Dünyanın bir ucundaki Japonlardan robot şirketine çağrı: Gazze’deki soykırıma ortak olma
Gazze merkezli iki telekomünikasyon şirketi, yakıt eksiği sebebiyle şebekelerinin çöktüğünü açıklarken insanların göçe zorlandığı güney bölgesi için de Tel Aviv'den işgal sinyali geldi.
Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonu ardından başlayan savaşta Gazze’deki yaşam mücadelesi devam ediyor. Yoğun saldırılar altında adeta yerle yeksan olan Gazze’de iki telekomünikasyon şirketinin şebekesi çöktü.
Filistin’in önde gelen iki telekomünikasyon şirketi Jawwal ve Paltel şebekelerinin Gazze şeridinde çöktüğünü açıkladı. İki şirket sebebin bölgede yaşanan yakıt krizi olduğunu ileri sürdü.
Paltel sosyal medya platformu X üzerinden ”Ağı besleyen tüm enerji kaynakları tükendiği için Gazze Şeridi’ndeki tüm iletişim hizmetlerinin kesildiğini duyurmaktan üzüntü duyuyoruz”diye açıklama yaptı, ”Gazze’yi bağlı tutun” hashtagi attı.
We regret to announce that all telecom services in 𝐆𝐚𝐳𝐚 𝐒𝐭𝐫𝐢𝐩 have 𝐠𝐨𝐧𝐞 𝐨𝐮𝐭 of service as all energy sources sustaining the network have been depleted, and 𝐟𝐮𝐞𝐥 𝐰𝐚𝐬 𝐧𝐨𝐭 𝐚𝐥𝐥𝐨𝐰𝐞𝐝 𝐢𝐧.#KeepGazaConnected
— Paltel (@Paltelco) November 16, 2023
Telefon ve internet şebekelerinin çökmesiyle beraber Gazze Şeridi’nde yaşayan iki buçuk milyon insanın hem dış dünya ile hem de Şeridin içinde haberleşme yolları kesildi. Gazzeliler haber almak için yerel radyo kanallarını dinliyor.
Durumdan en mustarip olanlar ise sağlık çalışanları ve ambülanslar. Katar merkezli Al Jazeera kanalı muhabiri Youmna ElSayed ”Nasser hastanesi sağlık çalışanları bomba düşmesi durumunda sesi duyabilmek ve bölgeye gidebilmek için hastanenin önünde bekliyor” dedi. Sağlık çalışanları iletişim olmaksızın insani yardımın çok zorlaşacağı uyarısı yaptı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Gazze Şeridi’nin kuzeyinde devam eden işgalin bölgenin güneyine de yayılacağı sinyali verdi.
Ordudan yapılan açıklamaya göre Halevi İsrail ordusunca işgal edilen Gazze Şeridi’nin kuzeyinde askerlerle bir araya geldi. Halevi burada askerlere “Kuzey Gazze Şeridi’ndeki askeri sistemi ortadan kaldırmaya yaklaştık. Anladığımız kadarıyla diğer alanlara devam edeceğiz” dedi, Şerid’in güneyine olası bir operasyonun sinyalini verdi.
İsrail Ordusu Hamas’ın 7 Ekim’de başlattığı Aksa Tufanı harekatından bu yana Gazzeli sivillere ”kuzeyi tahliye edin” uyarısı yapıyor. İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin kuzeyinden zorla göç ettirdiği Filistinlilerin sığındığı güneydeki Han Yunus bölgesine 15 Kasım’da havadan bildiri atıp halkın buraları terk etmesini istemişti.
Filistin İstatistik Merkezinin internet sitesinde yayımlanan açıklamada İsrail ordusunun yoğun saldırı ve ablukası altındaki Gazze’nin kuzeyinden yaklaşık 400 bin kişinin güneye göç ettiği, 807 binin ise kuzeyde tutunduğu bildirildi.
