İlk günden bugüne: İsrail-Hamas savaşının zaman çizelgesi

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı savaş 19'uncu gününe giriyor. Savaşın ilk gününden bugüne kritik diyebileceğimiz neler yaşandı göz atalım.

Dünya 25 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'ndeki er-Rimal mahallesinin büyük bir bölümünü bombaladı. Fotoğraf: AA

Gazze şeridini kontrolünde tutan Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi günkü saldırısı bölgede son 50 yılın en şiddetli ve kanlı günlerinin başlamasına neden oldu. Şimdiye kadar hem Filistin hem de İsrail tarafında ölen insanların sayısı üç bini aştı. Peki savaşın ilk gününden bugüne neler oldu, zaman çizelgesi üzerinden en kritik olaylara bir göz atalım… (Saatler İsrail ve Filistin’e göredir.)

1. HAFTA

7 Ekim 2023 Cumartesi

Hamas’ın ele geçirdiği askeri araç. Fotoğraf: AA

06:35: İsrail’in orta ve güney kısımlarında roket saldırısını haber eden ilk sirenler çalmaya başladı. Hamas’ın askeri kanadının lideri Muhammed Deif, ‘operasyon’ olarak nitelendirdiği bu girişimi başlatmalarındaki amacın ‘düşmana hesap vermeye gerek duymadan saldırdığı zamanların sona erdiğini anlamasını sağlamak’ olduğunu söyledi.

07:40: İsrail ordusu Hamas direnişçilerinin Gazze’den İsrail’in güneyine geçtiğini doğruladı. İsrailli yetkililer Sderot da dahil olmak üzere bölgede yaşayanlardan evden çıkmamalarını istedi.

08:15: Kudüs’te ilk sirenler çalmaya başladı. İsrail’in Demir Kubbe savunma sistemi nedeniyle atılan roketler Kudüs’e genelde isabet etmeden imha ediliyor. Ancak bu hazırlıksız yakalanılan saldırıda roketlerin isabet edip etmediği belli değildi. Yalnız bir görgü tanığı roketlerin şehrin batısındaki ormanlık tepelere düştüğünü söyledi.

08:23: Saldırının boyutu netleşmeye başladı. Hamas İsrail’in güneyinde pek çok insanı rehin aldı. İsrail’e doğru art arda roketler fırlattı. İsrail alarm durumuna geçerek mümkün olduğunca çok yedek askeri göreve çağırdı.

10:34: Netanyahu İsrail’in Hamas’a savaş açtığını duyurdu.

10:46: İsrail savaş uçakları Gazze’deki ilk hedefleri vurdu.

11:35: İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu krizle ilgili ulusa seslendiği ilk açıklamasında İsraillilere savaşta olduklarını söyledi.

12:21: İsrail ordusu Hamas tarafından ele geçirilen kasabaları geri almak için İsrail’in güneyine asker gönderdi. İsrail’in ilk saldırıdan bu saate kadar Hamas’ın fırlattığı roket sayısının en az 2200 olduğunu tahmin ediyor.

13:46: İsrail, Hamas’ın askeri operasyonlarını planladığı tahmin edilen 21 binayı vurduğunu açıkladı.

14:29: ABD ilk açıklamasını yaptı. Ulusal Güvenlik Konseyi saldırıları kınayarak İsrail’e desteğini ifade etti. Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise gün boyunca Orta Doğu’daki mevkidaşları da dahil olmak üzere liderlerle telefon görüşmeleri yaptı.

14:35: Netanyahu kabinesi toplandı. İsrail’e sınırı olan Lübnan’da faaliyet gösteren Hizbullah kast edilerek gelebilecek herhangi bir tehdide karşı ‘bütün sınırların güçlendirileceği’ açıklandı.

17:37: Cumhurbaşkanı Erdoğan, taraflara itidal çağrısında bulunarak Orta Doğu’da kalıcı barışın sağlanabilmesi için İsrail-Filistin meselesinin çözülmesi gerektiğini dile getirdi. Erdoğan bu sorunun ancak başkenti Kudüs olan bir Filistin devletiyle mümkün olduğunu vurguladı.

