin Can Güner’in adaylığının ise önceki dönem Gençlik Kolu Genel Başkanları ve Ankara İl Başkanlığının önerisiyle gündeme geldiği, Genel Başkan Özgür Özel’in ise öneriye sıcak bakarak değerlendirdiği ve tercihini Güner’den yana kullandığı belirtiliyor.

İstanbul ilçe belediye başkan adayları tanıtıldı

Tartışmalar sürerken bugün İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde CHP’nin “Büyük İstanbul Buluşması Aday Tanıtım Toplantısı” yapıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuştuğu tanıtım toplantısında CHP’nin İstanbul’un 39 ilçesindeki adayların isimleri tek tek okundu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu toplantıda “Bir yol arkadaşınız olarak söylüyorum sonsuz mücadele gücüyle sonsuz bir idealizm yolculuğunda gözünü kırpmadan her tür mücadeleyi vereceğimden hiçbir Allah’ın kulunun kuşkusu olmasın” dedi.

İmamoğlu konuşmasında PM toplantısındaki fikir ayrılıklarına da vurgu yaparak “Bugün burada, dün Parti Meclisi’nde toparlanan adaylıklara farklı düşüncede olan bir grup arkadaşımız tepkisini gösteriyor. Bu tepki gösterme anlayışı bizim partimizde vardır. Bulunan ortamda onlara açılan yerde görüyorsunuz ki bizim demokrasi anlayışımızda gelip afişlerini asabilir ve burada insanlarla fikirlerini paylaşabilirler” dedi.

Kadıköy Belediye Başkanı: Sosyal medyadan öğrendim

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, CHP yönetiminin kendisini yeniden aday göstermeme kararını sosyal medyadan öğrendiğini belirtti.

Odabaşı, X hesabından paylaştığı açıklamada, “Belediye başkanlığımın ilk döneminin sonunda tekrar aday gösterilmeyeceğimi sosyal medyaya düşen haberlerle öğrendim. 100 yıllık partimin ne olursa olsun bu derece siyasi nezaketten yoksun olmayacağını, bu nedenle en azından bu haberin şahsen tebliğ edileceğini düşünürken, nihai haberi de televizyondan öğrendim.”

‘Haksızlık, hukuksuzluk diye tartışmalar yapılabilir’

Aday belirleme sürecinde PM’de yaşanan tartışmalar nedeniyle toplantının ertelenmesine ilişkin önerileri reddettiğini dile getiren İmamoğlu şunları söyledi:

“Kızanlar olacak, üzülenler olacak, herkes bir şekilde, bir zaman dilimi içinde bu partide belediye başkanı olarak yer aldı. Aday oldu, kazandı kazanamadı hepsi bir süreç. Haksızlık, hukuksuzluk diye tartışmalar yapılabilir. Ben hepinizin huzurunda il başkanımıza teşekkür ediyorum. Herkese gereken saygıyı gösteren süreç yönetilmiştir. Adaylarımız partimize hayırlı olsun. Herkesle bu süreci münazara ederim. Eğer gelip demokratik bir şekilde tepkinizi gösteriyorsanız o da bugün bu salonu tanzim eden il başkanının demokratlığındandır. Yarın da göstereceksiniz, öbür gün de göstereceksiniz ama üç gün sonra yaralar sarılır, gönüller hoş edilir, insanlar birbirini arar, kırılan gönüller tamir edilir ve yola çıkılır.”

Açıklanan İstanbul adayları şöyle:

Adalar: Ali Ercan Akpolat

Arnavutköy: Tekin Aras

Ataşehir: Onursal Adıgüzel

Avcılar: Utku Caner Çaykara

Bağcılar: Cem Kılıç

Bahçelievler: Emine Gülizar Emecan

Bakırköy: Ayşegül Ovalıoğlu

Başakşehir: Mesut Öksüz

Bayrampaşa: Hasan Mutlu

Beşiktaş: Rıza Akpolat

Beykoz: Alaattin Köseler

Beylikdüzü: Mehmet Murat Çalık

Beyoğlu: İnan Güney

Çatalca: Erhan Güzel

Çekmeköy: Orhan Çerkez

Esenler: Hasan Dalkıran

Esenyurt: Ali Gökmen

Eyüpsultan: Mithat Bülent Özmen

Fatih: Mahir Polat

Gaziosmanpaşa: Hakan Bahçetepe

Güngören: Temel Akkoç

Kadıköy: Mesut Kösedağı

Kağıthane: Tonguç Çoban

Kartal: Gökhan Yüksel

Küçükçekmece: Kemal Çebi

Maltepe: Esin Köymen

Pendik: Tarık Balyalı

Sancaktepe: Alper Yeğin

Sarıyer: Mustafa Oktay Aksu

Silivri: Bora Balcıoğlu

Sultanbeyli: Ayhan Koç

Sultangazi: Ferhat Epözdemir

Şile: Özgür Kabadayı

Şişli: Resul Emrah Şahan

Tuzla: Eren Ali Bingöl

Ümraniye: Aykut Erdoğdu

Üsküdar: Sinem Dedetaş

Zeytinburnu: Onur Soytürk

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.