İsrail ordusu Gazze’ye sızma operasyonu düzenledi

İsrail ve Filistinli direnişçiler arasındaki savaş 20'nci gününde. İsrail ordusu gece saatlerinde Gazze'nin kuzeyine sızma operasyonu düzenledi. ABD lideri Biden Filistinlilerin bildirdiği ölü sayılarına "tam olarak güvenilemeyeceğini" söyledi. BMGK insani koridor konusunda yine anlaşamadı.

Dünya 27 Ekim 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
İsrail'in sızma operasyonundan. Fotoğraf: İsrail ordusu

İsrail ve Filistinli direniş grupları arasındaki savaşın 20’nci gününde İsrailli askerler ve tankları beklenen kara operasyonu öncesinde Gazze’ye kısa, ama nispeten büyük bir sızma harekâtı gerçekleştirdi. ABD Başkanı Joe Biden İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria’daki eylemlerini kınamakla birlikte Filistinli yetkililerin verdiği ölü sayısına güvenilemeyeceğini  söyledi. BMGK için toplanan ülkeler ateşkes konusunda yine anlaşmaya varamadı.

İsrail ordusunun perşembe günü yayınladığı gece operasyonu videosunda zırhlı araçların sınır bölgesinde ilerlediği, tanklardan ateş açıldığı ve zaten hasarlı almış binaların çevresinde patlamalar olduğu görülüyor.

Ordudan yapılan açıklamada “Savaşın sonraki aşamalarına hazırlıklarımızın parçası olarak gece boyunca Gazze Şeridi’nin kuzeyinde tankları kullanarak hedefe yönelik baskın düzenlenmiştir. Askerler operasyonu tamamladıktan sonra bölgeden ayrıldı” dendi.

İsrail Ordu Radyosu’na göre son iki buçuk haftada Gazze Şeridi’ndeki ilerleme sınırlı olsa da geceki son operasyon devam eden savaştaki en büyük saldırı oldu. İşgal altındaki Doğu Kudüs’ten haber yapan El Cezire muhabiri Alan Fisher “Geçmişte de askerlerin Gazze’ye girdiği benzer saldırılar olmuştu. Bu seferki sızma operasyonlarını sıra dışı kılan ilk kez tankların da işin içine girmesi oldu” diyor. İsrail pazartesi günü de Gazze’ye karadan tank ve piyade birlikleriyle girdiğini duyurmuştu; bu savaşın başından beri ikinci sızma operasyonu oldu.

Fisher sözlerine “İsrail ordusu çok sayıda Hamas savaşçısını öldürdüğünü ve Filistinli gruplarca kullanılabilecek altyapıya zarar verdiğini iddia ediyor. Ayrıca kurulu tanksavar mevzilerini de hedef almışlar. Bu açıkça savaşın bir sonraki aşamasına yönelik bir hazırlık” diye devam etti.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Givati Tugayı ve 162’nci Zırhlı Tümen’den birliklerin düzenlediği baskında İsrail ordusu hiç kayıp vermedi. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, “Baskın sayesinde teröristleri ortadan kaldırdık, ülkemize tehdit oluşturan şeyleri etkisiz hale getirdik, patlayıcıları imha ettik, kara kuvvetlerinin savaşın sonraki aşamalarında sorun yaşamaması için kurulan pusuları ortadan kaldırdık” dedi.

Biden, Netanyahu’ya baskı uyguladığını yalanladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu çarşamba günü Gazze’ye ağır bombardıman yapacaklarını vurgulamış, “Kara operasyonuna hazırlanıyoruz” demişti. Operasyonun tarihine savaş kabinesinin oybirliğiyle karar vereceği belirtiliyor.

ABD medyası ABD Başkanı Joe Biden’ın Hamas’ın elinde rehineler olduğu için Netanyahu’dan kara operasyonunu ertelemesini istediğini yazmıştı. Ancak ABD başkanı çarşamba günü bu haberleri yalanladı. Biden “Ona bu insanları güvenli şekilde kurtarmak mümkünse kara operasyonunu ertelemesi gerektiğini söyledim. Tabii bu kendi kararları. Ben bir şey istemedim” dedi.