18:08: ABD Başkanı Biden hayatını kaybedenlere taziyelerini ve İsrail hükümetine desteğini ifade etmek üzere Netanyahu ile görüştü. Biden, konuşmasında da ABD’nin İsrail’e desteğinin ‘kaya gibi sağlam ve yıkılmaz’ olduğunu söyledi.

22:16: Netanyahu ulusa seslenerek cumartesi gününün ‘zorlu’ geçtiğini söyleyerek, Hamas’ın faaliyet gösterdiği yerleri ‘harabe şehirlere dönüştürme’ sözü verdi.

Cumartesiyi pazara bağlayan gece: İsrail savaş uçakları Gazze’deki hedefleri vurdu. Gazze’deki 2.3 milyon insan elektriksiz kaldı.

8 Ekim 2023 Pazar

Saldırılardan kaçan aileler okullara sığındı. Fotoğraf: AA

02:19: Netanyahu, Hamas’a karşı yürütülen savaşın ‘uzun ve meşakkatli’ olacağını söyledi.

10:07. Hizbullah işgal altındaki Golan Tepeleri’nde İsrail’e ait askeri üslerden üçünü roket fırlattı. İsrail bu roketlerin üslere herhangi bir zarar vermediğini açıkladı.

11:40. Çin, bölgede tırmanan gerilimden endişe duyduğunu söyleyerek iki devletli çözümün her iki taraf için de tansiyonu düşürecek bir yol olduğunu söyledi.

12:35. Mısırlı bir polis memuru İsrailli turistlere ateş açtı. İki turist ile bir Mısırlı hayatını kaybetti.

14:12. İslam İşbirliği Teşkilatı, saldırılardan İsrail’i sorumlu tutarak, bu zamana kadarki saldırgan tutumu için İsrail’i kınadı.

14:23. Gazze şeridindeki Refah’ta ağır bombardıman başladı. Bir aileden 19 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

15:23. Ölen İsraillilerin sayısı 600’e ulaştı.

16:39. İsrail Güvenlik Kabinesi, resmen savaş halinde olduğunu duyurdu. Yapılan açıklamada ‘savaşın canice yapılan terörist saldırısıyla İsrail’e dayatıldığı’ belirtildi.

22:42. İsrail arama ve kurtarma ajansı Zaka, saldırıların ilk hedefinde olan Supernova müzik festivaline katılan gençlerden 260’ının cesedine ulaşıldığını duyurdu. Yaklaşık 100’den fazlasının rehin olduğu biliniyor.

Pazarı pazartesiye bağlayan gece: İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam etti. Saklanacakları bir yer olmayan Filistinliler hedef alınmaz umuduyla okullara sığındı.

9 Ekim 2023 Pazartesi

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları sürerken, savaşın İran ve Lübnan’a sıçrama olasılığı da korkutuyor.

04:41. BM Güvenlik Konseyi kapalı kapılar ardında toplandı ancak 15 üyeyle yapılan toplantıda ortak açıklama yapılması konusunda anlaşmaya varılamadı. Bununla birlikte tüm üyeler ‘Hamas tarafından gerçekleştirilen korkunç saldırıları’ kınadı.

05:39: BM Gazze’deki 123 binden fazla kişinin evsiz kaldığını açıkladı. Bu kişilerden 74 binine sığınak sağlandığı bildirildi.

12:00. Avusturya Filistin’e yönelik 19 milyon euroluk yardımlarını durdurma kararı aldı.

12:39. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’ye yönelik ‘tam teşekküllü kuşatma kararı aldı. Bu, bölgenin elektriğinin tamamen kesilmesi ve gönderilecek tüm gıdaların geçişine engel olunması anlamına geliyor. Gallant açıklamasında, “İnsansı hayvanlara karşı mücadele veriyoruz. Ona göre davranmalıyız” dedi.

13:15. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Hamas’ın İsraillilere yönelik saldırısını Rusya’nın Ukrayna’ya işgaline benzetti. Zelenski, İsrail’den sosyal medyaya yansıyan görüntülerle Bucha’daki toplu mezarları karşılaştırdı.

17:02. AB Komisyonu, Filistin’e yönelik tüm yardımlarını gözden geçireceğini açıkladı. AB Komisyonu’nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, “İsrail ve halkına yapılan terör ve vahşetin boyutu dönüm noktasıdır. Her zamanki bir şeymiş gibi davranılamaz” dedi.

