Fransız polis 17 yaşındaki Naël’i öldürdü, Nanterre alev alev yandı

Fransa'da 17 yaşındaki bir gencin öldürülmesi, Paris'i çevreleyen taşralarda gece boyunca süren protestolara yol açtı. Yetkililer ise protestoların büyümemesi için 2000 polisi seferber etti.

Dünya 29 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Naël'in ölümünü protesto etmek için Mantes-la-Jolie'deki belediye binası yakıldı. Fotoğraf: Twitter

Fransa’da bir polis memuru, Paris’in batısında kalan Nanterre kentinde salı günü yaptığı trafik kontrolünde 17 yaşındaki Naël adındaki genci vurarak öldürdü. Günün ilerleyen saatlerinde olaya tanık olan bir kişi tarafından çekilen ve cinayet anının görüldüğü video sosyal medyada dolaşıma girdi.

Videoda iki polis memurunun, bir arabanın yanında durduğu ve memurlardan birinin tabancasını sürücü tarafındaki cama doğrulttuğu görülüyor. Daha sonra araç uzaklaşmaya başlıyor ve polis memuru, sürücüye bir el ateş ediyor.

Ölen gencin ailesinin avukatı, “Polis, ateş etmesini haklı göstermek için başta tehlikede olduğunu, bu sebeple silaha sarıldığını söyledi. Belki de video çekildiğinin farkında değildi” dedi. Videoda polis memurlarının güvenliğini tehlikeye düşüren herhangi bir olay yaşanmıyor. Öte yandan haberi alan gencin büyükannesi ise, “O daha 17 yaşındaydı. Bir şey yapsa bile sadece 17 yaşındaydı” diyerek isyan etti.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, adli soruşturmanın yürütüldüğünü belirterek, yaşanan olayın ‘hiçbir koşulda haklı gösterilemeyecek bir hareket olduğunu’ söyledi ve halka ‘sükunet’ çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da cinayetin ‘affedilemez’ bir şey olduğunu söyleyerek, “Hiçbir şey bir gencin ölümünü haklı gösteremez” dedi. Nanterre’de meydana gelen olayın ardından bir polis memuru ‘kusurlu cinayet’ şüphesiyle gözaltına alındı.

Gencin ölümüne öfkelenen protestocular, Nanterre’de sokaklara döküldü. Bölgeden sosyal medyaya yansıyan görüntülerde araçların yakıldığı görüldü. Mantes-la-Jolie’de bir belediye binası ateşe verildi.

Darmanin protestolar sırasında 31 kişinin tutuklandığını, 24 polis memurunun hafif şekilde yaralandığını ve yaklaşık 40 aracın yakıldığını bildirdi. Bakan, bölgede düzeni yeniden sağlamak için Paris ve çevresinde 2000 polis görevlendirildiğini bildirdi.

Fransız ünlüler ve siyasetçiler ise Fransız polisinin giderek daha agresif olduğu yönündeki eleştirileri yeniden alevlendiren cinayeti kınadı. Macron’un emeklilik reformu sebebiyle aylardır devam eden protestolarda yüzlerce protestocu, mart ayında Fransa’nın batısında polis ve çevreciler arasında çıkan çatışmalarda da onlarca kişi yaralanmıştı.

Muhalefet partileri, ABD’de polislerin sivilleri öldürme eylemlerine değinerek ‘polisin Amerikanlaştırılmasını’ kınadı ve olayın soruşturulması için komisyon kurulmasını talep etti.

Kendisi de taşrada büyümüş, şu anda Paris Saint Germain forması giyen Kylian Mbappé de yaşanan olaya tepkisini, “Fransa’m için üzülüyorum. Bu kabul edilemez bir olay. Aklım Naël’in ailesi ve sevdikleriyle, o küçük melek aramızdan çok erken ayrıldı” diyerek gösterdi.

‘Intouchables’ ve ‘Lupin’ yapımlarının yıldızı Omar Sy da, “Umarım bu çocuğun anısı, adına yakışır bir adaletle onurlandırılır” dedi.

Fransa'da başörtülü futbolcu tartışılıyor.. Rapörtörden 'milli' kriteriFransa’da başörtülü futbolcu tartışılıyor.. Rapörtörden ‘milli’ kriteri

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.