Zaman ilerliyor, ateşkes ilerlemiyor: Katar ve Mısır Hamas’ı, ABD İsrail’i sıkıştırıyor

Kahire'deki ateşkes görüşmelerinde ikinci günde de herhangi bir ilerleme kaydedilemedi. Hamas rehinelerin isimlerini açıklamama konusundaki kararlılığını sürdürürken İsrail de Kahire'ye heyet yollamadı. Arabulucular ise taraflara baskı yapıyor.

Dünya 5 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Filistinliler, su ihtiyaçlarını bölgedeki az sayıda yeraltı su kaynakları ve mobil depolardan karşılıyor. Fotoğraf: AA

Ramazan’ın başlamasına bir haftadan az vakit kaldı ancak İsrail ve Hamas arasında imzalanması beklenen altı haftalık ateşkes anlaşmasında ilerleme yok. Hamas pazar günü Kahire’ye bir heyet gönderdi, ABD ve Katar heyetleri de Kahire’de. Bir tek İsrail heyet yollamadı. Çünkü Hamas’tan ilk etapta serbest bırakılacak 40 rehinenin tam listesini istiyor.

Hamas ise bu talebi yerine getirmeyeceklerini açıkladı ve Gazze’ye daha çok insani yardımın girmesine izin verilmesini ve savaşın başında yerinden edilen kuzeydeki Gazzelilerin evlerine dönmesini istiyor.

Tarafların birbirlerinin taleplerini yok sayarak kendi isteklerini dayatmasından sadece birkaç gün önce ABD’li yetkililer İsrail’in altı haftalık ateşkesi “az çok kabul ettiğini” söylemişti. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby anlaşmanın altı haftalık ateşkesi kapsadığını teyit ederek önce hasta, yaşlı ve kadın rehinelerin serbest bırakılacağını belirtmişti.

Altı hafta sürecek ilk aşamanın Ramazan’ın başlayacağı 10 Mart’a kadar yürürlüğe girmesi umuluyor. Taraflar arasındaki esir takası ise 10’a bir şeklinde olacak, yani altı haftalık süreçte 40 İsrailli rehineye karşılık 400 Filistinli mahkumun serbest bırakılması planlanıyor. Geçici ateşkes sürecinde Gazze’de İsrail saldırıları nedeniyle yerle bir olan hastane ve fırınların onarılması planlanırken günde 500 kamyon insani yardım getirilmesine de izin verileceği belirtiliyor.

Katar ve Mısır Hamas’ı, ABD İsrail’i sıkıştırıyor

Washington’daki diplomatik kaynaklar ise Hamas’ın neden 40 rehinenin isimlerini içeren listeyi açıklamadığını bilmediklerini belirtiyor. Ama sorunun Hamas’ın Gazze içindeki ve dışındaki birimleri arasındaki iletişim sorunlarından kaynaklanıyor olabileceği ya da bazı rehinelerin İslami Cihad gibi başka grupların elinde olması ihtimali göz önünde bulunduruluyor.

Yine de ABD, İsrail’in görüşmelere heyet göndermemesinin ateşkes umuduna gölge düşürmesine izin vermiyor. Çünkü Hamas listeyi açıkladıktan birkaç saat sonra İsrailli heyetin Kahire’ye geleceğine inanıyorlar. Söylenene göre Mısır ve Katarlı yetkililer Biden yönetimine Kahire’deki Hamas heyetine rehinelerin isimlerini açıklamaları için baskı yaptıkları konusunda güvence vermiş.

Öte yandan ABD de İsrail’e Gazze’ye daha çok insani yardım kamyonunun girmesine izin vermesi, yardımların ulaştırılması için yeni kara ve deniz yolları açması için baskı yapıyor. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris pazar günü İsrail’in yardım akışını büyük ölçüde artırması gerektiğini söyleyerek gecikmelerin “hiçbir mazereti olmayacağını” vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden da dün Harris gibi sert bir tonda “Gazze’ye giden yardım ne yeterli ne de hızlı” dedi ama Harris’in yaptığı gibi İsrail’in adını dillendirmedi. Kirby ise Gazze’ye kamyonların girişinin İsrail hükümeti içindeki bazı kişilerin itirazları nedeniyle yavaşladığını söyleyerek “İsrail bu konuda daha fazlasını yapma sorumluluğunu taşıyor” dedi.

UNICEF Gazze’nin kuzeyindeki çocukların yüzde 16’sının, güneydeki çocukların ise yüzde beşinin akut yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Ajansın bölge direktörü Adele Khodr “Gazze’nin kuzey ve güneyindeki koşullar arasındaki eşitsizlik, kuzeydeki yardım kısıtlamalarının canlara mal olduğunun açık göstergesidir” dedi.

İsrail’den yeni UNRWA suçlaması

Bu arada İsrail ise Birleşmiş Milletler’in (BM) Filistinli mültecilere yardım kuruluşu olan UNRWA’yı yeni suçlamalarla itham etmeye devam ediyor. İsrail’in yeni iddiasına göre UNRWA, Hamas ve diğer direniş gruplarında 450’den fazla “ajan” istihdam etmiş. Ordu sözcüsü Daniel Hagari, “450’den fazla UNRWA çalışanı Gazze’deki terör gruplarına mensup. Bu tesadüf falan değil, sistematik bir durum” dedi. Hagari kamuoyuyla paylaştığı bilgileri BM de dahil diğer uluslararası ortaklarına gönderdiklerini bildirdi.

Önceki “12 UNRWA çalışanı 7 Ekim saldırılarında yer aldı” iddiası zaten ajansın en büyük bağışçılarının yardımlarını geri çekmesine neden olmuştu.

Dünya ateşkesi Mısır'da ararken Abbas Türkiye'ye geliyor: Masada neler olacak?Dünya ateşkesi Mısır’da ararken Abbas Türkiye’ye geliyor: Masada neler olacak?

Gözler Mısır'da: Ateşkes kördüğüm, Hamas heyeti Kahire'de, İsrail temsilci yollamıyorGözler Mısır’da: Ateşkes kördüğüm, Hamas heyeti Kahire’de, İsrail temsilci yollamıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.