18:57. Cumhurbaşkanı Erdoğan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile görüştü.

19:26. Netanyahu, İsrail’in güneyinde bulunan belediye başkanlarına yaptığı konuşmada, “Daha yeni başlıyoruz” diyerek, ‘Orta Doğu’nun değişmek üzere’ olduğunu söyledi.

21:54. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Komisyonu’nun Filistin’e yönelik yardımlarını gözden geçirmesinin, zamanı gelmiş ödemelerin askıya alınmasına yol açmayacağını söyledi.

Pazartesiyi salıya bağlayan gece: Gazze halkının gıda ve elektriğin yanı sıra suyu da kesildi.

10 Ekim 2023 Salı

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısında iki gazeteci hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden gazetecinin meslektaşları üzüntü yaşadı.

03:43. İsrail hükümeti Gazze Şeridi yakınlarındaki İsrail kasabalarında yaşayan halkın tahliyesinde karar kıldı.

4:40. Yerinden edilen Gazzelilerin sayısı 187 bin 500’ü geçti. UNRWA 137 binden fazla insana okullarda barınak sağlıyor.

09:10. İsrail ordusu sınırda tam kontrolü sağladığını söylerken, İsrail topraklarında Hamas’a ait 1500 cesede ulaştıklarını bildirdi.

13:12. İran, Hamas’ın saldırılarında parmağının olduğu yönündeki iddiaları reddetti. İlerleyen saatlerde Pentagon da böyle bir kanıta rastlamadıklarını bildirdi.

13:38. Hamas, Mısır tarafındaki Refah Sınır Kapısı yönetiminin, Filistin tarafındaki Refah Sınır Kapısı ekiplerini, bomba tehdidi nedeniyle derhal boşaltmaları konusunda bilgilendirdiğini söyledi.

13:44. Netanyahu’nun partisi Likud, muhalefetten siyasetçilerin de hükümette yer alacağı ‘olağanüstü hal hükümeti’ne yeşil ışık yaktı. İlerleyen saatlerde eski Savunma Bakanı Benny Gantz’a hükümette yer alması için teklif gitti.

16:26. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İsrail’de yaşananların ‘ABD politikalarının başarısızlıklarından’ kaynaklandığını söyledi.

16:59. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ‘Gazze’deki durumun çok kritik olduğunu’ söyleyerek tarafları ateşkese çağırdı.

17:37. Hamas, İsrail’in Gazze şeridi çevresindeki sahil kenti Aşkelon’a roket saldırıları gerçekleştirdi. Grup, saldırıdan bir süre önce İsrailli sivillerden bölgeyi terk etmelerini istedi.

18:11. Lübnan Hizbullah’ı İsrail tankına güdümlü füze fırlattıktan sonra İsrail de Hizbullah’a ait gözlem noktasını vurduğunu açıkladı.

19:54. Cumhurbaşkanı Erdoğan Gazze’nin elektriğini ve suyunu kesmenin insan haklarına aykırı olduğunu söyledi ve ABD’nin bölgeye uçak gemisi göndermesinin ‘katliamlara’ yol açabileceğini vurguladı.

21:11-21:35. Erdoğan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Putin ile görüştü. Putin ile görüşmesinde Erdoğan, sivil yerleşim yerlerinin hedef alınmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

21:54. ABD, özel hareket güçlerinden oluşan küçük bir grubun Hamas’a karşı operasyonlarda planlama ve istihbarat konularında yardımcı olmak üzere İsraillilerle çalıştığını bildirdi.

22:36. Biden, Hamas’ın saldırısını ‘katıksız kötülük’ olarak değerlendirdi.

23:01. İsrail ordusu Suriye’nin işgal altındaki Golan Tepeleri’nde açık araziye roket isabet etmesi üzerine Suriye’yi bombaladığını bildirdi. Roket saldırısı için herhangi bir grup suçlanmadı. Suriye hükümeti ise herhangi bir yorumda bulunmadı. İngiltere merkezli savaş gözlemcisi Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise saldırıyı Suriye topraklarındaki Filistinli bir grubun gerçekleştirdiğini söyledi.

