İsrail basını: Ordu istifalarla sarsıldı

İsrail basını Gazze'deki savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden sonra ordu sözcülüğünde birçok üst düzey yetkilinin istifasını sunduğunu duyurdu.

Dünya 4 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

İsrail’in Hamas’ın “Aksa Tufanı Operasyonu” adını verdiği saldırılarının ardından Gazze Şeridi’nde başlattığı işgal harekatında şu ana kadar 30 binin üzerinde Filistinli hayatını kaybetti. Şeridin adeta harabeye döndüğü, 1.5 milyonu aşkın sivilin ölüm kalım mücadelesi verdiği savaş sırasında İsrail ordusunun istifalarla sarsıldığı öne sürüldü.

Tel Aviv merkezli Kanal 14’ün aktardığı habere göre istifaların adresi İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcülüğü. İstifa edenler arasında İsrail ordusunun Yabancı Basın Sözcüsü Richard Hecht’in de olduğu belirtilen haberde şöyle dendi:

“Sözcü Daniel Hagari’nin ekibindeki iki numaralı isim Moran Katz ile bilgi sistemindeki çok sayıda yetkili, Gazze’deki savaşı gerekçe göstererek istifalarını sundu.”

Habere göre Albay Katz “İşler hem profesyonel hem de kişisel düzeyde iyi gitmiyor” diyerek istifa sundu. Deneyimli bir isim olan İskoçya doğumlu Hecht ise kendisine sert bir üslupla söylendiğini iddia ettiği görev değişikliğinin ardından istifa ettiğini açıkladı.

İsrail’de son aylarda çıkan haberler hükümet ile ordu arasında Gazze’deki savaşın yönetimi ve savaş sonrası stratejiye ilişkin derin anlaşmazlıkların altını çiziyor.

Ordu içinde Hagari huzursuzluğu

Hagari ordu sözcüsü olarak atanmadan önce deniz komando birimi Şayetet 13’ü komuta ediyor ve dönemin Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot’un yardımcılığını yapıyordu. Geçmişte de dönemin Genelkurmay Başkanı ve şimdi Savaş Kabinesi üyesi olan Benny Gantz’ın ofisinin başındaydı.

Ayrıca Hagari ordu içinde herhangi bir üst düzey görevde bulunmamasına rağmen direkt ordu sözcüsü olarak atandı. Bu nadir görülen bir durum olmasa da belirli siyasi partilere mensup olan eski genelkurmay başkanlarıyla olan ilişkileri soru işaretleri yaratıyor ve birim içinde huzursuzluğa neden oluyor. Bununla birlikte bu durumun birkaç üst düzey yetkilinin istifasına neden olmasına da muhtemel gözüyle bakılıyor.

İsrailli gazeteci Tamir Morag’a göre, askeri bir rejim söz konusu olduğu ve bazen yetkililer emeklilik yaşına gelip belirli bir neden olmaksızın görevlerinden ayrıldıkları için mesele oldukça karmaşık. Yine de bir anda emekliliğini açıklayan yetkililerin sayısı 7 Ekim’den bu yana alışılmışın dışında.

Saldırılarda 150. gün: Can kaybı 30 binin üzerinde

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 29 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana sınırda devam eden çatışmalarda en az 40 Lübnanlı sivil ve 180’den fazla Hizbullah mensubu ile en az 7 İsrailli sivil ve 10 İsrail askeri öldü.

Gözler Mısır'da: Ateşkes kördüğüm, Hamas heyeti Kahire'de, İsrail temsilci yollamıyorGözler Mısır’da: Ateşkes kördüğüm, Hamas heyeti Kahire’de, İsrail temsilci yollamıyor

İsrail Refah'taki mülteci çadırını hedef alırken ABD havadan yardım attıİsrail Refah’taki mülteci çadırını hedef alırken ABD havadan yardım attı

ABD'den ilk teyit: İsrail Gazze'de 25 binden fazla kadın ve çocuğu öldürdüABD’den ilk teyit: İsrail Gazze’de 25 binden fazla kadın ve çocuğu öldürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.