İsrail ordusu: Hamas’ın en büyük tünelini imha ettik

İsrail ordusu aralık ayında ortaya çıkardığı Hamas'ın şimdiye kadarki en büyük tünelini imha edip yeraltı geçitlerini beton basarak doldurduğunu duyurdu.

Dünya 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırılarda şu ana kadar 30 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybederken iki milyona yakın Gazzeli kentin en güneyindeki Refah bölgesinde. Kuzeyde savaş sürerken İsrail ordusu Hamas’ın tünellerine yaptığı son operasyonla ilgili bilgi paylaştı.

Son haftalarda tünellerle ilgili çalışmaları yoğunlaştırdığını söyleyen İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Aralık ayında keşfettiği şimdiye kadarki en büyük Hamas tünelinin imha edildiğini duyurdu. Tünelin bazı bölümleri istihkam birlikleri tarafından havaya uçurulurken IDF ve Savunma Bakanlığı kalan yeraltı geçitlerine beton bastı.

IDF tarafından yaklaşık dört kilometre olduğu ortaya çıkarılan tünel ordu birimlerinin aktardığına göre bazı bölgelerde yerin yaklaşık 50 metre altına iniyor ve araç geçebilecek kadar da geniş. İsrail topraklarına ulaşmadığı anlaşılan tünelin savunma için değil saldırılarda kullanılmak üzere tasarlandığı ileri sürüldü.

Tünel girişlerinden biri Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısına kadar Filistinli sivillerin genellikle iş ve tıbbi bakım amaçlı İsrail’e geçişini kolaylaştıran Erez Sınır Kapısı’ndan sadece 400 metre uzakta bulundu.

Gazze Tümeni’nin Kuzey Tugayı Komutanı Albay Haim Cohen aralık ayında bu tünelin keşfinden sonra “Tünelin genişliği Gazze sınır bölgelerindeki sivillere karşı araçla yapılan baskınlar için kullanılmasının amaçlandığını gösteriyor” demişti.

IDF tünel projesinin Hamas’ın güney tugayının komutanı ve örgütün Gazze lideri Yahya Sinvar’ın kardeşi Muhammed Sinvar tarafından yönetildiğini söylemişti.

Yine Aralık ayında ordu tarafından yapılan paylaşımda Gazze Şeridi’nden elde edilen ve Muhammed Sinvar’ı tünelden geçen bir arabada gösteren görüntüler yayınlanmıştı.

Batı Şeria’ya gece baskınları

Gazze’de saldırılar devam ederken Batı Şeria’ya da gece boyunca İsrail ordusu baskınlar düzenledi. Ordunun hedefinde Eriha’daki Akbet Cebr Mülteci Kampı, Kefr Dan ve Kuber beldesi ve Nablus’taki Balata Mülteci kampları vardı.

İsrail askerleri Akbet Cebr Mülteci Kampı’nda birçok eve baskın düzenledi, arama yaptı. Bir evi kuşatan ordu güçleriyle Filistinliler arasında çatışma çıktı. Tulkerim kentine de baskın düzenleyen İsrail güçleri çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Ramallah yakınlarındaki Kuber beldesindeki baskınlar sırasında “İsrail hapishanelerinde en uzun süre kalmış siyasi tutuklu” olarak kayda geçen Nail El Bergusi’nin eşi İman Nafi ve Hamas ile İsrail’le esir takasında serbest bırakılan kız kardeşi Hanan El Bergusi de gözaltına alındı.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 29 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Zaman ilerliyor, ateşkes ilerlemiyor: Katar ve Mısır Hamas'ı, ABD İsrail'i sıkıştırıyorZaman ilerliyor, ateşkes ilerlemiyor: Katar ve Mısır Hamas’ı, ABD İsrail’i sıkıştırıyor

İsrail basını: Ordu istifalarla sarsıldıİsrail basını: Ordu istifalarla sarsıldı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.