Baba yenidoğan ikizlerine doğum belgesi almaya gitmişti, İsrail hem anneyi, hem de o bebekleri vurdu
İsrail'in Gazze işgali 110'uncu gününe girerken savaşta hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısı 25 bini geçti. İsrail'de Netanyahu hükümetine rehine baskısı artıyor. Ordu Han Yunus'un altında daha önce 20 rehinenin tutulduğu tünel bulduğunu söyledi.
İsrail’in Gazze işgali 110’uncu gününe girdi. Saldırılarda ölen Filistinli sayısı 25 bini geçti. Son savaşın yol açtığı ölüm, yıkım ve yerinden edilmelerin yıllardır devam eden İsrail-Filistin çatışmasında benzeri görülmedi. İsrailli yetkililer savaşın birkaç ay daha devam etmesinin olası olduğunu söylüyor.
Çatışma Gazze Şeridi’yle de sınırlı kalmadı. Lübnan, Suriye, Irak ve Yemen’de Filistin’i destekleyen İran destekli grupların dahil olmasıyla Ortadoğu’da savaş ateşinin daha geniş bir alana yayılması tehlikesi ateşkes ilan edilene kadar devam edecek gibi görünüyor. İsrail birlikleriyle Lübnan Hizbullahı neredeyse her gün sınır hattında çatışıyor.
Bu çatışmalardan biri de dün gerçekleşti. Lübnan medyasının bildirdiği habere göre İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Kafra’ya düzenlediği hava saldırısında Lübnan ordusuna bağlı kontrol noktasının yakınında bir araç vuruldu. En az bir kişi öldü, birkaç kişi de yaralandı. Yaralıların kimlikleri henüz açıklanmadı.
İsrail’in saldırılarına savaşın başından bu yana koşulsuz destek veren ABD İsrail’i sivillerin can kaybının azalacağı şekilde hareket etmeye ikna edemediği gibi savaşın ardından Gazze’de nasıl bir siyasi ortamın hakim olacağı konusunda da anlaşma sağlanmadı. ABD Başkanı Joe Biden savaş sonrası bölgenin silahsız Filistinliler tarafından yönetilmesi gerektiğini söylerken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bölgedeki güvenliğin İsrail askerleri tarafından sağlanması gerektiği konusunda diretiyor.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Netanyahu’nun iki devletli çözümü reddetmesinin “kesinlikle kabul edilemez” olduğunu söyleyerek “Ortadoğu yangın yeri, bölgede çatışmaların alevlenmesini önlemek için elimizden geleni yapmalıyız. Bu da Gazze’deki acıları dindirmek için ateşkesle mümkün” dedi.
Gazze Sağlık Bakanlığı savaşın başlamasından bu yana Gazze’de 25 bin 105 Filistinlinin öldürüldüğünü, 62 bin 681 kişinin de yaralandığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra bu rakama cumartesi gününden bu yana Gazze’deki hastanelere getirilen 178 cesedin dahil olduğunu söyledi. El Kudra birçok kişinin enkaz altında ya da sağlık görevlilerinin ulaşamadığı bölgelerde bulunması nedeniyle can kaybının çok daha yüksek olduğunun düşünüldüğünü söylüyor.
Savaş Gazze’de yaşayanların yüzde 85’ini de yerinden etti. Yüz binlerce kişi zaten Ümraniye kadar bir alanı kaplayan bölgede Birleşmiş Milletler’e ait barınak ve kamplarda hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yetkililer 2.3 milyonluk nüfusun dörtte birinin açlık çektiğini söylüyor. Çatışmaların devam etmesi nedeniyle insani yardımların çok azı bölgeye ulaşabiliyor. Amerikan haber ajansı AP’ye konuşan Ahmed El Naşavi adındaki bir Filistinli “Bir saat içinde ekmek diye bir şey kalmıyor. Kadınlar ve erkekler bir tarafa, ne kadar çok çocuk olduğunu görüyorsunuz. Bir çocuk için en önemli şey yemektir” diyor.
Netanyahu Hamas’a karşı “mutlak zafer” kazanılana kadar savaşı sürdürme sözü verdi. Ancak Hamas ateşkese kadar daha fazla rehine bırakmayacağını söylüyor. Hamas’ın elindeki rehineleri serbest bırakmasının diğer şartı da İsrail hapishanelerindeki binlerce Filistinlinin serbest bırakılması. İsrail hükümeti şimdilik bu konuya çok değinmese de yakınlarına kavuşmak isteyen rehinelerin ailelerinin hükümete baskısı her geçen gün artıyor. Bu hafta sonu da binlerce İsrailli Tel Aviv’de toplanarak rehineler için protestolar düzenledi. Kimileri Netanyahu’nun istifasını istedi, kimileri yeniden seçim çağrısı yaptı.
İsrail ordusu dün Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta Hamas’ın farklı zamanlarda yaklaşık 20 rehineyi tuttuğunu söylediği tünelin görüntülerini yayınladı. Tünel Han Yunus’un merkezinde 20 metre derinlikte, yaklaşık 830 metre uzunluğunda. Tünelin içinde bubi tuzakları, patlayıcılar ve çeşitli engeller olduğunu söyleyen ordu yetkilileri tünele girerken Hamas savaşçılarıyla karşılaşıldığını ve bu kişileri öldürdüklerini söyledi.
Tünelde herhangi bir rehineye rastlanmasa da serbest bırakılan rehinelerin anlattığına ve DNA kanıtlarına göre tünelde farklı zamanlarda yaklaşık 20 rehine varmış. Rehinelerden bazıları ilk ateşkes sırasında serbest bırakılırken bazıları hâlâ Hamas’ın elinde. Ordunun yayınladığı videoda yere serilmiş şilteler, battaniyeler ve yiyecek ambalajları görülüyor.