Gözler Vladivostok’ta: Kuzey Kore lideri Kim, Putin için düştü yollara

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yapacağı zirve için Vladivostok'a doğru yola çıktığı bildirildi. Bu, Kim'in iktidara geldiği 2011'den bu yana yurt dışına yaptığı 10'uncu ziyaret olacak.

Dünya 12 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Bu, Kim Jong Un'un 12 yılda yurt dışına yaptığı 10'uncu seyahat. Fotoğraf: KCNA

Güney Kore medyasının bir hükümet yetkilisine dayandırdığı habere göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un yabancı ülkelere gerçekleştirdiği ziyaretler için kullandığı zırhlı tren Pyongyang’dan ayrılarak Rusya’nın Vladivostok kentine doğru yola çıktı.

En az 20 kurşungeçirmez vagon içerdiği söylenen tren, ortalama bir trenden de daha ağır, dolayısıyla 59 km/saat hızın üzerine çıkamıyor. Vladivostok’a yapılacak yolculuğun tam bir gün sürmesi bekleniyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile silah tedarikini sağlamak ve bunun karşılığında Rusya’dan uydu, nükleer enerjiyle çalışan denizaltılar için ileri teknoloji ve gıda yardımını görüşmek amacıyla bu seyahate çıktığı iddia edilen Kim’in Rus liderle görüşmesi bugün gerçekleşmesi bekleniyor. Kremlin, Kim’in ‘ilerleyen günlerde’ Rusya’yı ziyaret edeceğini zaten doğrulamıştı.

Bu görüşme, Beyaz Saray’ın iki ülke arasındaki silah müzakerelerinin ‘aktif bir şekilde ilerlediğine’ dair yeni bilgilere sahip olduğunu açıklamasının ardından geldi. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Kuzey Kore’ye yaptığı son ziyaret sırasında Pyongyang’ı Rusya’ya ‘topçu mühimmatı satmaya ikna etmeye’ çalıştığını söylemişti.

Putin ile yapılması beklenen ikili zirve gerçekleşirse bu, Kim’in pandemiden bu yana dört yıldır ilk uluslararası ziyareti olacak. Kim’in son yurt dışı seyahati 2019 yılında dönemin ABD Başkanı Donald Trump ile nükleer silahsızlanma konulu görüşmeleri olmuştu.

Carnegie Endowment for International Peace’den Ankit Panda’nın BBC International’a bu ziyaretin hem Rusya’nın hem de Kuzey Kore’nin ihtiyaç duydukları şeyleri birbirlerinde bulduğu bir dönemde gerçekleştiğini söyledi. Panda, “Şimdi önemli olan, her iki tarafın da diğerinin yardımı için ödemeye hazır oldukları uygun bedelde anlaşıp anlaşamayacağı” dedi.

Bu arada bu ziyareti ilginç yapan bir diğer şey de bunun Kim’in 2011’de iktidara gelmesinden bu yana sadece 10’uncu yurt dışı seyahati olması. Bu ziyaretlerin büyük bir çoğunluğu da zaten 2018 ila 2019 yılları arasında gerçekleşti. 10 ziyaretten üçü ABD, biri Vietnam, dördü Çin, biri Kuzey ve Güney Kore’yi birbirinden ayıran askerden arındırılmış bölgede gerçekleştirilmişti.

Kuzey Kore lideri Kim zırhlı trenle Rusya yolcusuKuzey Kore lideri Kim zırhlı trenle Rusya yolcusu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.