Tel Aviv’den yola çıkan İsrailli esirlerin aileleri Kudüs’e vardı: Gerekirse Gazze’ye

Hamas tarafından esir alınan 240'a yakın İsrailli esirin aileleri günler süren yürüyüşün ardından Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi önünde toplandı. Esirler konusunda hükümetten bir adım bekleyen aileler taleplerini dile getirerek Netanyahu'yu eleştirdi.

Dünya 19 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Hamas tarafından esir alınan 240'a yakın İsrailli esirin aileleri günler süren yürüyüşün ardından Kudüs'teki Başbakanlık Ofisi önünde toplandı. Esirler konusunda hükümetten bir adım bekleyen aileler taleplerini dile getirerek Netanyahu'yu eleştirdi.

Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarla esir aldığı İsrailli rehinelerin aileleri ve destekçilerinin Tel Aviv’den başlattığı yürüyüş sona erdi. Günlerce süren yürüyüşün ardından göstericiler İsrail’in de facto başkenti Kudüs’te Başbakan Benyamin Netanyahu’nun ofisinin önünde toplandı.

Başbakanlık Ofisi önünde protesto gösterisi düzenleyen aileler Hamas’ın elindeki yaklaşık 240 İsrailli rehinenin geri alınması için hükümetin elinden geleni yapmasını talep etti. The Times of Israel‘in aktardığına göre esirlerden Eden Zacharia’nın annesi Orin “Beş gün boyunca hiç durmadan yürüyoruz. Bacaklarım, omuzlarım ve her yerim ağrıyor ama hiçbir şey kalbim kadar acıtmıyor, bu durum gerçekten canımı çok acıtıyor. Gazze’ye yürümemiz gerekse bile, Gazze’ye yürüyeceğiz. Nereye gitmemiz gerekiyorsa gideceğiz. ve çocuklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

25 yaşındaki Noam Alon da Tel Aviv-Kudüs ana otoyolu boyunca yürüyüşe katılan destekçiler dahil olmak üzere tahmini 20 bin yürüyüşçünün İsrail hükümetine “rehineleri geri getirmek için ellerinden gelen her şeyi yapması” konusunda baskı yaptığını söyledi. Alon kaçırılan kız arkadaşı Inbar’ın fotoğrafını basın mensuplarına göstererek hükümetin harekete geçmesini istedi. Alon “Bizimle görüşmelerini bekliyoruz. Yapacakları şeyleri bize anlatmalarını bekliyoruz. Daha fazla bekleyemeyiz, bu yüzden onlardan bunu şimdi yapmalarını, rehineleri geri getirmek için her türlü bedeli ödemelerini talep ediyoruz” dedi.

İsrail’in saldırılarında rehinelerin zarar görmesinden korkuluyor

Çocuğuyla yaşlısıyla esir alınan yaklaşık 240 İsraillinin 7 Ekim’de İsrail’in güneyindeki köylere ve ordu üslerine düzenlenen ve 1200 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların ardından Gazze Şeridi’ne götürüldüğü tahmin ediliyor. Kayıpların pek çok akrabası ve arkadaşı, Hamas’ı yok etmek amacıyla İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında esirlere zarar geleceğinden endişe ederken hükümet saldırının aracılı bir esir takası yoluyla rehineleri kurtarma şansını artırdığını söylüyor.

Ancak pek çok İsrailli Hamas’ın saldırısı karşısında hazırlıksız yakalandığı için hükümeti suçluyor. Netanyahu’nun kabinesinde yer alan ve partisinin bir üyesi olan Miki Zohar dün bir dinlenme tesisinde yürüyüşçüleri ziyaret etmiş ve alandakilerin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Kudüs’e yürüyenler arasında çoğunlukla savaşı destekleyen ancak Başbakan Benyamin Netanyahu’nun istifasını talep eden merkezci muhalefet lideri Yair Lapid de yer aldı.

İsrail’den Hamas’ın teklifine ret

İsrail devlet televizyonu KAN’a göre Netanyahu kabinesi Hamas’ın elinde tuttuğu 50 esire karşılık İsrail cezaevlerindeki tutuklu kadın ve çocukların serbest bırakılmasını ve Gazze’de 3 günlük ateşkesi öngören teklifi reddetti.

İsrail’de yayın yapan Kanal 12 televizyonuna demeç veren ve adı açıklanmayan bir İsrailli yetkili hükümetin daha geniş kapsamlı bir takası anlaşmasına onay vermek istediğini aktardı.

Rehinelerin durumuna ilişkin Hamas’tan açıklama

Savaşın ilk günlerinde İsrail’in hava saldırılarına misilleme olarak esirleri infaz etme tehdidinde bulunan Hamas o zamandan bu yana bazı rehinelerin Gazze’ye düzenlenen saldırılarda öldürüldüğünü açıklamıştı. Örgütten dün yapılan açıklamada esirlerin ayrı ayrı bakım merkezlerine nakledildiği, nakil sırasında bir esirin panik ataktan hayatını kaybettiği bildirildi.

Bu durum İsrail hükümetine her türlü esir takasını hızlandırması yönünde çağrıda bulunan protestocular ve destekçilerinin kaygısını artırdı. Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerden de hâlâ sonuç çıkmamış olması ailelerin hayal kırıklığını artırıyor.

Reuters‘a konuşan destekçilerden Stevie Kerem “Kaçırılan 240 kişinin olması ve hükümetin (ailelerle) konuşmaması, onlara neler olduğunu, masada ne konuşulduğunu, ne teklif edildiğini anlatmamasını akıl dışı. Ne lehte ne de aleyhte hiçbir şey söylenmiyor” diyerek Netanyahu yönetimine tepki gösterdi.

Yürüyüşte Hamas’ın kaçırdığı 85 yaşındaki kayınvalidesi Adriana Adri de vardı. Adri “Onu geri getirmek, haykırmak ve burada olması gerektiğini söylemek için Kudüs’teyiz. Vaktimiz yok, bir saatimiz daha yok ve dahası hayatta olup olmadığını bilmiyoruz” dedi.

Gösteriye yoğun katılımın olması esir aileleri tarafından olumlu karşılanırken esirler arasında 23 yaşındaki kızı Romi’nin de bulunduğu Meirav Leshem-Gonen “Tüm İsrail’in yanımızda olmasından mutluyum. Bunu önemsiyor olmaları güzel. Hükümetin de bunu görüyor olması gerekiyor” diye konuştu.

Hamas: Esirlerin bir kısmını bakım merkezlerine naklettik, biri panikataktan öldüHamas: Esirlerin bir kısmını bakım merkezlerine naklettik, biri panikataktan öldü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.