Gafların da başkanı! Biden İsrail’e ‘İsrail’i vurmayın’ dedi

Biden yine gaflarıyla gündemde. Hem amcasını yamyamların yediğini söyledi, hem de İsrail kenti Hayfa'ya saldırmaması için İsrail'i uyardı.

Dünya 18 Nisan 2024
ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: AA

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 81 yaşındaki Başkanı Joe Biden yine gafları ve ilginç açıklamalarıyla gündemde. Biden bu kez Refah ve İsrail’in liman kenti Hayfa’yı Gazze’deki Refah ile karıştırıp İsrail’e “İsrail’e saldırmama” öğüdü verdi. Yetmedi, amcasının yamyamlar tarafından yendiğini söyledi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından İsrail’e koşulsuz desteğini ara ara yaşanan gerilimlere rağmen sürdüren ABD’nin Başkanı Biden, İsrail’den İsrail’e saldırmamasını istedi. Yanlış okumadınız, İsrail’den İsrail’e… Biden 81 yaşında ve göreve başladığından bu yana sürekli olarak unutkanlıkları, gafları ve krize neden olacak açıklamalarıyla gündemde. Hatta Kasım ayındaki seçimlerde eski ABD Başkanı Donald Trump’ın rakibi olmasına kesin gözüyle bakılan Biden’ın demans hastası olduğu iddiaları da tartışılmaya devam ediyor.

Hayfa gafı

Biden salı günü İsrail’in liman kenti Hayfa ile Gazze Şeridi’ndeki sivillerin son sığınağı Refah’ı karıştırarak büyük bir gafa imza attı. 81 yaşındaki Başkan Nexstar Media’dan Reshad Hudson’a verdiği röportajda İsrail’in Hamas’a karşı başlattığı savaşın ardından Filistin yanlısı seçmenleri geri kazanma planı sorulduğunda bu gafı yaptı.

Biden “Birincisi, onlarla görüşüyorum” dedi. “İkincisi, Gazze’ye giden gıda, su ve sağlık hizmetlerinin miktarını büyük ölçüde arttırmamız gerektiğini açıkça belirttim. Ve İsraillilere şunu da açıkça belirttim: Hayfa’ya girmeyin” diye ekledi, belli ki Refah demek istemişti. Zaten sonrasında Biden da bu hatasını anladı ve düzeltme konuşması gerçekleştirdi.

Son haftalarda Refah İsrail’in Gazze’yi işgalindeki odak noktalarından biri haline geldi. Batı ülkelerinin Refah’a yönelik bir operasyon yapmaması için ikna etmeye çalıştığı İsrail Refah’a girmeden Hamas’ın tamamen “yok edilmesi” amacına ulaşılamayacaklarında ısrar ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “dünyadaki hiçbir gücün” İsrail Savunma Kuvvetleri’nin Gazze Şeridi’nin en kalabalık kenti haline gelen ve bir milyondan fazla Filistinli mülteci barındıran Refah’a ilerlemesini durduramayacağını söylemişti.

İsrail tarafından Refah’ın Hamas’ın kalan altı taburundan dördünün faaliyet gösterdiği yer olduğuna inanılıyor.

‘Amcamı yamyamlar yedi’

Biden’ın tek gündem konusu Refah ve Hayfa’yı karıştırması da değil. Bir de amcasını yamyamların yediğini söyledi. Biden amcası Ambrose Finnegan’ı İkinci Dünya Savaşı sırasında uçağı düştüğünde Yeni Gine’de yamyamların yediğini söyledi. Bu konuşmayı da Pennsylvania eyaletinde Scranton’daki bir savaş anıtı ziyareti esnasında yaptı.

“Ambrose Finnegan, biz ona Bosie Amca derdik. Yeni Gine üzerinde keşif uçuşlarında tek motorlu uçaklarla uçtu, gönüllü olmuştu” dediği amcasıyla ilgili sözlerine şöyle devam etti: “O zamanlar Yeni Gine’de yamyamların çok olduğu bir bölgede düştü uçak. Cesedini asla bulamadılar.”

ABD hükümetinin kayıp askerlere ilişkin kayıtları Finnegan’ın ölümünü düşmanca bir eyleme veya yamyamlara bağlamıyor. Independent’ta yer alan habere göre Finnegan 14 Mayıs 1944’te “bilinmeyen nedenlerle” Yeni Gine’nin kuzey kıyısı açıklarında Pasifik Okyanusu’na inmek zorunda kalan Ordu Hava Kuvvetleri uçağında yolcu olarak seyahat ederken öldü. Kayıtlara göre Finnegan’ın içinde olduğu uçakta “Her iki motor da alçak irtifada arıza yaptı ve uçağın burnu sert şekilde suya çarptı.”

Üç kişinin enkazdan çıkamadığı ve kazada kaybolduğu ifade ediliyor.

Trump’a enayi göndermesi

1942’de doğan ve amcası öldüğünde yürümeye yeni başlayan Biden’ın, gazetecilere verdiği bu demeçte daha önce ABD askerlerine ve gazilerine “enayiler” dediği iddia edilen Trump’a bir gönderme yaptığı ifade edildi. Savaş anıtının önünde gazetecilere konuşan Biden, “Orada dururken düşündüğüm şey Trump’ın Paris’teki gaziler törenine gitmeyi reddetmesi ve onların bir grup enayi olduğunu söylemesiydi” dedi.

Biden Cumhuriyetçilerin olası adayı Trump’ın için “Bu adam oğlumun, amcamın başkomutanı olmayı hak etmiyor” dedi.

Biden’ın oğlu da 2015 yılında beyin kanseri nedeniyle hayatını kaybetmişti. Biden oğlunun bu hastalığa yakalanmasının sebebi olarak Irak’taki yanık çukurlarını sorumlu tutuyor. Biden’ın oğlu Beau Biden, 2015’te beyin kanseri nedeniyle 46 yaşındayken hayatını kaybetmişti. Oğul Biden, 2008 ve 2009’da yaklaşık bir yıl süreyle Irak’ta görev yapmıştı.

Yanık çukurları nedir: Yanık çukuru, Amerika Birleşik Devletleri askeri üssünün atıkların yakılarak imha edildiği bir alan.

Trump ne demişti?

2020’nin kasım ayında Donald Trump’ın ölen ABD askerleri ‘kaybedenler ve enayiler’ dediği iddiaları tepki çekmişti. ABD’nin bazı yayın organları tarafından desteklenen The Atlantic dergisinin haberinde, Başkan Trump 2018’de Paris dışında savaşta hayatını kaybetmiş ABD askerleriyle dolu bir mezarlığına yapacağı ziyareti ‘kaybedenlerle dolu’ olduğu için iptal ettiği öne sürülmüştü.

Trump çok geçmeden iddialara yanıt vermişti. O zamanki adı Twitter olan X hesabından yaptığı açıklamada iddiaların yalan olduğunun kanıtlandığını ifade eden Trump, “Ölen asker kahramanlar hakkındaki ‘kaybedenler ve enayiler’ ifadesinin tam bir uydurma ve yalan olduğu kanıtlandı. Bu açıklama hiç yapılmadı” ifadelerini kullanmıştı.

İsrail'in ABD'li gaziyi vurduğu gün Biden 'İsrail'e daha çok bomba' kararı verdiİsrail’in ABD’li gaziyi vurduğu gün Biden ‘İsrail’e daha çok bomba’ kararı verdi

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.