Gazze’ye 21 Ekim’den bu yana insani yardım tırları girmeye devam ediyor, tırların yakıt taşıması daha önce yasaktı ama İsrailli bir yetkili İsrail Savaş Kabinesi’nin Birleşmiş Milletler (BM) ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olmak için Gazze’ye günde iki yakıt kamyonunun girmesine izin verilmesini onayladığını söyledi.
Yetkili yakıt miktarının pandemileri önlemek için Gazze’deki su, kanalizasyon ve sıhhi tesisat sistemlerine destek sağlayacak kadar olacağını söyledi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre karar Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) isteği üzerine verildi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da Gazze’de daha çok yakıt girişine ihtiyaç duyulduğunu ve bunun sadece yardım tırları için değil hastaneler ve diğer insani hizmetler için de gerekli olduğunu söylemişti.
Dünya Sağlık Örgütünün (WHO) İsrail’in kuşattığı Şifa Hastanesinde kalan bebeklerin tahliyesini kolaylaştırmak için Mısırlı yetkililerle birlikte çalıştığı ve İsrail Savunma Kuvvetleri ile müzakerenin sürdüğü bildirildi.
ABC News’ün haberine göre DSÖ’den Dr. Richard Brennan DSÖ’nün günlerdir Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerle iletişim kuramadığını söyleyerek “Bu tamamen umutsuz bir durum” dedi.
Brennan yenidoğanların, prematüre bebeklerin ve yoğun bakım hastalarının tahliyesi için Şifa Hastanesine hareket edecek bir konvoy oluşturmaya çalıştıklarını, ancak bunun çok fazla planlama gerektirdiğini belirterek “Filistin Kızılayının ambulanslarının çoğu şu an çalışmıyor, bu yüzden Mısır’dan ambulans getirip Şifa Hastanesine götürmeyi düşünüyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler ‘in (BM) güvenli içme suyu ve sanitasyona erişimle ilgili insan hakları raportörü Arrojo-Agudo İsrail’in ablukası ve yoğun saldırıları altındaki Gazze’deki su sıkıntısına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada İsrail’in çok geç olmadan su tedarik ağı ve tuzdan arındırma tesislerini faaliyete geçirmek için Gazze’ye temiz su ile yakıtın girmesine izin vermesi gerektiğinin savunan Arrojo-Agudo “İsrail uluslararası hukuku açıkça ihlal ederek Gazze Şeridi’ne güvenli içme suyu tedarikini engelliyor. Bu durum geçen her saatGazzelileri susuzluktan ölüm ve güvenli içme suyu eksikliğinden kaynaklanan hastalık tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. İsrail suyu bir savaş aracı olarak kullanmaya son vermeli” dedi.
Arrojo-Agudo “Çocukların susuzluktan ve hastalıktan ölmesi, bombaların neden olduğu ölümlerden daha az görünüyor ve daha sessizdir. Ancak bu aynı derecede veya daha ölümcüldür” dedi ve uluslararası topluma İsrail’in uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesini sağlama çağrısı yaptı.
BM’nin Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) geçenlerde Gazze’de nüfusun yüzde 70’inin tuzlu ve kirli su içtiğini açıklamıştı.
Savaşın 42.gününde İsrail Gazze’yi bombalamaya devam ediyor. Yerinden olmuş birçok Gazzeliyi barındıran ve şehrin en büyük göçmen kampı olan Cibaliye göçmen kampında ilk gelen bilgilere göre en az 18 kişi hayatını kaybetti.
Saldırılar Batı Şeria’da da devam ediyor. Filistin haber ajansı WAFA’nın haberine göre İsrail askerlerinin Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı’na Silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile düzenlediği saldırılarda üç Filistinli öldü, ikisi ağır dokuz kişi yaralandı.
Gazze’deki hükümete göre 7 Ekim’den bu yana İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 4 bin 710’u çocuk ve 3 bin 160’ı kadın olmak üzere 11 bin 500 kişi öldürüldü.
İsrail ordusuna göre ise 7 Ekim’den bu yana 51’i Gazze içerisindeki çatışmalarda, 6’sı da Lübnan sınırında olmak üzere 372 İsrail askeri öldürüldü.