Hamas’ın elinde aralarında çocuk, kadın ve yaşlı çok sayıda rehine olduğu biliniyor. İsrail son açıklamasında rehine sayısının 224’e çıktığını duyurdu. Sayının sürekli artmasının bir etkeni de rehineler arasında yabancı uyruklu kişilerin de olması. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari’nin açıklamasına göre yabancı uyruklu kişilerin ailelerine ulaşmak daha çok zaman alabiliyor.

İsrail’in hava saldırılarından. Fotoğraf: AA

Biden Filistinlilerin verdiği sayılara güvenemiyormuş

Filistinli sağlık yetkilileri 7 Ekim’den bu yana Gazze’de 7028 Filistinlinin öldürüldüğünü duyurdu. Hayatını kaybedenlerden 2913’ü ise çocuk. Filistinli sağlık yetkilileri İsrail’in hava saldırıları devam ettikçe ölü sayısının da artacağını söylüyor.

Gazze’de yaşanan bu insani kriz ve giderek büyüyen savaş 2008’deki Gazze savaşından bu yana iki taraf arasındaki en büyük çatışma. İsrail’in 2007’den bu yana Gazze’yi yöneten Hamas’ı yok etmek amacıyla başlatacağı kara operasyonu çok daha büyük can kayıplarına neden olabilir.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden Filistinli yetkililerin söylediği sayıya “güvenemeyeceğini” söylüyor. Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile düzenlediği ortak basın toplantısında “Filistinlilerin kaç kişinin öldüğü konusundaki rakamlarına dair hiçbir fikrim yok. Masum insanların öldürüldüğünden eminim, savaşın bedeli bu” diyen Biden “Ancak Filistinlilerin verdiği sayılara güvenim de yok” diye belirtti.

İsrail’in hava saldırısından sağ çıkan bir küçük kız. Fotoğraf: AA

BMGK’da anlaşmaya varılamadı

İsrail’in bu sızma operasyonu Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze’de yakıtın sonuna gelindiği için yakında faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabileceği uyarısı yaptığı bir zamanda gerçekleşti.

İsrail elektriği kestiğinden beri hastaneler jeneratörle çalışıyor, ancak bunun da bir sonu var. BM’nin Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) konuyla ilgili olarak “Yakıta çözüm bulmamız gerekiyor. Aksi takdirde yardım operasyonumuz duracak” dedi. Ne var ki bu açıklamadan sonraki saatlerde dünya yardımlar konusunda anlaşmaya varamadı. ABD’nin Gazze’ye tam ateşkes olmadan yardım girmesi için yalnızca “insani molalar” verilmesi yönündeki önergesi Rusya ve Çin tarafından veto edildi.

Rusya’nın “acil, kalıcı ve uluslararası hukuka yarışır insani ateşkes” istediği önerisi ise ABD ve İngiltere tarafından veto edildi. Aralarında Fransa ve Japonya’nın da bulunduğu diğer dokuz ülke çekimser oy kullandı. Böylece BM Güvenlik Konseyi (BMGK) çıkmaza girdi. Kurulun  konuyu bugün ve yarın da görüşmesi bekleniyor.

Biden Batı Şeria’daki baskınları eleştirdi

Öte yandan İsrail işgal altındaki Batı Şeria’da da baskın ve tutuklamalara devam ediyor. Filistinli yetkililer 7 Ekim’den bu yana 1200’den fazla Filistinlinin İsrail tarafından gözaltına alındığını, en az 103 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Biden İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria’daki eylemlerini de eleştirdi. “Radikal yerleşimcilerin Batı Şeria’da Filistinlilere saldırmasından endişe duyuyorum. Ateşe benzin dökmek gibi bir şey bu” diyen Biden “Filistinlilere Filistinlilerin bulunma hakkına sahip olduğu yerlerde saldırıyorlar ve bu artık durmalı” dedi.

Netanyahu ulusa seslendi: Hesap vereceğiz ama savaştan sonraNetanyahu ulusa seslendi: Hesap vereceğiz ama savaştan sonra

Gazze için vakit daralıyor: BM kırmızı alarmı verdi, yakıt bitti bitecekGazze için vakit daralıyor: BM kırmızı alarmı verdi, yakıt bitti bitecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.