11 Ekim 2023 Çarşamba

Fotoğraf: AA

07:44. İsrail ordusu, ABD silahlarını taşıyan ilk uçağın ABD’ye indiğini açıkladı.

11:09. Gazze’deki tek elektrik santralinin yakıtının birkaç saat içinde tükeneceği bildirildi.

12:31. Lübnan Hizbullah’ı kuzeydeki sınır kasabası Aramsha’daki İsrail askeri üssüne füze fırlattı. Grup, saldırının ‘çok sayıda’ yaralıya ve bazı askerlerin ölümüne yol açtığını iddia etti.

13:11. Papa Francis, Hamas’tan bir an önce İsrailli esirleri serbest bırakmasını istedi.

13:13. Çatışmanın başından bu saate kadar 9 BM çalışanının öldüğü bildirildi.

15:41. Enerji Bakanlığı, Gazze’nin tek elektrik santralinin yakıtının bittiğini açıkladı. İsrail elektrik tedarikini kesince halk için geriye jeneratörler kalmıştı ancak bunların da yakıtları tükenmiş oldu.

17:07. Muhalefetteki eski Savunma Bakanı Benny Gantz, Netanyahu ile savaş zamanı birlik hükümeti kurmak için anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Böylelikle beş üyeli ‘savaş zamanı kabinesi’ kurulmuş oldu. Kabinede Netanyahu, Gantz, Gallant ve ‘gözlemci’ olarak iki üst düzey yetkili bulunacak.

23:52. Netanyahu, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarında ‘askerlerin kafasını kestiğini ve kadınlara tecavüz ettiğini’ iddia etti ve İsrail’in Hamas’ı ‘ezip yok edeceği’ni söyledi. Ayrıca bütün Hamas üyelerinin ‘ölü adam’ olduğunu ifade etti.

12 Ekim 2023 Perşembe

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarından. Fotoğraf: AA

00:41. Biden, Hamas’ın saldırısının Holokost’tan beri Yahudilere yönelik ‘en kanlı saldırı’ olduğunu söyleyerek, Hamas’ın eylemlerini ‘katıksız kötülük’ olarak nitelendirdi.

09:03. Mısır, Refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye insani koridor oluşturulması konusunu ABD ile görüşüyor. Ancak İsrail’in bölgeyi ele geçirme stratejisi olarak gördüğü için sivillerin göçü için koridor açılmasını reddediyor.

09:07. İsrail ordusu Gazze’ye kara operasyonuna hazırlandığını duyurdu.

10:12. BM, 340 bin Gazzelinin yersiz kaldığını duyurdu. Bu Gazzelilerden 218 bin 600’ünün UNRWA’ya ait 92 okulda kaldığı bildirildi.

11:02. Hamas, çarşamba gecesi İslami Cihad Komutanı Musa Nasır’ın kuzeydeki Beyt Lahia kentinde ailesinin evine düzenlenen hava saldırısında öldürüldüğünü duyurdu.

11:04. BM, Gazze’de 650 bin kişinin İsrail kuşatması altında ciddi su sıkıntısı çektiğini söyledi.

12:55. Sosyal medya platformu X Hamas’la bağlantılı yüzlerce hesabı askıya aldı.

13:59. Mısır, İsrail’in Refah kapısının Filistin tarafındaki kısmına yaptığı saldırılarla sınırda uygulamaları felç ettiğini söyledi.

14:29. Netanyahu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüştü. ‘Bir Yahudi olarak’ İsrail’e geldiğini söyleyen Blinken, İsrail’in ‘kendini savunma hakkı olduğunu’ söyledi.

14:40. İsrail hem Şam hem de Halep Havaalanı’nı vurdu.

19:29. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in Gazze’deki eylemlerini ‘katliam’ olarak nitelendirdi.

20:57. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile görüşmesinde, İsrail’in saldırısını durdurmaması halinde savaşın tüm Orta Doğu’yu etkileyeceğini söyledi.

23:46. ABD ve Katar, İran’ın esir takası anlaşması kapsamında alması gereken 6 milyar dolarlık fonuna erişme talebinde bulunması halinde harekete geçmeme konusunda anlaştı.

