Gazze’de katliamın 100’üncü günü: Bombalar yağıyor, insanlar yiyecek bulamıyor

Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan savaş 100'üncü gününde. İsrail'in bombardımanı ile Gazze'de insani kıyım devam ediyor.

Dünya 14 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
İsrail'in Han Yunus saldırısından kaçmaya çalışan çocuklar. Fotoğraf: AA

İsrail ile Filistinli örgütler arasındaki savaş 100’üncü gününde. Ne saldırıların ne de insan kıyımının sonu geliyor. Tel Aviv güçleri Gazze saldırılarına tüm şiddetiyle devam ediyor. İsrail Gazze Şeridi’nde “Hamas yöneticilerine karşı” yürüttüğünü söylediği ancak sivil ayrımı gözetmeyen saldırıları cumartesi günü de sürdürdü. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı İsrail’in güneydeki Refah kentinde yerinden edilmiş iki aileyi barındıran bir eve saldırdığını, bu hava saldırısında 10 kişinin öldüğünü açıkladı. Saldırının düzenlendiği evde yakınlarını kaybeden Bassem Arafeh Reuters’a elinde bir parça ekmekle ölü bir kızın fotoğrafını tutarak saldırı düzenlendiğinde ailelerin akşam yemeği yediğini söyledi. Arafeh fotoğrafı işaret ederek “Bu çocuk açtı, kuru bir parça ekmeği yerken öldü, çocukların nasıl öldüğünü görecek Uluslararası Ceza Mahkemesi nerede?” diye sordu. Arefe “Müslümanlar ve dünya liderleri nerede?” diye de öfkesini dile getirdi.

İsrail Hamas üyelerini hedef aldığını ve Hamas üyesi olmayanlara verilen zararı en aza indirmek için “elinden geleni yaptığını” açıklıyor. Ancak savaşta yaşanan kayıplar bu açıklamaları doğrulamıyor. İsrail ordusu cumartesi günü güçlerinin Han Yunus’un güney bölgesi ve Gazze Şeridi’nin merkezinde çok sayıda Hamas üyesini öldürdüğünü açıkladı. Hamas da savaşçılarının Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta bir İsrail helikopterine ateş açtığını açıkladı.

Yoğun bombardıman sürüyor

Gazze Şeridi’nin merkezinde yaşayanlar 1948’deki Nakba’dan kaçan Filistinlileri ve ailelerini barındıran mülteci kampları Al-Bureij, Al-Nuseyrat ve Al-Maghazi bölgelerinde yoğun silahlı çatışma, bombardıman ve İsrail hava saldırıları yaşandığını bildirdi. İsrail ordusu Hamas üyelerini ve bu bölgelerde bulunan örgütün komuta merkezini hedef aldığını açıkladı.

Reuters’a konuşan görgü tanıkları bir otobüsün de İsrail füzesinin hedefi olduğunu söylerken yaralı ya da can kaybı bildirilmedi. Gazze’nin kuzeyinde, Beyt Lahiya’da ve Gazze şehrinin Daraj mahallesinde 20’den fazla kişinin öldürüldüğü açıklandı.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra İsrail saldırılarında son 24 saat içinde 135 Filistinlinin öldürüldüğünü ve 312 kişinin yaralandığını söyledi. 7 Ekim’den bu yana çoğu sivil olmak üzere toplam 23 bin 843 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail ise Filistinli örgütlerden şu ana kadar en az 8 bin savaşçıyı öldürdüğünü açıkladı.

Telefon flaşlarıyla muayene

Gazze’nin Han Yunus bölgesinde bulunan Nasır Hastanesi’nde kalan bir avuç doktor artık “çökmüş” bir sağlık sistemiyle mücadele ettiklerini açıkladı. Reuters’ın haberine göre doktorlar hastaların koridorlarda ve yerlerde yattığını ve insanları telefonlarının flaşlarını kullanarak muayene ettiklerini söyledi. Bir doktor “Yoğun bakım ünitesindeki tıbbi malzemelerin çoğu kayıp. Boş yataklarımız yok, tedavi edemiyoruz. Acil servisteki ilaçlar hastalara yetmiyor. Alternatifler bulmaya çalışıyoruz” dedi.

