Gazze’de mahsur kalan akrabaları için feryat etmişti: İskoçya Başbakanı iyi haberi aldı

Gazze'de mahsur kalan eşinin ailesi için yaptığı çağrılarla gündeme gelen İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf iyi haberi aldı. Kayınpederi ve kayınvalidesinin Refah üzerinden Gazze'yi terk edenler arasında olduğu açıklandı.

Dünya 4 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
Ortada İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, sağ ve soldakiler ise Yusuf'un eşi Nadia'nın anne-babası.

Gazze’de 7 Ekim’den beri süren savaşta İskoçya’nın ilk Müslüman Başbakanı Pakistan asıllı Hamza Yusuf da gündeme gelmişti. Gazze’de mahsur kalan kayınpederi ve kayınvalidesi için yaptığı çağrılarla gündemde olan Başbakan iyi haberi aldı.

Yusuf’un Gazze’de mahsur kalan kayınpederi ve kayınvalidesinin Refah Sınır Kapısı üzerinden bölgeyi terk edenler arasında olduğu açıklandı. Gazze’deki akrabalarını ziyaret için bölgede bulunan İskoçya Başbakanı’nın ailesi Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonu başlayan İsrail bombardımanı altında mahsur kalmıştı. Eşinin annesi ve babası Elizabeth ve Maged El Nakla 28 gün sonra güneydeki Refah sınır kapısından çıkarak Gazze’den ayrıldı.

Hamza Yusuf ve eşi de ortak açıklama yaparak “Her ne kadar derin bir rahatlama hissetsek de Gazze halkının devam eden acıları nedeniyle kalbimiz kırık” dedi.

Açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Masum Gazze halkının katledilmesine ve acı çekmesine son vermek için sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Tüm taraflara acil ateşkes konusunda anlaşmaya varmaları ve yakıt da dahil olmak üzere önemli miktarda yardımın çok uzun süredir toplu cezalandırmaya maruz kalmış bir nüfusa ve tüm rehinelere ulaştırılabilmesi için bir insani koridorun açılması yönündeki çağrımızı yineliyoruz.”

‘Bu benim son videom olabilir’

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf sosyal medya platformu X üzerinden önceki haftalarda Gazze’de mahsur kalan kayınvalidesinin videosunu paylaşmıştı. Videoyu çeken kayınvalide Elizabeth El-Nakla gözyaşlarına hakim olamayarak veda etmiş, şunları söylemişti: “Bu benim son videom olacak. Gazze’den herkes bizim olduğumuz yere doğru ilerliyor. Bir milyon insan. Yiyecek yok, su yok. Ve hala giderken onları bombalıyorlar. Onları nereye koyacağız? Ama kızlarım, hastanedeki tüm bu insanlar tahliye edilemez. İnsanlık nerede? Dünyanın neresinde insanların kalbi var da bu çağda buna izin veriyor? Allah yardımcımız olsun. Hoşça kalın.”

Feryat figan sesini duyurmaya çalışmıştı

Başbakan Hamza Yusuf operasyon ardından başlayan savaşın ilk haftasında gazetecilere açıklama yaparak ailesi için feryat figan yardım çağrısında bulunmuştu. Başbakan kayınpederinin 92 yaşındaki ‘yaşlı’ annesini ziyaret için Gazze’ye gittiğini anlatmıştı. Yusuf İsrailli yetkililerin “Gazze fiilen yok edileceği” için kimsenin bölgeden ayrılmasına izin vermediğini dile getirmişti.

Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısını “kesin bir dille” kınayan Yusuf “İngiliz Dışişleri Bakanlığı’nın tüm çabalarına rağmen eşimin ailesinin güvenli şekilde bölgeden ayrılacağının garantisini hiç kimse veremiyor. Çoğu Gazzeli gibi Hamas ya da herhangi bir terör saldırısıyla hiçbir bağlantısı olmayan kayınvalidem ve kayınpederimin geceyi atlatıp atlamayacağını bilemez durumdayım” demişti.

Ailesinin çoğu Gazze’de yaşıyor

İskoçya Başbakanı Yusuf’un eşi Nadia’nın akrabalarının büyük bölümü Gazze’de. doktor olan erkek kardeşi Muhammed, eşi Duas, ikizleri Amcid ve Macid, öteki kızları Leyla ile Gazze’de yaşıyor. Nadia’nın dedesi ise 1948’de topraklarını İsrailli yerleşimcilere kaptırınca İskoçya’ya gelmiş. Nadia İsrail’in Filistinlilere uyguladığı muameleyi bulduğu sürekli eleştirerek gündeme getirmeye çalışıyordu.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.