13 Ekim 2023 Cuma

Gazze’de karasal savaşın başlayacağı endişeleri artarken, savaş İran ve Lübnan dahil olması olasılığı da yükseliyor.

01:11. Lübnan Hizbullah’ı, İsrail’e insansız hava aracı gönderdi. Abdullahiyan Hizbullah’a atıfta bulunarak İsrail’in bombardımanları devam ederse savaşta ‘yeni cephelerin açılabileceğini’ söyledi.

02:52. Fransa, Filistin yanlısı protestoları yasakladı ve Yahudileri ‘antisemitizmin yeniden hortlamasından’ koruyacağı sözünü verdi.

07:14. İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki 1.1 milyon kişinin 24 saat içinde bölgeyi boşaltması talimatı verdi.

08:18. Gazze’de yersiz kalan Filistinlilerin sayısı 413 bini aştı.

10:46. BM, Gazze ve Batı Şeria’daki 1.2 milyon Filistinliye yardım etmek ve onları korumak için 294 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek bir destek çağrısı başlattı.

10:50. Mısır, Gazze sınırını güçlendirmek ve herhangi bir ihlali önlemek için ‘bir benzeri görülmemiş önlemler’ aldı.

12:03. Çin’in başkenti Beijing’deki İsrail Büyükelçiliği’nin çalışanı saldırıya uğrayarak hastaneye kaldırıldı.

16:38. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), insanları zorla tahliye etmenin hastanede yatan bazı hastalar için ‘ölüm cezası’ olacağını söyledi.

20:01. Lübnan’ın güneyindeki sınır çatışmalarını takip eden uluslararası gazetecilerin toplandığı yere düşen İsrail bombası bir Reuters muhabirinin ölümüne ve altı kişinin yaralanmasına neden oldu.

21:17. Hamas, İsrail’in Gazze’den ayrılmaya çalışan bir konvoyu bombaladığını ve 70 kişinin ölümüne neden olduğunu duyurdu. Ölenlerin büyük bir kısmının kadınlar ve çocuklar olduğu bildirildi.

22:49. Gazze’deki can kaybı 1900’e yükseldi, yaralı sayısı ise 7,696’ya ulaştı. Ölenlerin 276’sının kadın, 500’ünün çocuk olduğu bildirildi.

2. HAFTA

14 Ekim 2023 Cumartesi

Refah kentine düzenlenen hava saldırıları sonucu bölgeden dumanlar yükseldi. Fotoğraf: AA

00:48. Biden Gazze’deki insani krizi ele almanın öncelik olduğunu söyleyerek savaştan etkilenenlere yardım ulaştırılması için ekibine ‘İsrail, Mısır, Ürdün, diğer Arap ülkeleri ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışma talimatı’ verdiğini söyledi.

04:44. Batı Şeria’da 16 Filistinli daha öldürüldü. Savaşın başından beri Batı Şeria’da öldürülenlerin sayısı 51’e ulaştı.

09:47. AB Dış Politika Şefi Josep Borrell İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki bir milyon insanın tahliyesi için daha çok zaman vermesi gerektiğini söyledi.

11:09. ABD Hava Kuvvetleri İsrail’in Gazze’ye saldırılarını desteklemek için Orta Doğu’ya F-15E savaş uçakları yönlendirdiğini duyurdu.

11:11. Birleşmiş Milletler’in Gazze’ye tıbbi malzeme taşıyan uçağı Mısır’ın Sina Yarımadası’ndaki El Ariş Havaalanı’na inerek Refah sınır kapısının açılmasını beklemeye başladı.

11:43. Abdullahiyan Hizbullah yetkilileriyle görüştü ve söz konusu grubun ‘Siyonist oluşumun işlediği suçlara cevap vermeye tam olarak hazır olduğunu’ söyledi ve “Savaşın büyüyüp büyümeyeceğine, yeni cephelerin açılıp açılmayacağına Hizbullah karar verecek” dedi.

11:51. Mısır Gazze’den ülkeye geçişin sağlandığı Refah sınır kapısının Mısır tarafına kitlesel göç endişesiyle ‘geçici’ olduğunu iddia ettiği beton duvarlar ördü.

