Fransa’da göçmenlerden Senato karşısında eylem

Tartışmalı göç yasasının Senato'da görüşülmeye başlamasının ardından Fransa'da, göçmen işçilere oturum belgesi verilmesi talebiyle protesto eylemi gerçekleştirildi. Senato binası önünde bir araya gelen göstericiler taleplerini dile getirdi.

Dünya 8 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Tartışmalı göç yasasının Senato'da görüşülmeye başlamasının ardından Fransa'da, göçmen işçilere oturum belgesi verilmesi talebiyle protesto eylemi gerçekleştirildi. Senato binası önünde bir araya gelen göstericiler taleplerini dile getirdi.

Genel İş Sendikası (CGT) çağrısıyla Paris’te Senato’nun önünde düzenlenen gösteriye, sendikacılar ve göçmen işçiler katıldı.

Göstericiler, Fransız makamlarının, göçmen işçilere oturum belgesi vermesini veya mevcut oturumlarını yenilemesini talep etti.

Protestoda, tüm işçilerin aynı sosyal haklara sahip olması istendi.

Göç yasası Senato’da

Hükümetin defalarca ileri bir tarihe ertelediği göç yasası tasarısının görüşmeleri, bu hafta Parlamentonun üst kanadı Senato’da başladı.

Senatörler, dün tasarının, Parlamentoya, gelecek 3 yıl için göç kotaları belirleme yetki verilmesini ve aile birleşimi şartlarını katılaştırmayı öngören maddelerini kabul etti.

İktidar kanadının sunduğu, göçü kontrol altına almayı amaçlayan tasarının, aralıkta Parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’te ele alınması ve yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.

Oturumu olmayanlara ücretsiz tedaviyi yasaklayan madde Senato’dan geçti

Fransız Senatosu, ülkede oturumu olmayanlar için devlet tarafından ücretsiz tedavi desteğini yasaklayan tasarı maddesini kabul etti.

Buna göre, ülkede oturum izni bulunmayanlar, acil durumlar hariç devletin sağladığı ücretsiz tedavi haklarından yararlanamayacak.

Fransa'da aşırı sağda 'gelenekselden kopuş', antisemit eylemlerde artışFransa’da aşırı sağda ‘gelenekselden kopuş’, antisemit eylemlerde artış

Tasarı neyi hedefliyor?

Hükümet, tedbirin “kamu düzenine ciddi bir tehdit” olarak görülen yabancıların sınır dışı edilme sürecini hızlandıracağı görüşünde.

Mevzuatta, işgücü sıkıntısı çeken belirli sektörlerde çalışan belgesiz kişilere belirli koşullar altında yasal statü kazandıracak bir düzenleme yer alırken, bu tasarıyla hükümet, göçmenlere verilen “tıbbi devlet yardımlarının” kaldırılması ve onun yerine “acil tıbbi yardım” uygulamasının getirilmesini istiyor.

Tasarının bütün maddeleri Senato’dan geçtikten sonra yeniden müzakere için Ulusal Meclis’e gönderilecek.

Tepkiler

Ancak insan hakları ve çeşitli sivil toplum örgütleri, tasarıyı sığınmacıların ve diğer göçmenlerin haklarına yönelik bir tehdit olarak görüyor.

Belgesiz işçi grubunun aktivistlerinden Aboubakar Dembele, belgesiz göçmenlerin sağlık hizmetleri gibi yardımlardan mahrum bırakılmasının bir bütün olarak sağlık sistemi için bir “tehlike” olduğunu belirtti.

Senato’daki tartışmalar, muhtemelen uzun ve zorlu bir yasama yolculuğunun ilk adımı olarak görülüyor.

Tasarı, parlamento çoğunluğundan destek gelmemesi nedeniyle bu yıl birkaç kez ertelenmişti. Hükümetin defalarca ileri bir tarihe ertelediği göç yasası tasarısı, hafta başında senatoda müzakere edilmeye başlanmıştı.

Senatörler, dün tasarının parlamentoya, gelecek 3 yıl için göç kotaları belirleme yetkisi verilmesini ve aile birleşimi şartlarını katılaştırmayı öngören maddelerini kabul etmişti

Aralıkta, parlamentonun alt kanadı Ulusal Meclis’te ele alınması öngörülen tasarının, son halini alarak yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanıyor.

Göçmenler artık yeraltında gizleniyor: Sulama borusunda yakalandılarGöçmenler artık yeraltında gizleniyor: Sulama borusunda yakalandılar

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.