Kerem Kınık kulağının üstüne yattı: İktidar içinden istifa çağrıları artıyor

Kahramanmaraş depremlerinde çadır satmasıyla tepki çeken Kızılay’ın başkanı Kerem Kınık’a yönelik istifa çağrıları sürüyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Kınık’ı istifaya çağırdı, istifa etmemesi halinde derneğin gereğini yapacağını söyledi.

Gündem 27 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından çadır ve konserve gıda satmasıyla gündeme gelen Kızılay’ın başkanı Kerem Kınık’a yönelik tepkiler bitmiyor. Kızılay, kan stoku ve tedarikinde yaşanan sıkıntılarla da tepki çekmişti. Kan stokunun kritik seviyenin altına düşmesinin ardından CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu kan bağışı çağrısı yapmıştı.

Kamuoyunda Kınık’a yönelik istifa çağrıları çığ gibi büyürken, iktidar içinden de eleştiriler yükselmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici gibi isimler Kınık’a yönelik istifa çağrısında bulunmuştu. Son olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı AK Partili Cevdet Yılmaz da istifa çağrısında bulundu. Kınık artan istifa çağrıları karşısında sessizliğini koruyor.

Haber Global’de konuşan Yılmaz, “Kendisi istifa etmezse dernek gereğini yapacaktır, bir değişimin olması gerektiğine ben de inanıyorum” dedi.

Yılmaz şu ifadeleri kullandı:

“Afet ortamında ben de bu satışı tasvip etmiyorum. Normal zamanda böyle ticari şeyler yapılabilir belki ama bu durumda bunun tasvip edilmediğini ben de düşünüyorum. Gereği yapılmalı. Bir yönetici bu kadar tepki alıyorsa gereği yapılmalı diye düşünüyorum. Kendisi istifa etmezse dernek gereğini yapacaktır, bir değişimin olması gerektiğine ben de inanıyorum.”

Kızılay yönetimi bayramdan sonra Kerem Kınık'a istifa çağrılarını görüşecekKızılay yönetimi bayramdan sonra Kerem Kınık’a istifa çağrılarını görüşecek

Kim ne dedi?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın katıldığı bir canlı yayında “Çadır satma meselesi yanlıştı, bunu daha sonra Kerem Bey de söyledi. Kendi kurumunu ve arkadaşlarını savunmak için yaptığı ilk açıklama yanlıştı” demişti.

AK Parti MKYK Üyesi Metin Külünk yaptığı açıklamada, “Türkiye’de kendini tartıştırmaması gereken kurumlarımız vardır. Bunlardan biri de Kızılay’dır. O halde kurum üzerinde gerçek bir tartışma varsa ve bu tartışmalar halk nezdinde kurumun itibarına yansıyorsa, Türkiye kamuoyunun rahatlaması adına yöneticiler gerekeni yapmalıdır” demişti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da “Kızılay Başkanı’nın görevde olması kişisel olarak beni rahatsız ediyor. Kızılay dernek statüsünde. Derneklerle ilgili nasıl hususlar uygulanacağı mevzuatta belli. Kızılay Başkanı’nın görevden ayrılması gerekiyorsa buna kendisinin karar vermesi lazım” diye konuşmuştu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Kızılay Başkanı Kerem Kınık’a istifa çağrısında bulunmuş ve “Sorumluluğunun gereğini yerine getirmeli ve görevi ehline bırakmalıdır” demişti.

Genel Kurul’un toplanması için üç yol var

Türk Kızılay’ının tüzüğüne göre Olağanüstü Genel Kurul’un toplanmasının üç farklı yolu var. Birinci hem muhalefetin hem iktidarın istifa çağrılarını sürdürdüğü Kerem Kınık’ın istifa etmesi. İkinci yol Genel Kurul delegelerinin 5’te 1’inin Olağanüstü Genel Kurul için imza vermesi. Diğer bir yöntem ise Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin yarısından bir fazlasının istifa veya başka bir yolla eksilmesi.

Bir iktidar yetkilisi daha tepki verdi hala görevde: Yedi canlı Kerem KınıkBir iktidar yetkilisi daha tepki verdi hala görevde: Yedi canlı Kerem Kınık

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.