13:15. Mısır ABD ve İsrail ile yaptığı görüşmeler sonucunda Gazze’deki yabancıların Refah sınır kapısından geçmesine izin verilmesi konusunda anlaştı.

14:17. Hamas’ın siyasi liderlerinden Halid Meşal “Türkiye İsrail’in cinayetlerine dur demeli. Elektrik ve suyun kesilmesine dur demeli. Türkiye’den ve İslam ülkelerinden bir İslam Zirvesi gerçekleştirmelerini bekliyoruz” dedi.

17:22. Gazze’de bulunan 300 çifte vatandaşlı Türk’ten 30’unun tahliyesinin yapıldığı bildirildi.

17:42. Sınırdaki birlikleri denetlemeye giden Netanyahu askerlere “Yeni aşamaya geçiyoruz” dedi.

20:37. İsrail ordusu Gazze Şeridi’nde hava, kara ve deniz kuvvetlerini de kapsayacak ‘koordineli’ bir saldırı hazırladığını açıkladı.

15 Ekim 2023 Pazar

Fotoğraf: AA

03:18. ABD Doğu Akdeniz’e İsrail’i desteklemek için ikinci bir uçak gemisi göndereceğini duyurdu. Bu uçak gemisinin Eisenhower olduğu belirtildi.

09:32. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail’in Şam ve Halep’teki havaalanlarını vurduğunu söyledi.

09:52. Blinken, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile görüştü.

15:21. Papa Francis, hem Gazze’ye insani koridor açılması çağrısında bulundu hem de Hamas’tan elinde tuttuğu esirleri serbest bırakmasını istedi.

15:27. BM sığınaklarındaki suyun bitmek üzere olduğu bildirildi. İlerleyen saatlerde İsrail Enerji Bakanı, Biden ile görüşen Netanyahu’nun Gazze’ye su akışının sağlanması konusunda mutabık kaldığını duyurdu.

15:47. Netanyahu Hamas’tan ‘kana susamış canavarlar’ diyerek bahsetti ve hepsinin parçalanıp yok edileceğini söyledi.

16:55. Blinken ile görüşen Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, televizyonda canlı yayınlanan görüşme sırasında İsrail’in kendini savunma sınırını çoktan aştığını söyleyerek, bunun artık Gazzelileri cezalandırmaya dönüştüğünü söyledi.

19:29. Lübnan’daki BM barış gücü UNIFIL’in güneydeki askeri karargahı vuruldu. Hiç kimse yaralanmasa da hangi tarafın roketinin isabet ettiği belirlenemedi.

20:36. Gazze’de binden fazla kişinin İsrail’in hava saldırıları sebebiyle yıkılan binaların altında kaldığı bildirildi.

22:23. ABD Senatosu İsrail’e savaş yardımında bulunmaya hazırlanıyor.

16 Ekim 2023 Pazartesi

Arama kurtarma çalışmalarından. Fotoğraf: AA

06:41. Blinken Refah Sınır Kapısı’nın geçici olarak yabancı uyruklu kişilerin Mısır’a geçişi için açılacağını bildirdi.

08:48. ABD, Mısır ve İsrail’in Gazze’nin güneyinde geçici süreliğine ateşkes konusunda anlaştığı duyuruldu ancak daha sonra İsrail bu bilgiyi yalanladı.

10:03. İsrail, Lübnan sınırındaki 28 köye tahliye emri verdi.

12:43. Mısır, Refah Sınır Kapısı’nın açılamamasından İsrail’i sorumlu tuttu.

13:37. Blinken Mısır ve Suudi Arabistan ziyaretlerinin ardından bir kez daha İsrail’e döndü.

17:36. Knesset’te konuşan Netanyahu, Lübnan Hizbullahı’na “Bizi test etmeyin” uyarısı verdi. Knesset’te konuşmalar devam ederken kentte siren seslerinin çalması üzerine oturuma ara verilmek zorunda kaldı.

19:21. UNRWA şefi Philippe Lazzarini, Gazze’de yedekte bulunan suyun da bitmek üzere olduğunu duyurdu.

22:22. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Hamas lideri İsmail Haniye görüştü. Görüşmeden kısa bir süre sonra Hamas yetkilisi Meşal, 199 İsrailli esire karşılık 6 bin Filistinli mahkumun serbest bırakılmasını istedi.

