Erdoğan: Holokost utancı Avrupalı liderleri esir almış
İsrail, bu kez de kıtlığın kol gezdiği Gazze'de gıda dağıtım merkezini hedef aldı. Saldırıda, Hamas içinde istihbarattan sorumlu Muhammed Şeyh el Eid'in öldüğü açıklandı.
İsrail tüm ateşkes ve sivil kayıpların durdurulması yönündeki çağrılara rağmen Gazze’yi ayrım gözetmeksizin vurmayı sürdürüyor. Ölü sayısının 31 binin üzerine çıktığı Gazze’de İsrail bu kez de Birleşmiş Milletler’in (BM) gıda dağıtım merkezini hedef aldı. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, İsrail’in merkeze yönelik hava saldırısındaki hedefinin Muhammed Ebu Hasna olduğunu yazdı. Filistinli sağlık yetkilileri de aynı saldırıda bir BM çalışanı ve diğer üç kişinin daha öldürüldüğünü açıkladı. İsrail öldürülen Hamas üyesi Hasna’nın İsrail’in askeri operasyonlarında örgüte istihbarat sağladığını, Gazze’ye giren insani yardımların da Hamas içinde dağıtılmasından sorumlu olduğunu iddia etti.
Saldırının hemen ardından Hamas da bir açıklama yaptı. Örgüt açıklamasında öldürülen Hasna’nın örgütün polis gücü mensubu olduğu ifade edilirken saldırının aynı zamanda yardımların sivillere ulaşmasını engellemeyi amaçlayan “korkakça bir suikast” olduğuna dikkat çekildi. Hamas aynı zamanda İsrail’in gıda yardımlarını örgüt içinde dağıtıldığı yönündeki iddiaları da reddetti. Yapılan açıklamada, İsrail’in kıtlığı Filistin halkına baskı yapmak için kullandığına vurgu yapıldı.
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA) uzun zamandır İsrail’in hedefinde. Tel Aviv yönetimine göre UNWRA içerisinde “Hamas için çalışanlar var” ve BM bu sebeple Filistin’deki “terör faaliyetlerine maşa olmuş” durumda. İsrail’in bu iddiası da sorgusuz sualsiz Tel Aviv yönetiminin safında yer alan birçok Batı devletinin UNRWA için yaptıkları yardımları kesmesine neden oldu. İsrail saldırılarından kaçan ve kıtlıkla burun buruna yaşam mücadelesi veren birçok Filistinli, gıda yardımlarını beklerken, UNRWA faaliyetlerini zoraki sürdürebilir bir duruma geldi. Bugünkü saldırı ardından kameraların karşısına geçen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun gündeminde yine bu iddia vardı. Netanyahu, UNRWA’nın Hamas üyeleriyle bağlantısı olduğu iddialarını gerekçe göstererek, yardım dağıtımına zarar vermeden UNRWA’nın yerini başka kuruluşların almasını sağlamaya kararlı olduğunu söyledi. Yaşanan olaylar Washington’da da yankı buldu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken olayın ayrıntılarının henüz kendisine ulaşmadığını ancak İsrail’in içinde bulunduğu “zorlu” koşullara rağmen insani yardım çalışanlarının güvenliğini koruması gerektiğini söyledi.
Hamas öldürülenler arasındaki bir diğer kişinin de Refah acil durum komitesi başkanı Nidal Şeyh el Eyd olduğunu açıkladı. UNRWA, Gazze’nin güneyinde yer alan ve 2,3 milyonluk nüfusun yarısından fazlasının sıkıştırıldığı Refah’taki tesislerinden birinin vurulduğunu açıkladı. Öldürülen beş kişi arasında en az bir UNRWA çalışanının bulunduğunu ve 22 kişinin de yaralandığını belirten kuruluş, tesisin koordinatlarının İsrail ordusuyla paylaşıldığını da sözlerine ekledi. UNRWA Başkanı Philippe Lazzarini, “Gazze Şeridi’nde kalan çok az sayıdaki UNRWA dağıtım merkezlerinden birine yönelik bugünkü saldırı, gıda kaynaklarının tükenmekte olduğu, açlığın yaygınlaştığı ve bazı bölgelerde kıtlığa dönüştüğü bir dönemde gerçekleşti” dedi.
Hamas’ın başını çektiği Filistinli örgütler ile İsrail arasındaki savaş altıncı ayına girdi. BM, Gazze’de en az 576 bin kişinin -ki nüfusun dörtte birine tekabül ediyor- kıtlığın eşiğinde olduğu uyarısında bulunmaya devam ederken, İsrail’in üzerindeki yardım erişimi konusundaki küresel baskı da giderek artıyor. Salı günü BM, üç haftadır ilk kez Gazze’nin kuzeyine gıda ulaştırmak için yeni bir kara yolu kullanabildi. İsrail hükümet sözcüsü Tal Heinrich çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada “Kuzey Gazze’ye daha fazla yardım ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz. Ancak bu, Hamas’ın yardımları ele geçirmesini önlemeyi amaçlayan bir pilot uygulamaydı” dedi.
ABD, Ürdün ve diğer ülkeler Gazze’ye havadan yardım ulaştırdı ve salı günü 200 ton yardım taşıyan bir gemi, malzeme ulaştırmak için bir deniz koridoru açmayı amaçlayan bir pilot proje kapsamında Güney Kıbrıs’ın Larnaka limanından ayrıldı. BM yetkilileri yeni yardım yollarını memnuniyetle karşılarken, karadan erişimin yerini hiçbir şeyin tutamayacağını da söylemeye devam ediyorlar.
Savaş, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e yönelik Aksa Tufanı Operasyonu ile tetiklenmişti. İsrail’in açıkladığı rakamlara göre 1200 İsrailli bu operasyon sırasında ölmüş 253 kişi de rehin alınmıştı. Hamas yönetimindeki Gazze’deki sağlık yetkilileri, İsrail’in daha sonra başlattığı hava, deniz ve kara saldırılarında 31 binden fazla Filistinlinin öldürüldüğünü söylüyor. Gazze savaşı başladığından bu yana İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da da şiddet artmış durumda. Filistin resmi haber ajansı WAFA, ayrı olaylarda, İsrail güçlerinin Cenin’deki bir baskın sırasında iki Filistinliyi öldürdüğünü, İsrail polisinin şiddetli bir isyan olarak tanımladığı olayda ise 13 yaşındaki bir Filistinlinin Kudüs’ün eteklerinde İsrail güçleri tarafından öldürüldüğünü söyledi.