Haiti’de halkın öfkesi: Polisin elinden aldıkları 13 çete üyesini diri diri yaktılar

Savaş halindeki ülkelerle aynı seviyede güvensizliğe ulaşan Haiti'de halk, polis çevirmesinde silahları alınmış olan 13 çete üyesini polislerin elinden aldı, dövdü ve sonra da diri diri yaktı. Ülkede halk çetelerin güç savaşları nedeniyle hayati hizmetlere dahi erişmekte zorlanıyor.

Dünya 26 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Haiti'de 7 Temmuz 2021'de devlet başkanının öldürülmesinden beri kanunsuzluk hüküm sürüyor.

Haiti’de 7 Temmuz 2021’de Devlet Başkanı Jovenel Moise’in öldürülmesinden beri süren kanunsuzluk ülkeyi yaşanılır yer olmaktan çıkardı.

Birleşmiş Milletler’e göre savaş halindeki ülkelerle aynı seviyede güvensizliğe ulaşan Haiti’de, halk, polis çevirmesinde silahları alınmış olan 13 çete üyesini polislerin elinden aldı, dövdü ve sonra da diri diri yaktı. 

Benzine batırılmış araba lastikleriyle dövdüğü grup üyelerini ateşe vererek öldüren halkın, bu çete üyelerini polisin elinden nasıl aldığı konusunda bir bilgi verilmedi. 

Ülkedeki kanunsuzluğun sebebi, hakimiyet bölgesini genişletmeye çalışan çetelerin çatışmalarından kaynaklanıyor. Grupların kendi aralarındaki ve polisle girdikleri çatışmalar nedeniyle birçok okul ve sağlık merkezi kapandı. Olaylar nedeniyle tüketim maddeleri ve hizmetlere erişim de kolay değil. Halkı cinnet noktasına getiren bu durum için BM raporunda, “Haiti halkı büyük bir insan hakları krizi ve insani acil durum yaşamaya devam ediyor” denildi.

Başbakan Ariel Henry, başkentin yüzde 60’ına hakim olan çeteleri dizginleyemezken, Birleşmiş Milletler ile beraber yaptıkları çağrılar da karşılık bulmuş değil.

Haiti’de polisler sokakta eylem yaptı, gidip Başbakan'ın konutunu bastıHaiti’de polisler sokakta eylem yaptı, gidip Başbakan’ın konutunu bastı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.