Elon Musk, Erdoğan ile görüşmesine kucağında çocuğuyla geldi
Gürcistan'da "yabancı etkinin şeffaflığı" tasarısına karşı başlayan öfke dinmiyor. Sokakları dolduran kalabalık tasarı geri çekilene kadar gösterilerine devam edeceklerini belirtti. Aynı tasarı geçen sene eylemler nedeniyle rafa kalkmıştı.
Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin parlamentoya sunduğu ve ön onayı alan “yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısı karşıtı protesto gösterileri devam ediyor. Gürcü Hayali Partisi “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısını ilk olarak Mart 2023’te parlamentoya sunmuştu. O günden bu yana büyük tepkilere neden olan bu tasarı için binlerce Gürcistan vatandaşı eylemlerine devam ediyor.
Peki “nedir bu öfkenin nedeni” diye soracak olursanız da hemen anlatalım. Söz konusu tasarı fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcü kuruluşların “yabancı ajan” olarak etiketlenmesine neden olacak. Bu kategoriye alınan kuruluşların kaydolmaları ve para cezalarıyla karşı karşıya kalmaları öngörülüyor.
Bu tasarı geçen yıl parlamentoya geldiğinde de çok fazla tepkiye neden olmuş bu nedenle de rafa kaldırılmıştı. Hatta muhalifler ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili yasa tasarısının Rusya’nın talimatıyla hazırlandığını ileri sürerek iptal edilmesini istemişti.
İşte içeriği bu olan ve geçen sene de Gürcistan sokaklarını birbirine katan tasarı yine gündemde. Gürcistan’da çoğunluğu öğrencilerden oluşan halk kitleleri tasarının geri çekilmesi talebiyle günlerdir sokaklarda. Gece saatlerinde Tiflis’teki parlamento binasının önünde toplanan göstericiler 17 Nisan’da parlamentoda ön onayı alan yasa tasarısının geri çekilmesi taleplerini yineledi. Çoğu üniversite öğrencisinin yer aldığı göstericiler grubu yaklaşık üç saat yürüyerek Tiflis’in önemli caddelerini trafiğe kapattı. Ellerinde Gürcistan ile Avrupa Birliği (AB) bayraklarını taşıyan göstericiler yasa tasarısı ve hükümet karşıtı sloganlar attı.
Gece yarısına doğru tekrar parlamento binasının önüne toplanan göstericiler yasa olarak kabul edilmesi için parlamentoda iki onay daha alması gereken “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısının geri çekilmediği sürece gösterileri sürdüreceklerini belirtti.
Parlamento çoğunluğu lideri Mamuka Mdinaradze yaklaşık iki hafta önce yaptığı açıklamada Gürcistan’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının finansmanının yüzde 90’ından fazlasının şeffaf olmadığını savunmuştu. Ülkesindeki uluslararası mali kuruluşların Gürcistan’daki STK ve medya gibi kurumlara sağladıkları finansman hakkında şeffaf bilgi alınmasının imkansız olduğunu belirten Mdinaradze “Yabancı etkinin şeffaflığı” konulu yasa tasarısını yeniden sunmaya karar verdiklerini bildirmişti.
Yasa tasarısı içeriğinin geçen yılki tasarıyla aynı olduğunu dile getiren Mdinaradze sadece daha önce içindeki “yabancı etki ajanı” yerine “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” tanımının kullanılacağını aktarmıştı. Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze ise hükümet olarak açık ve şeffaf çalıştıklarını ifade ederek ülkesinde faaliyet gösteren tüm STK’lerin de şeffaf çalışmaları gerektiğini vurgulamıştı.