G7 ülkeleri arasında bir ilk: İtalya Suriye’ye büyükelçi gönderiyor

İtalya Dışişleri Bakanı Tajani ülkesinin Suriye'ye büyükelçi atayarak dikkatleri bu ülkeye 'çevireceğini' söyledi. Bu kararla birlikte İtalya, iç savaşın başlangıcından bu yana Suriye'ye büyükelçi atayan ilk G7 ülkesi olacak.

Dünya 27 Temmuz 2024
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: Shutterstock

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye’ye dikkatleri çekmek amacıyla bir büyükelçi atamaya karar verdiğini duyurdu. Bu karar, İtalya’yı iç savaşın başladığı 2011’den bu yana Şam’daki diplomatik misyonunu yeniden başlatan ilk G7 ülkesi yapıyor.

İtalya 2012 yılında Şam’daki büyükelçilik personelini geri çağırmış ve Beşar Esad hükümetinin kendi vatandaşlarına karşı uyguladığı “kabul edilemez şiddeti” protesto etmek amacıyla Suriye’deki diplomatik faaliyetlerini askıya almıştı.

Suriye lideri Beşar Esad, İran ve Rusya’nın yardımıyla 13 yıl önce kendisine karşı ayaklanan isyancı grupları geri püskürttükten sonra ülkenin büyük bölümünü kontrol ediyor. Bu süreçte yüz binlerce insanın ölümüne ve milyonlarca mültecinin Avrupa’ya göç etmesine neden olan savaş hâlâ devam ediyor.

Büyükelçi kısa süre içinde görevine başlayacak

Şam’a büyükelçi olarak atanan isim ise İtalya Dışişleri Bakanlığı’nın Suriye özel temsilcisi olan Stefano Ravagnan. Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Reuters’a yaptığı açıklamada Ravagnan’ın kısa süre içinde görevine başlayacağını belirtti.

İtalya ve diğer yedi AB ülkesi, geçen hafta AB’nin dış politika şefi Josep Borrell’e bir mektup göndererek Avrupa Birliği’nin (AB) Suriye’de daha aktif bir rol oynamasını talep etti.

Reuters’ın aktardığı habere göre mektupta “Suriyeliler bölgede tansiyonun yükseldiği ve yeni mülteci dalgaları riskinin bulunduğu bir dönemde komşu ülkelere ek yük getirerek ülkeyi terk etmeye devam ediyor” dendi.

Mektubu İtalya’nın yanı sıra Avusturya, Güney Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya ve Slovakya da imzaladı. Söz konusu mektupta “ekonomisi darmadağın olan ülkede daha da kötüleşen insani durumdan” yakınıldı.

Şam’da altı AB ülkesinin büyükelçiliği var

Tajani yaptığı açıklamada “Borrell Avrupa Dış Eylem Servisi’ni neler yapılabileceğini araştırmakla görevlendirdi” dedi ve yeni büyükelçi atamasının “Borrell’e gönderdiğimiz mektup doğrultusunda dikkatleri Suriye’ye çekmek için” olduğunu sözlerine ekledi.

Halihazırda Şam’da Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan olmak üzere altı AB büyükelçiliği açık bulunuyor. İtalya’nın G7 ortaklarından hiçbiri – ABD, Japonya, İngiltere, Kanada, Fransa ya da Almanya – Suriye’ye yeniden büyükelçi atamadı.

Suriye İç Savaşı

Suriye İç Savaşı 2011 yılında Beşar Esad hükümetine karşı başlayan protestoların silahlı çatışmalara dönüşmesiyle başladı ve 13 yıldır devam ediyor.

Esad yönetimi İran ve Rusya’nın desteğiyle isyancı gruplara karşı önemli kazanımlar elde etti ve ülkenin büyük bir kısmını kontrol altına aldı. Ancak savaş milyonlarca insanın hayatını etkiledi ve büyük bir insani krize yol açtı.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, savaşta yüz binlerce kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 12 milyon Suriyeli evlerini terk etmek zorunda kaldı. Mültecilerin çoğu komşu ülkelere ve Avrupa’ya sığındı. Ülkede sağlık, eğitim ve altyapı sistemleri neredeyse tamamen çökmüş durumda.

Suriye’deki durum, siyasi ve askeri çözüm arayışlarının yanı sıra insani yardımların artırılmasını gerektiren karmaşık bir mesele olarak uluslararası gündemdeki yerini koruyor.

Normalleşme konuşulurken... Putin ve Esad bir araya geldiNormalleşme konuşulurken… Putin ve Esad bir araya geldi

Suriye 'normalleşme'de eski ön şartına geri döndü: Önce Türk askeri çekilsinSuriye ‘normalleşme’de eski ön şartına geri döndü: Önce Türk askeri çekilsin

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.