AFP muhabiri Arman Soldin, Bahmut yakınlarındaki roket saldırısında hayatını kaybetti

Rusya'nın geçen yıl şubat ayında Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal hareketlerinde stratejik önemi diğer kentlere nazaran daha az olan ancak aylardır en kıyasıya mücadelenin yaşandığı Bahmut'ta bir gazeteci hayatını kaybetti. Fransa ise AB'den Wagner'i 'terörist' ilan etmesini istiyor.

Dünya 11 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Roket isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Arman Soldin. Fotoğraf: Arman Soldin/Twitter

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, şiddetli çatışmaların yaşandığı Bahmut’ta Rusya’nın yangın çıkarıcı ve fosforlu fişeklerle şehri bombaladığını iddia etti. Muhtemelen bu bombalamalar sırasında bir gazeteci hayatını kaybetti.

Fransız haber ajansı AFP için çalışan Arman Soldin adındaki bir gazeteci, Rus ordusu ile Ukrayna güçlerinin kıyasıya mücadele ettiği Bahmut kentinden 10 km uzaktaki Chasiv Yar kasabasında Grad füzesinin düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

32 yaşındaki Soldin, Bahmut’taki gelişmeleri takip eden 5 kişilik AFP ekibinin görüntü koordinatörlüğünü yapıyordu. Roket saldırısı sırasında yanında olan diğer dört muhabirin yara bile almadığı bildirildi.

Soldin Saraybosna’da doğmuş bir Fransız vatandaşıydı. AFP’nin Roma şubesinde 2015 yılında stajyer olarak işe başlamış ve daha sonra Londra şubesine geçiş yapmıştı. Ajansın 24 Şubat’ta başlayan işgallerin ardından Ukrayna’ya gönderdiği ilk ekibin bir parçasıydı.

Arkadaşları eylül ayından beri Ukrayna’da yaşayan, haber görüntülerini kayda alan, doğu ve güneydeki çatışma noktalarına sık sık giden Soldin’i ‘deli dolu, enerjik ve cesur’ olarak tanımlıyor. AFP’nin Avrupa yöneticisi Christine Buhagiar, “Soldin gerçek bir saha muhabiriydi, en zor yerlerde bile çalışmaya daima hazırdı. İşine özveriyle bağlıydı” diyor.

Soldin ölümünden iki gün önce, “Bahmut yakınlarındaki ‘sakin noktalardan’ birinde 60 saniye… Yaranın derinliklerinde askerin kalbi atmaya devam ediyor. Saatler akşam 9’u gösteriyor ve Bahmut’taki savaştan sahra hastanesine yeni getirildi. Kurşun genç adamın sol kolundan geçerek göğsüne saplandı” diye yazmıştı.

Soldin, Ukrayna’da yaşadığı süreçte sadece çatışmaları kayda almakla kalmadı. Oradaki canlıların hayatlarına da dokundu. Bunun bir örneği de cephede buldukları kirpiydi. Arman neredeyse ölmek üzere olan kirpiye su verdi, ekibiyle birlikte hayvanı güvenli bir yere taşıdı. Hayvanı besledi ve doğaya salmadan önce iyileşme sürecini takip etti. Genç yaşında ünlü bir foto muhabiri olmasının yanı sıra dünya onu kirpiye su içirdiği bu videoyla da tanıdı.

5 Mayıs’ta Chasiv Yar ve Bahmut arasındaki köprünün havaya uçurulduğunu yazan Arman, “Bu yüzden bunlar bir süreliğine Bahmut’un bu tarafında kayda alacağımız son görüntüler olabilir. Durum zaten çok karışıktı” sözleriyle bir video yayımlamıştı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile AFP Türkiye bürosuyla yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamamıştı. Bu nedenle greve başlayan AFP çalışanları, grevin sekizinci gününde, Ukrayna’da hayatını kaybeden Arman’ı andı. Grevdeki çalışanlardan biri, “Daha birkaç gün önce onunla telefonda konuşmuştuk. Hâlâ buna inanamıyorum. Seni özleyeceğiz Arman” dedi.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Soldin’in yakınlarına başsağlığı dileyerek, “Soldin çatışmanın ilk gününden beri cesur bir şekilde gerçekleri gün yüzüne çıkarmak ve bizi bilgilendirmek için cephenin ön saflarındaydı” diye yazdı.

Savaşta 14 medya çalışanı öldü

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, Ukrayna savaşında geçen yıldan bu yana en az 14 medya çalışanının hayatını kaybettiğini belirtiyor. Ukraynalı gazeteci Bogdan Bitik geçen hafta Herson’un güneyinde keskin nişancılar tarafından vurulmuş, İtalyan muhabir Corrado Zunino ise yaralanmıştı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı son zamanlarda medya akreditasyonunda yeni bir sisteme geçti. Rus ordusunun konuşlandığı kırmızı bölgelere geçebilmek için özel bir izin gerekiyor. Ukrayna ordusu cephede gazetecilere eşlik ediyor.

Fransa’dan Wagner çağrısı

Öte yandan Fransız Parlamentosu, salı günü Avrupa Birliği’nin (AB) 27 üyesinden Rus paralı asker grubu Wagner’i resmen ‘terörist’ olarak nitelendirme çağrısını içeren kararı kabul etti. Söz konusu kararın herhangi bir yaptırım gücü yok. Milletvekili Benjamin Haddad, salı günü parlamentoda yaptığı konuşmada, “Wagner üyeleri nerede çalışırlarsa çalışsınlar istikrarsızlık ve şiddet yayıyorlar. Öldürüyor ve işkence ediyorlar. Katliam ve yağma yapıyorlar. Neredeyse hiçbir yaptırıma uğramadan gözdağı veriyor ve manipülasyon yapıyorlar” dedi.

Wagner savaşçıları, Bahmut’ta ön saflarda yer alıyor. Grubun şefi Yevgeni Prigozhin, geçen hafta yayımladığı bir videoda askerlerin mühimmat eksikliğinden dolayı Bahmut’tan çekilecekleri konusunda Rus hükümetini tehdit etmişti. Bunun hemen akabinde hükümetten mühimmat sözü aldıklarını belirten Prigozhin, çekilme kararından vazgeçtiklerini söylemişti.

Ukrayna savaşında 439'uncu gün: Tahıl anlaşması durduruldu, art arda füze saldırıları gerçekleşti, 11'inci yaptırım paketi yoldaUkrayna savaşında 439’uncu gün: Tahıl anlaşması durduruldu, art arda füze saldırıları gerçekleşti, 11’inci yaptırım paketi yolda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.