17 Ekim 2023 Salı

Hastaneye saldırı sonucu çok sayıda Filistinli, Şifa Hastanesi’ne taşındı. Fotoğraf: AA

12:44. Ürdün Kralı 2. Abdullah ‘Ürdün ve Mısır’ın Filistinli mülteci kabul etmeyeceğini’ vurgulayarak bunun ‘kırmızı çizgileri’ olduğunu söyledi.

14:42. Uluslararası Enerji Ajansı, Orta Doğu’daki devam eden savaşın yakıt fiyatlarına yansıyabileceğini belirtti.

16:41. İsrail ordusu, Hamas’ın üst düzey komutanlarından Ayman Nofal’ı hava saldırısında öldürdüğünü duyurdu.

16:47. Fidan, Suudi Arabistan’daki İslami İşbirliği Teşkilatı toplantısında, “Müslüman dünyası, başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz Filistin devleti hayat bulana kadar cesur kararlar almalı” sözlerini dile getirdi.

20:50. Gazze Sağlık Bakanlığı, Ehli Arap Hastanesi’ne düzenlenen saldırıda 500’den fazla sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

22:36. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas çarşamba günü Ürdün’de düzenlenmesi planlanan ve aralarında Ürdün, Mısır, ABD ve Filistin’in bulunacağı dörtlü zirveden çekildiğini açıkladı.

Salıyı çarşambaya bağlayan gece: Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Suriye gibi ülkelerde Müslümanlar sokağa döküldü, İsrail büyükelçiliğine gidildi ve polisle çatışmalar yaşandı.

18 Ekim 2023 Çarşamba

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Filistin polisi, Gazze’deki hastane saldırısını protesto edenlere müdahale etti. Göstericiler, ateş yakarak bazı yolları kapattı. Fotoğraf: AA

00:00. İsrail ordusu, hastaneye düzenlenen saldırıda parmağı olduğunu reddetti, suçu İslami Cihad’ın üzerine attı.

00:57. Ürdün Kralı 2. Abdullah dörtlü zirveyi iptal etti. Hem Abdullah hem de Abbas, Biden ile görüşme yapmayı reddetti.

03:06. İslami Cihad, İsrail’in suçlamalarını reddetti.

08:02. ABD Hazine Bakanlığı, İsrail’e yönelik saldırıları ardından Hamas’a yönelik yaptırımlarını açıkladı. Listedeki dört ismin Türkiye bağlantısı olduğu görüldü.

11:05. Gazze İçişleri Bakanlığı, İsrail’in önceki gece yaşananlara rağmen hava saldırılarına devam ettiğini söyledi.

11:10. Biden İsrail’e vardı ve bizzat Netanyahu tarafından karşılandı. İkilinin havaalanında çok yakın bir şekilde sarılması dikkat çekti.

12:13. Sisi, Filistinli mültecilerin Sina Yarımadası’na geçişine izin vermeyeceğini söyledi.

14:02. İran, Arap ülkelerinden İsrail’e karşı petrol ambargosu uygulamasını istedi.

15:28. Gazze’deki hastanede ölenlerin sayısı 471 olarak düzeltildi.

18:00. İsrail, Gazze’ye sınırlı insani yardımın geçmesine izin vereceğini duyurdu.

19:02. ABD, Gazze’ye 100 milyon dolarlık insani yardım sağlayacağını duyurdu.

19:10. ABD, mevcut istihbaratların hastane saldırısını İsrail’in gerçekleştirmediğini gösterdiğini söyledi.

23:32. ABD polisi, Washington’ın İsrail ve Hamas arasında ateşkesi sağlamasını isteyen onlarca protestocuyu tutukladı.

19 Ekim 2023 Perşembe

Gazze’deki İsrailli esirlerin aileleri, 14 Ekim gecesi ellerinde pankartlarla İsrail Savunma Bakanlığı binası önünde hükümeti protesto etti.
Kaynak: AA

01:33. ABD ve Mısır Refah Sınır Kapısı’nın insani yardım için açık kalması konusunda anlaştı.

12:31. Almanya’da Filistin yanlısı yürüyüşte 60’tan fazla polis yaralandı, 174 kişi tutuklandı.

