Güney Kore’nin MZ kuşağıyla tanışın: Fazla mesai saatlerine savaş açtılar
Güney Kore'nin ana muhalefet partisi lideri Lee Jae Myung Busan'ı ziyaret ettiği sırada bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırının ardından hastaneye kaldırılan Lee şu anda yoğun bakımda. Lee'nin aile mezarına da geçen yıl saldırı düzenlenmişti.
Güney Kore’nin muhalefet partisi lideri Lee Jae Myung Güney Kore’nin en büyük şehirlerinden Busan açıklarındaki Gadeok Adası’nda inşa edilen yeni havalimanının şantiyesini ziyaret ettikten sonra gazetecilerin sorularını cevaplıyordu. Lee’nin adının yazılı olduğu kağıt taç takan 67 yaşındaki bir adam siyasetçiden imza istedi ve sonra beklenmedik bir anda bıçağı 55 yaşındaki Lee’nin boğazına sapladı.
Medyaya yansıyan görüntülerde Lee’nin saldırıdan sonra gözleri kapalı yerde yattığı ve çevresindekilerin daha fazla kan akmaması için boğazına mendil bastırdığı görülüyor. Saldırgan olay yerinde tutuklandı. Saldırıda kullanılan bıçağın internetten satın alındığı belirtiliyor. Yaklaşık 20 dakika sonra şehrin üniversite hastanesine kaldırılan Lee’nin bilinci tedavi gördüğü sırada açıktı partisinin açıklamasına göre. Lee ilk müdahalenin ardından ameliyat için helikopterle Seul’e nakledildi.
Busan’daki hastane yetkilileri hayati tehlike olmadığını söylese de parti sözcüsü Kwon Chil Seung Lee’nin şahdamarında hasar ihtimali olduğunu, dolayısıyla doktorların kanamanın devam edebileceğinden şüphelendiğini söyledi. Lee’nin tedavi gördüğü Seul Hastanesi’nin dışında destekçilerinden oluşan bir kalabalık toplandı. “Lee Jae Myung güçlü ol!” diye haykırdılar. Fransız haber ajansı AFP, Lee’nin yoğun bakımda tutulduğunu aktardı.
Saldırıya tepkiler çoğalırken Güney Kore’de çalışan gazeteci Célio Fioretti de 10Haber’e ülkedeki atmosferi anlattı.
Ülkenin Andong kentinde yoksulluğun içine doğan Lee ilkokuldan sonra okula devam etmek yerine fabrikada çalışmaya başlamış, sonra eğitimine devam ederek avukatlık diploması almış ve insan hakları avukatı olmuştu.
Sol eğilimli Demokrat Parti’nin (DPK) genel başkanlığını yapan Lee 2022’de çekişmeli başkanlık yarışında muhafazakâr Yoon Suk Yeol’a karşı seçimi kaybetmişti. Lee’nin 2027’de yeniden başkanlığa adaylığını koyması bekleniyor. Son anketler Lee’nin dişli bir rakip olduğunu gösteriyor.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Yoon rakibini hedef alan saldırıyı kınayarak “bu tür şiddet olaylarına hiçbir koşulda müsamaha gösterilmemesi gerektiğini” söyledi. Lee’nin sağlığı için “derinden endişe duyduğunu” dile getiren Yoon rakibinin en iyi koşullarda tedavi görmesi ve polisin saldırıyı detaylıca araştırması için talimat verdi. Parti sözcüsü Kwon Chilseung de Lee’nin partisinin olayı “terör eylemi” ve “demokrasiye karşı saldırı” olarak gördüğünü söyledi.
Lee Seongnam belediye başkanlığını yaptığı dönemden kalma bir kalkınma projesinde rüşvet aldığı iddiasıyla yargılanıyor. Ancak siyasetçi suçlamaları reddedip bunun “kurmaca” ve “komplo” olduğunu söylüyor. Lee bu suçlamaları protesto etmek amacıyla üç hafta da açlık grevi yaptı.
Güney Kore’de çalışan Fransız gazeteci Célio Fioretti saldırının nisandaki parlamento seçimlerine nasıl yansıyacağını 10Haber’e değerlendirdi ve bunun Lee’yi hedef alan ilk saldırı olmadığını söyledi. Geçen yıl siyasetçinin aile mezarına da saldırı olmuş, mezarın çevresine dört küçük çukur açılmış ve ikisinin içine birer taş yerleştirilmişti. Taşların üstüne ise “doğum, ışık ve enerji” anlamına gelen Çince üç karakter yazılmıştı. Polis bu konuyla ilgili olarak “terörizm” şüphesinden soruşturma başlatmıştı.
Fioretti, “Bu tür bir olayın 99 gün sonra yapılacak seçimlerde etkisi olacağı kesin. Zaten şu an anketler DPK’nın biraz önde olduğu yönünde. Saldırgan muhtemelen DPK karşıtıydı, bu nedenle Yoon Suk Yeol’ın partisinin saldırganla bağlantısı olmadığını net şekilde göstermesi şart. Ancak halkı buna inandırsalar bile Kore toplumunun gözünde ‘şiddeti körükleyen parti’ imajına sahip olacakları kesin” dedi.
Bununla birlikte Fioretti, Lee’nin yargılandığı yolsuzluk davasını unutmamak gerektiğini de söyledi, siyasetçinin suçu kanıtlanırsa durumun DPK’nın aleyhine dönebileceğini ekledi. Ama Fioretti’nin de belirttiği gibi saldırı iktidardaki partiyi sıkıntıya soktu, çünkü nisan ayındaki seçimlerde çoğunluğu kazanmak istiyorsa “toplumu kutuplaştırmadığını” göstermek zorunda.
Fioretti iki partinin de geleneksel siyaseti “sınırlarının dışına çıkaran bir savaş sürdürdüğünü” söylüyor. “İki parti de yoğun şekilde medyayla oynuyor ve neredeyse her gün birbirleri hakkında yalan haberler yayıyorlar” diyen Fioretti “Bu kutuplaşmış ortamda ortada kalmanın imkanı yok, ya bir tarafın yanındasınızya da karşısında” diye sürdürdü.
Güney Kore’de ateşli silah taşıma konusunda katı kısıtlamalar var ve ülke genelindeki şiddet suçlarının oranı çok düşük olsa da bıçak gibi diğer silahlarla işlenen siyasi şiddetlere daha önce de rastlandı. Mesela 2006 yılında o zamanlar muhafazakâr parti lideri olan, sonra da devlet başkanlığına getirilen Park Geun Hye katıldığı bir etkinlikle bıçaklı saldırıya uğramış, yüzünde operasyon geçirmesini gerektirecek kesikler oluşmuştu.
Ayrıca Lee’nin Demokrat Parti’deki selefi Song Young Gil de 2022’de Lee’nin seçim kampanyası sırasında bir saldırganın çekiçli saldırısına uğramıştı.