Samsung, çipe Türkiye’nin milli gelirinin dörtte birini yatıracak

Samsung, Güney Kore’de dünyanın en büyük çip fabrikasını kurmak için kolları sıvadı Güney Koreli şirket, 20 yılda 230 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Bu rakam, Türkiye'nin geçen yıl 905,5 milyar dolar olarak gerçekleşen gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık dörtte birine denk geliyor.

Ekonomi 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Samsung, ülkesi Güney Kore’de dünyanın en büyük çip fabrikasını kurmak için çalışmalara başladı. Güney Koreli şirket, yeni fabrikalar için 230 milyar dolarlık yatırım yapacak. Bu rakam, Türkiye’nin geçen yıl 905,5 milyar dolar olarak gerçekleşen gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık dörtte birine denk geliyor.

Samsung, kendi ülkesi Güney Kore’de yeni çip fabrikaları kurmak için 230 milyar dolar yatırım yapacaklarını duyurdu. Teknoloji devi şirket, yapacağı bu yatırımla dünyanın en büyük çip fabrikasını kurmak istiyor. Samsung tarafından gelen bilgilere göre bu yatırım, çip sorunu da büyük oranda azaltacak.

Samsung tek başına, 5 yılda Türkiye’nin milli gelirinin yüzde 40’ı kadar teknoloji yatırımı yapacak

20 yıllık sürede gerçekleşecek yatırımlarda Güney Kore hükümeti de etkili olacak. Hükümet, ek olarak bugün 383 milyar dolarlık özel yatırım planı açıkladı. Ek olarak yatırım dışında vergi desteği de sağlayacak. Güney Kore, bu yatırımla teknoloji ve çip alanındaki rekabeti artırırken ülkenin işsizlik sorununu da azaltmayı hedefliyor.

Salgın çip sorununu körükledi

2019 yılında Covid nedeniyle dünya çapında pandemi yaşandı. Pandemi nedeniyle evlerde daha çok zaman geçiren insanlar, teknolojik ürünlere yöneldi. Hızlı talep artışı nedeniyle de bütün teknoloji şirketlerinde çip sorunu çıktı.

Bu sorundan en çok muzdarip olan şirketlerin başında gelen Samsung ve Intel gibi üreticiler, birçok yatırım yaptılar ancak aradan yaklaşık 4 yıl geçmesine rağmen çip sorunu hâlâ tam olarak çözülmüş değil. Yatırımlar devam ederken yeni teknolojik ürünler de üretilmeye devam ediyor.

Çip krizi Tofaş’ı da Samsung’u da vurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.