14:11. Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, Netanyahu ile yaptığı ortak basın toplantısında, “Sizin kazanmanızı istiyoruz” dedi.

18:12. İsrail’in Türkiye’deki tüm diplomatlarını çektiği iddia edildi. İlerleyen saatlerde Times of Israel, haberi AFP’ye dayandırarak yayına aldı.

18:59. ABD, son günlerde meydana gelen büyükelçilik baskınları sebebiyle yurt dışındaki vatandaşlarına ‘dikkatli olma’ çağrısında bulundu.

19:20. Gallant, askerlere yaptığı konuşmada, “Yakında Gazze’yi içeriden göreceksiniz” diyerek kara operasyonunun sinyalini verdi.

20:50. Hamas güvenlik güçlerinin başı Jihad Muheisen, Gazze’nin kuzeyindeki Şeyh Radvan’da yakınlarıyla birlikteyken İsrail’in saldırısına kurban gitti.

23:01. ABD donanmasına ait bir savaş gemisi, Yemen tarafından İsrail’e yapılan füze saldırısını önledi.

23:35. Savaşın başladığı 7 Ekim’den beri savaş hattında habercilik yapan 21 gazetecinin bildirildi.

3. HAFTA

22 Ekim 2023 Pazar

“Dün Srebrenitsa’ydı, bugün Gazze” yazılı pankart. Fotoğraf: Radio Free Europe

09:36. Türkiye’den yeni yardımlar yola çıktı. Yardımların sağlık malzemesi ağırlıklı olduğu belirtildi.

09:58. Hamas, bir gece İsrail saldırılarında en 55 kişinin öldüğünü bildirdi.

15:38. Netanyahu, savaşa Lübnan Hizbullahı’nın dahil olması halinde Lübnan’ı yıkımın beklediği uyarısında bulundu.

19:52. İkinci yardım konvoyu Refah Sınır Kapısı’ndan geçti.

23:30. Fransa’da polis izinli ilk Filistin yanlısı gösteri düzenlendi.

24 Ekim 2023 Pazartesi

05:53. Beyaz Saray Mısır’dan Gazze’ye insani yardımın devam edeceğini duyurdu.

08:15. İsrail gece boyunca hem Han Yunus ve Refah’a saldırı düzenledi.

11:10. İsrail Gazze’ye tank ve piyadelerle karadan girdi, bir İsrail askeri öldü 3 asker yaralandı.

21:25. Hamas iki rehineyi daha serbest bıraktı. Böylelikle 222 rehineden toplamda 4’ü serbest kaldı.

25 Ekim 2023 Salı

Hamas’ın serbest bıraktığı esirler. Fotoğraf: AA

06:26. Hamas serbest bıraktığı iki İsrailli rehinenin videosunu yayınladı. Videoda esirlerden birinin Hamas savaşçılarından ayrılırken elini sıkarak veda etmesi dikkat çekti.

10:34. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Lübnan’a “Ateşle oynuyor” diyerek gözdağı verdi.

12:40. Serbest bırakılan esirlerden ve aynı zamanda Hamas savaşçısının elini de sıkan Yocheved Lifschitz, esir tutulduğu süreçte kendisine iyi bakıldığını söyledi.

17:21. Erdoğan ve Putin telefonda görüştü. Erdoğan’ın Putin’e, “Batı’nın sessizliği Gazze’deki insani krizi büyütüyor” dediği bildirildi.

17:49. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK’da yaptığı konuşmada Filistinli direniş örgütlerinin saldırıya geçmesinin ani olmadığını belirterek, Filistin’in 56 yıldır işgal halinde olmasına dikkat çekti.

20:07. İsrail’in BM Elçisi Gilad Erdan, Guterres’ten istifasını istedi.

Savaşın 3. günü: Gazze'de ağır bombardıman, ateş Kudüs ve Batı Şeria'ya da düştüSavaşın 3. günü: Gazze’de ağır bombardıman, ateş Kudüs ve Batı Şeria’ya da düştü

Hamas, festivalde dans eden 260 genci katletmiş; İsrail ölüm oldu Gazze'ye yağıyorHamas, festivalde dans eden 260 genci katletmiş; İsrail ölüm oldu Gazze’ye yağıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.