Hamas: Esirlerle ilgilenen birimle irtibat kesildi

Savaş devam ederken İsrail’de en büyük endişe esirlerin akıbeti. Esir aileleriyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetini karşı karşıya getiren esirlerin durumu hem Netanyahu’nun siyasi geleceği açısından hem de savaşın gidişatı nedeniyle kritik bir önem arz ediyor.

Esir takası ve ateşkes görüşmelerini İsrail’in saldırıları devam ettiği için durduran Filistinli örgütler esir kartını tüketirse ateşkes için kozları kalmayacağı görüşünde. Öte yandan İsrail güçleri esirlerin de tutulduğu yerlere bombalar yağdırıyor. Bu da Netanyahu hükümetini “esirlerin hayatını ikinci plana attığı” eleştirileriyle karşı karşıya getiriyor. Devam eden İsrail saldırılarında bir gelişme daha yaşandı. Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları Gazze’de esir dört İsrailli ile ilgilenen birimle iletişimin kesildiğini duyurdu.

Kassam 2014 yılından bu yana Gazze’de esir tutulduğu belirtilen İsrail askerleri Oron Şaul ile Hadar Goldin ve Avera Mengistu ile Hişam es-Seyyid isimli sivillerin fotoğraflarının yer aldığı bir görüntü paylaştı.

‘Netanyahu hükümeti çocuklarınızı ihmal etti’

Kassam Tugaylarının Telegram hesabından İsrailli esirlerle ilgili “Vakit geçiyor” denerek Arapça ve İbranice yazılar bulunan bir görüntü yayımlandı. Görüntüde 2014 yılından bu yana Gazze’de esir tutulduğu belirtilen Oron Şaul ile Hadar Goldin isimli İsrail askerler ve Avera Mengistu ile Hişam es-Seyyid isimli sivillerin fotoğrafları yer aldı.

“10 yıl geçti, onları hatırlıyor musunuz? 2014 yılında Netanyahu hükümeti çocuklarınızı ihmal etti ve hala geri getirmedi” denen videoda Gazze’deki dört esir İsrailliyle ilgilenen birimle iletişimin koptuğu belirtildi. Gazze’deki esirlerin ailelerine seslenilen görüntüde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetinin, evlatlarının geri gelmesini umursamadığı vurgulanarak “Unutmayın, vakit geçiyor” dendi. İsrail askerleri Oron Şaul ve Hadar Goldin İsrail’in 2014 yılında Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda Kassam Tugayları tarafından esir edilmişti. Etiyopya asıllı Avera Mengistu ile Filistin asıllı İsrail kimliği taşıdığı belirtilen Hişam es-Seyyid de aynı yıl farklı zamanlarda İsrail ile Gazze’nin kuzeyindeki tel örgüleri aşarak Gazze’ye girmiş, kendilerinden daha sonra haber alınamamıştı.

Bir günde 12 katliam

İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısı 23 bin 843’e ulaştı. Gazze’deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 100 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verildi. Açıklamada İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda, son 24 saatte 135 Filistinliyi öldürdüğü, 312 kişiyi yaraladığı belirtildi. İsrail güçlerinin son bir günde “12 katliam” gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada 7 Ekim’den bu yana düzenlenen saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 23 bin 843’e, yaralananların sayısının ise 60 bin 317’ye çıktığı kaydedildi. Yaralıların bir kısmının hala enkaz altında ya da yol kenarlarında olduğu, ambulans ve sivil savunma ekiplerinin ise onlara ulaşamadığı aktarıldı.

FHKC Dış İlişkiler Sorumlusu 10Haber'e konuştu: Bu, Hamas - İsrail savaşı değilFHKC Dış İlişkiler Sorumlusu 10Haber’e konuştu: Bu, Hamas – İsrail savaşı değil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.